Menu

OTVORENO PISMO Lažnim nacionalistima

 • Autor  Marko Jovanović Dobojski Info
 • 11 Komentara
OTVORENO PISMO Lažnim nacionalistima

U atmosferi straha koju ste zaveli svojom diktaturom, niko vam i ne smije reći istinu, vrijeme je da vam se ona, do detalja, "skreše u brkove"!

Uzeli ste monopol na ljudske sudbine! Sve mjerite svojim aršinom! Zamislili ste da život na ovim prostorima traje onoliko koliko vi budete trajali (poslije toga - kapak: prestaje sve, kao poslije nuklearnog udara!).

Četvrt vijeka tiranišete kulturu grada - svojom "kulturom", donesenom s brda!

Prije rata smo neke od vas mogli prepoznati dok ste, krećući se od autobuske stanice prema pijaci, pored robne kuće "Beograd", nosili velike kasetofone, "do daske" odvrnute. Iz njih je treštala "bruđa".

U ljeto 1992. sam vas nepogrešivo prepoznavao po tašnama, "pederušama", koje ste kao po pravilu svi nosili o ramenu šepureći se po gradu poput gusana.

Danas pompezno, svisoka, pričate o klasičnoj muzici, kupujete knjige "na metar", usta su vam puna Andrićevih citata, a u glavama - bruji šargija.

Prvi ste svuda tamo gdje snima televizija: u Centru za kulturu, u gradskoj biblioteci, na izložbama, promocijama, proslavama novokomponovanih praznika.

Bez dogovora sa građanstvom, izmijenili ste predratne nazive ulica i institucija, pljunuli na heroje koji su živote dali za slobodu Jugoslavije (šta vam je, recimo, bio kriv Vladimir Nazor?); uradili ste to kao da ste postali vlasnici grada, kao da ste Doboj kupili na licitaciji, a u njega ste se uselili udarivši u vrata grada cokulom. Jer, da je postojala neka trezvena komisija, da su postojali objektivni kriterijumi, morali biste se prvo suočiti sa civilizaijskim normama makar toliko da danas, svakodnevno, ne galamite na ulicama dok raskalašeno i bahato hodate njima, da ne pucate iz svih vrsta oružja kad nešto slavite, da ne piljite (razvratno) u pripadnice ženskog pola, da ne psujete, da ne jedete špice na ulici, da ne zapišavate gradsko drveće (kao ulične kerine) kad se kasno noću pijani vraćate iz hotela, da ne pljujete na asvalt, da ne bacate smeće kroz prozore, da ne bacate kutije od cigareta onako, nonšalantno, u hodu, čim posljednju strpate u ralje...

Samovoljno prepravljate urbanističke planove grada, uništavate zelene površine, bespravno rušite spomenike kulture i na tim mjestima gradite zgradurine drečavih fasada, po sumnjivim građevinskim standardima, sa što više stanova, koje prodajete po paprenim cijenama svakome ko ponudi "keš".

Sve vam je u znaku prijetnje, ucjene, sile... I, kad nekog "neistomišljenika" u mraku izdegenečite, uvijek to činite u čoporu. Čopor i tor su vaše destinacije.

Dok govorite na javnom mjestu, rakolite se kao da ste upravo prije toga snijeli jaje, puni ste - sebe, nikako ne mogu da shvatim na čemu zasnivate taj tako optimističan odnos prema vašoj mizeriji. Da li ikada zastanete pred ogledalom ili ste nepopravljivo utripovali da sunce sija zbog vas i da je dan lijep ako vi to dozvolite?

Neke od vas i lično poznajem još od prije rata: sasvim ste drugačije izgledali prije "generalnog remonta" i sasvim "druge pjesme pjevali". Bilo da ste već bili zaposleni ili ste bili "ponosna" Titova omladina, jedini cilj vam je bio da se što bolje uglavite u Savez komunista, da neki šićar iz tog članstva izvučete. Mislite da je sav grad zahvatio Alchajmer!? Mislite da je vaša tiranija umrtvila i mozgove građana Doboja!? Varate se, svijet sve pamti! Neki od vas, oni "najglavatiji", bili su i sekretari partijskih organizacija SK i bili vrlo strogi prema članstvu optužujući ga za oportunizam i nedovoljno žustru borbu protiv defetizma u vašim redovima! U odnosu na tumačenja principa komunističkog malograđanskog morala, bili ste "veći katolici od pape"! Znam i one koji su bili doušnici tadašnjeg MUP-a. Pošten čovjek nije od vas mogao disati, toliko ste ga progonili, da biste likom "časnog komuniste" narasli u očima glavešina.

Od 1991. ste promijenili kajdu i boju dresova, naglo je počelo vaše "srbovanje". Učlanili ste se u nacionalističke stranke, ponosno pehlivanite po zdravom razumu noseći šajkače, šubare i kokarde. Odjednom, više niste "zakleti" ateisti, družite se s popovima (pa vam poneki nestašni popo i suprugu zaskoči), crkva je postala mjesto vaše demonske promocije. Trebalo je tu i truda, morali ste najprije naučiti religiozne fraze ("ako Bog da", "tako mi Bog pomogao" i sl.), morali ste priviknuti jezik da više (makar javno) ne psuje Boga, morali ste nabaviti krštenice, na vratima vaših stanova i kuća "preko noći" su osvanuli religiozni simboli, crkveni praznici se ne mogu zamisliti bez vašeg prisustva... Ali, sve se to isplati da bi se na kraju slatko jela "masna kobasica" (S.S. Kranjčević). Danas ste rutinirani "vjerski fanatici", krstite se i u crkvi, i na sahranama, i na ulici, i u prodavnicama; krstite se milion puta na dan; skupljanjem tri prsta kao da želite da nadoknadite propušteno iz predratnog perioda kad ste te prste skupljali u pesnicu stisnutu uz desnu sljepoočnicu.

Nekada ste se javno zaklinjali u "Bratstvo i jedinstvo" i "čuvali ga kao zjenicu oka svoga", stočnim vagonima vozili vas na savezne i lokalne radne akcije; kamionima (okićenim proljećnim cvijećem) dovozili vas pred Park narodnih heroja na svečane dočeke Štafete mladosti. Odsrca ste aplaudirali, iskreni osmijesi oduševljenja, cijelog tog 25. maja, nisu vam silazili s lica.

Zašto se tada, nijedan od vas, makar jednom, nije isprsio i ponosno uzviknuo u masi: "Ljudi, ja sam srpski nacionalista?!" Što se silom niste popeli na pozornicu, oteli mikrofon i zapjevali neku od pjesama koje sada danonoćno revete kao jarci, da biste "lovili u mutnom" i šićarili?! Gdje su vam se tada bili zaturili hrabrost, nacionalizam i srpski patriotizam?

Danas su nacionalizam i patriotizam vaši zaštitni znaci; čak i kad se neko od vas pod pseudonimom javi (komentarom) "Dobojskom infu", nikad ne zaboravi da počne da bljuje ogavne laži o svojoj bezgrešnoj privrženosti nacionalizmu i patriotizmu. Naravno da se kurčite: nikakvi nacionalisti vi niste, nacionalizam je za vas biznis, nudite neukom narodu "muda za bubrege"! Sve je u tom vašem "nacionalizmu" namijenjeno prevari, prefarbano, zakrpljeno i zamazano, poput starih kola na pijaci polovnih automobila. U stvari, vi ste danas nacionalisti isto onoliko koliko ste prije rata bili komunisti!

Nacionalisti vole svoju zemlju i svoj narod, a vi urušavate ugled svoje zemlje u svijetu (pa niko normalan ovdje ne ulaže svoj kapital i nezaposlenost je gotovo stopostotna)! Umjesto da se sažalite nad sudbinama nesrećnih ljudi koji prose, skupljaju otpatke iz kontejnera, u očajanju vrše samoubistva (djeca umiru od gladi i bolesti pred očima roditelja), vi se vozikate državnim mercedesima i svoj narod konstantno pljačkate i nanosite mu sve veću nesreću! Narodu je gore pod vašom tiranijom nego da je zemlju pokorila bilo koja spoljna sila, bilo koji spoljni neprijatelj! U ovom trenutku vi ste najveći neprijatelji srpskog naroda!

Nacionalisti nisu kriminalci, nisu mafija, oni ne žale ni svoje živote da bi očuvali svoju zemlju i svoj narod. Nacionalisti su oduvijek imali ljudsko dostojanstvo, oni (u Srednjem vijeku) ni glasa nisu ispuštali dok su ih Turci nabijali na kolčeve!

A agenti UDBE nisu imali šta hapsiti, istinskih nacionalista ovdje nije ni bilo (u Doboju se pamti jedino slučaj D.L.), ni takvih zečeva, kao što ste vi, u Titovim zatvorima nije bilo.

Vi ste svoje guzice uvijek znali čuvati, pa i u ovom posljednjem ratu: narod ste silom mobilisali u rovove, krv i blato (ko je kriv za stradanje tolikog broja vojno neobučenih ljudi, iz Radničkog bataljona, na Vozući?), a vi ste, u "radnoj obavezi", "hladili jaja" u kancelarijskim foteljama i pljeskali kancelarijske koleginice po njihovim debelim guzicama, švercovali devize pred "Iskrom" i Sarajevskom bankom, prodavali uvjerenja o "nesposobnosti" za vojsku, sjedjeli po cijeli božji dan u hotelu "Bosna" zaštićeni od granata, čak ste i međunarodnu humanitarnu pomoć, namijenjenu Crvenom krstu Doboj (najobičnije riblje konzerve, brašno, pasulj, ulje...) preusmjeravali u sopstvene prodavnice koje su bile upisane na vašu rodbinu! (Postoje živi svjedoci koji se zaklinju da ste od, recimo, osam tona brašna, pristiglog iz Srbije, cijelu jednu tonu znali preusmjeriti u svoje prodajne objekte)! "Policijski čas" u Doboju, 1992. godine, u trajanju od dvadeset dva sata (dnevno), nije služio ničem drugom osim krađi i pljačkanju!

Da ste nacionalisti bili u vrijeme komunizma, češće biste bili na robiji nego na slobodi; danas bi svi znali za tu vašu žrtvu.

Vjerujte, iako mrzim svaku diskriminaciju, da ste tada bili istinski nacionalisti, zaslužili biste moje poštovanje, skinuo bih vam kapu!
Ali, bili ste gnjide, običan ljudski isprdak, plašili se svoje sjenke; da biste dobili "poene", prijavljivali ste MUP-u nesrećnike koji su u stanju pijanstva pričali viceve o Titu ili pjevali pjesme o vojvodi Sinđeliću. O nekima od vas, međutim, postoje i novinski članci u tadašnjim brojevima "Glasa komuna". U tim tekstovima zapečaćena je istina o vama kao pacovima, doušnicima, poltronima, dupeliscima. Svu svoju energiju usmjeravali ste na dodvoravanje i uvlačenje u prkna onih koji su tada "vedrili i oblačili". A sada se pred opsjednutom i isprepadanom masom predstavljate kao nacionalistički borci protiv komunizma, izmišljate da ste bili žrtve i, zbog ispoljene "hrabrosti", tražite poštovanje.

Ama, imaju Englezi odgovarajuće ime za vas: "assholes"...

Najglasniji ste pobornici ideje da se biste narodnih heroja izbace iz centralnog parka (heroji su već dugo mrtvi i ne mogu vas, zbog tog bezobrazluka, zveknuti po labrnji). Shvatili ste, valjda, da je u ovom vremenu beščašća, napad na mrtve, najbezbjednija, a najprobitačnija metoda. Za vas vrijeme počinje onog datuma kad je došlo vaših pet minuta. Inače, još u djetinjstvu ste se posvađali sa istorijom. Vi čak ni pojma nemate ko su, na primjer, bili Ismet Kapetanović, Refik Bešlagić, Simo Lukić, Miloš Kupres, ili Josip Jovanović i kog datuma je Doboj oslobođen u Drugom svjetskom ratu. Da nije tako, srpski mitovi i legende bili bi teret za vaš razum. Ovako, vaše glave su "tabula raza", u njima nema nikakvih činjenica koje bi predstavljale otpor vašim "novim" iluzijama o životu. Postojao (u Srednjem vijeku) Miloš Obilić ili ne, bio on izmišljena ličnost srednjovjekovnog epskog pjesnika ili ne, vaš primitivizam, manji ili veći od iste mane drugih u gradu, slamka je spasa za vaše plivanje u ovdašnjim mutnim vodama hipokrizije. Primitivizam je osnovna odrednica vašeg karaktera, primitivizmom se vi, "novokomponovani Srbi", prepoznajete, njime se nanjušite i u mraku, poput džukela na ledini, njime ostvarujete komunikaciju, on vam je polazna tačka za svaku manipulaciju.

A konačni cilj: uglavljivanje u Skupštinu opštine! Kad jednom postanete "odbornici", u ovoj kvazi državi gladnih i očajnih, sva će vrata biti otvorena ne samo vama, već i vašem petom koljenu! Pare se u tom leglu nemorala, kriminala, korupcije i bezakonja, na "legalan" način, lopovlukom, gemaju tako da poslije "nema zime" ni za praunučiće!

Kako da diskutujete pred TV kamerama kad od diploma imate jedino one - kupljene!? Kako, kad od škole nemate ni veliki odmor, kako da predlažete, unapređujete grad, dajete priloge svijetloj budućnosti, osvjetljavate obraz novopečenih narodnih predstavnika? Aman, kako, kad u vašim lubanjama vjetar svira?!

Čudan sam, je l' da? Kao da je demagogija za vas neka viša matematika, kao da je teško izaći za govornicu i, kao papagaj, ponavljati tezu da su za sve nevolje srpskog naroda u BiH krive "balije" i "ustaše" (ne kažem da su oni, tamo, u drugom entitetu - bolji).

Jami, bolan, vama su "balije" i "ustaše" deveta rupa na svirali (često s Bošnjacima i Hrvatima u društvu, u Federaciji, tamanite jagnjetinu), vama su misli na sasvim drugoj strani, u odajama specifičnog balkanskog hedonizma: daj da se kako još više "olovarite" na račun gladnog naroda, da se najedete besplatne friške prasetine sa ražnja, daj da se uvalite kojoj tuđoj ženi među krakove (da napravite novu recku)...

Na kraju, kao šlag na torti, trijumfalno ćete otvoriti kafić (po mogućnosti u centru grada), ili benzinsku pumpu, ili šljunkaru na Bosni, ili kupiti još jedan novi stan na Dedinju, ili postati direktor propale firme (a sve su propale upravo zahvaljujući odborničkim odlukama takvih kao što ste vi), i vaš animalni smisao života biće realizovan.

U zgradi u kojoj se svaki dan šepurite i drmusate, kao king-kong, nekada su radili pošteni ljudi. Izgarali na funkcijama u vrijeme kada se nije ni znalo šta je korupcija. Šta za vas znače Kojo Jotić, Drago Begić, Marko Stokić, Radovan Tešić, Ivica Piljanović, Anto Bevanda, Kasim Omičević, Ilija Tipura?... Da li ste uopšte ikad čuli za te heroje mira, bez ijedne mrlje u radnim biografijama? Zašto nijedne njihove uvećane uokvirene fotografije nema na zidovima zgrade Skupštine opštine?

Pa, već sam rekao: zato što istorija počinje s vama i s vama se završava!

Puno ste već zla, do sada, donijeli ovom napaćenom narodu, a ipak mi vas je ponekad žao. Vi ste slijepci kod očiju! Ne shvatate da je sve to što ideališete - avdika i da "ničija nije gorjela do zore". Upamtite: kad umrete, u vašim mrtvačkim sanducima neće biti ništa drugo osim vaših smrdljivih tjelesa!

Ako još niste razumjeli, da vam ponovim: kako je "optimistički" krenulo u ovom vilajetu, poslije vas će doći neki drugi, još više divlji, pa će i vas, i sva vaša "djela", jednostavno - izbrisati!... Školu za taj pothvat će, naravno, imati; vi ste im bili idealni profesori!...

11 Komentara

 • anonimus
  anonimus subota, 25 mart 2017 19:05 Link komentara

  Svaka cast gospodine...

  Prijavi
 • djuro
  djuro sreda, 08 februar 2017 17:42 Link komentara

  Владислав Петковић Дис | НАШИ ДАНИ
  Развило се црно време опадања,
  Набујао шљам и разврат и пороци,
  Подиг'о се трули задах пропадања,
  Умрли су сви хероји и пророци.
  Развило се црно време опадања.

  Прогледале све јазбине и канали,
  На високо подигли се сутерени,
  Сви подмукли, сви проклети и сви мали
  Постали су данас наши суверени.
  Прогледале све јазбине и канали.

  Покрадени сви храмови и ћивоти,
  Исмејане све врлине и поштење,
  Понижени сви гробови и животи,
  Упрљано и опело и крштење.
  Покрадени сви храмови и ћивоти.

  Закована петвековна звона буне,
  Побегао дух јединства и бог рата;
  Обесимо све празнике и трибуне,
  Гојимо се од грехова и од блата.
  Закована петвековна звона буне.

  Од пандура створили смо великаше,
  Достојанства поделише идиоти,
  Лопови нам израђују богаташе
  Мрачне душе назваше се патриоти.
  Од пандура створили смо великаше.

  Своју мудрост расточисмо на изборе,
  Своју храброст на подвале и обеде,
  Будућности затровасмо све изворе,
  А поразе прогласисмо за победе.
  Своју мудрост расточисмо на изборе.

  Место светле историје и гробова
  Васкрсли смо све пигмеје и репове;
  Од несрећне браће наше, од робова,
  Затворисмо своје очи и џепове.
  Место светле историје и гробова

  Остала нам још прашина на хартији
  К'о једина успомена на џинове;
  Сад сву славу пронађосмо у партији,
  Пир поруге дохватио све синове.
  Остала нам још прашина на хартији.

  Под срамотом живи наше поколење,
  Не чују се ни протести ни јауци;
  Под срамотом живи наше јавно мнење,
  Нараштаји, који сишу ко пауци.
  Под срамотом живи наше поколење.

  Помрчина притиснула наше дане,
  Не види се јадна наша земља худа;
  Ал' кад пожар подухвати на све стране,
  Куда ћемо од светлости и од суда!
  Помрчина притиснула наше дане.

  1910.

  Prijavi
 • Seljak X
  Seljak X nedelja, 05 februar 2017 21:44 Link komentara

  Pa dobro prave, stare, pametne dobojlije i patriotski rodoljubi pravoslavne vjere, obdareni besjedništvom i svakojakim vrlinama u poodmakloj životnoj dobi. Da vas pitam nešto...
  Kako ovaj Doboj na ovo spade?
  Vidim sve znate. Sve razumijete. Sjećanje vam seže daleko, a opet - šipak.
  Oni o kojim besjedite kao negativcima, primitivcima, ulizicama i beskičmenjacima a znate ih 40 ili više godina i vama kroje sudbine.
  Nema ni vas na trgu ispred robne kuće. A savjeti se drugom lako dijele.
  Busate se kao samuraji, a u stvari ste nnindže.
  Ajd' škorpija sad ti jednu o uranijumu i Amerikancima, pa da razbijemo tmurnu priču :-)

  Prijavi
 • Родољуб
  Родољуб nedelja, 05 februar 2017 14:32 Link komentara

  Родољуб Распућину и осталим коментаторима а прије свих "још једном дошљаку али не за дуго"
  Циљ мог коментара је био да подстакнем расправу на питању које је отворио Марко Јовановић, алијас.. Т. Н. (кога сам препознао по неким његовим предратним опозиционим салтирањима) јер мислим да у Добоју данас живи доста мислећих људи. Распући, са чијим коментаром се потпуно слажем, је један од таквих. Наравно, највише је оних које ништа не занима што је посљедица многих евидентних узрока који леже у стварности времена комунистичке власти која и јесте била погубна јер нас је обмањивала у смислу како то покушава и тобожњи Марко који не да закасни на Косово него, очито није не мислио да тамо крене (у фигуративном смислу, наравно) за својим родом. Разумијем и такве као "Још један дошљак али не задуго." јер су разочарани као дошљаци који су све изгубии у Зеници, Маглају и гдје све не а немају никакву визију како би утицали да се ставраи у ДОБОЈУ мијењају. Добој, очито није њихова стварна перцепција а неки од дошљака су се добро окористили уз Обрена и обновњену политику братства и јесинства с Бошњацима
  !(Сик!)
  Знате, господо, мене су прије седам осам година убјеђивали млађи људи, дошљаци из Обреновог окружења и са његовог платног списка, како је ОН(по њиховом) човјек мудрости равне Књазу Милошу на шта сам им је одговорио тако да не могу из пристојности поновити свој одговор сада. Јер ти Обренови мудоносци су се дрзнули да зрелом човјеку који није сисао весла подваљују кукавичије јаје као да ја не знам Обрена кад је у опанцима стидљиво и снисходљиво "сљегао" у град и касније пољубио скуте Илији Типури како би се додворио да му овај дадне хљеба без мотике.
  Они који су знали за Обренову снисходљивост, дали су му 1991. године положај начелника СЈБ не слутећи како ће их овај касније СЈ(е)Б-ати уз инструкције и издашну помоћ Реиса и муфтија Исламске вјерске заједнице.
  Дакле, много је ствари које оптерећују Добој како овај данашњи, тако и његово наслиђе из прошлости, много да се могу написати серијали књига. Марко је писац, уколико сам га дешифровао и добро би било да умјесто оне своје блам-књиге која није нашла читаоце у Добоју напише нешто, па нека буде и апологија комунистима, како би дао примјер људима попут једног чиче Мирка Тодића из Јошаве да одговоре и побију лажи , како је то учинио речени Тодић с књигама Тодора Вујасиновића "Озренски партизански одред" и Светислава Николића "Немирни осињак". Истина ће кад тад изаћи на видјело и она ће бити свјетионик који ће потоњим нараштајима показати прави пут а без тога овдје нема промјена набоље нити заустављања младих на њиховом походу на Запад.

  Prijavi
 • raspučin
  raspučin nedelja, 05 februar 2017 04:02 Link komentara

  Ja sam Dobojlija išao sam u osnovnu školu Sutjeska i završio srednju školu zaposlio se u Doboju.Ali bio sam Jugosloven sve do trenutka dok me poslovođa koji je Musliman nije pozvao na parking do svog auta i pokazao mi automatsku pušku i rekao mi Vlasi šta mislite sad. Nikakav mu povod nisam dao i tad sam stavio tačku na Jugoslovenstvo činjenica je da su papci spuzali u grad i da su sa sobom osim stoke blata na cipelama donijeli i svoje običaje. Ali ne piši o Muslimanim kao Bošnjacima pa oni sebi ni naciju nisu mogli izmisliti to su im Amerikanci izmislili a i to ima rok trajanja,zastavu im izmislili,himnu za koju ne znam ni riječi,koristili Srbske ljiljane kao svoj znak, doveli su im rejsa Cerića iz Amerika i postavili da ne nabrajam dalje. Za Hrvate Ustaše ko Ustaše uporedio ih sad ko preko indig isti kao oni 41.god. Ako nisi osjetio i omiriso barut 92. ili si sjedio iza debelog zida ili si bio preko Drine i Sad glumiš Gandija i pacifizam il se nisi znao izboriti za svoje mjesto il su te šutnuli bez otpremnine u penziju pa svoje patološko ogorčenje iznosiš preko pera. A postavio bi ti jedno pitanje. Kako je završen drugi svjecki rat na kojem dijelu Doboja koji je bio posljenji napad Ustaša iz Tešnj.Srbi su stvorili Kraljevinu Jugoslaviju na prevaru Engleza i Francuza i u nju unijeli sve što su imali prevareni su tad napravili su drugu Jugoslaviju pa su prevareni i tad. Jer su naj više izgubili.Srbskih glava je bilo puni kanali, jame to ne pišeš nisi napiso kome je glava prvo osješena na gradini i pretvorena u Turski mezar i kako je nastao taj neznani mezar. Sad laješ preko pera jer si i sam podvijo rep i imao platu i bio miran bolilo te dupe za sve nisi širio demagogiju i analizirao mentalno stanje novopečenih seljanosaurusa u Doboju. A da te napomenem pop Krivokapić se prezivao je prvi istako Jugoslovensku zastavu na crkvu Pravoslavnu a da li je na ijednu džamiju ikad stavljena Jugoslovenska zastava ili Katoličku crkvu?Pišeš o Iliji Tipuri znaš, da je da ne razmišljaš prosto da ti napišem imao je sina ludaka i znaš da je taj ludak završio upravnu školu i bio na panou, znaš da je taj ludak imao pokušaj ubijstva i nije bio suđen ni smješten u nijednu ustanovu za mentalno oboljele. A onj sin što je bio kao normalan znaš kako je donio profesoru Laliću cedulju od Ilije i falio sa kako kad njegov tata napiše on će proći a ne mora učiti i nije prošao kod Lalića pa je Lalić ostao tad bez stana koji je trebao dobit. Kad spominješ Koju Jotića zašto ne spomeneš Danu Teletinu ja sam kao dijete sjedio sa svojim ocom i Kojom kad je naišao Dane i pitao ga jel tebe sramota sjediti sa ljudim Kojo je odmah usto i bez odgovora otišao a obojica su bili u istom partizanskom odredu.Dane je puno znao o Koji. Zašto ne spomeneš Đuru Škrbu koji je preživio Igmanski marš i imao spomenicu i orden iz Rusije i da li znaš, u Rogu gdje je sjedio ikad Đuro Škrba. Kad sjedi u Rog ovih tvijih nema nisu smjeli doć, Jer kad Đuro drekne šta je bando ja znam ko ste vi a Đuro je bio u OZNi to ne pišeš i da li uopšte znaš? Ja sam tim događajim prisustvovo Ali da ti lično ne pišem o ovim pojedincima što ih navodiš isto su to partijski ljudi kao i ovi danas i imaju puno oraha u džepovim i isto muljali kao i ovi danas svi su išli u Bugojno lajat kad Broz dođe u lov i ko bolje laje ima bolji položaj.Ova gore tvoja navedena ekipa uopšte ne zaslužuje da bude spomenuta a ako hoćeš da se uvjeriš vidi njihovo imovno stanje šta su imali prije rata a šta poslije rata kad su se dokopali funkcija i kako su alfabetske tečajeve pretakali u fakultetske diploma Samo je tad bila velika vreća para pa se nije primjećivalo pljačkanje koje je i brutalnije nego danas a danas je vreća mala a uduplo se broj pljačkaša a da bi došao do komada svako od njih je neviđeno brutalan.A isam se pozivaš na Andrića i tamni vilajet.Zapad je stvorio neo liberalizam a ovi naši šumnjaci su samo loši ponavljači u toj priči ali ni tebe ne vidim da si se isprsijo ispred (Beogradska robne kuće) a sad Konzuma da javno objaviš svoj tekst kao liberal sudeći po tvom tekstu.Ti si samo nindža sakriven iza pera i bludnim namjerama prema svom šumskom korijenu i duševnim skorojevićom koji se trudi da zaboravi glib iz kojeg si nesretnim slučajem iščupan ali ne tvojom voljom ni krivicom.I tvoje incestne namjera prema svom narodu. Ovi papci su djelimično ovakvi ali ni oni drugi nisu bolji a opet ne bi voloi Amerikanca,Engleza ,Njemca za komšiju.

  Prijavi
 • Mirko
  Mirko subota, 04 februar 2017 22:54 Link komentara

  Svaka cast profesore, vidi se da je covjek od pera pisao.

  Prijavi
 • шкорпија
  шкорпија subota, 04 februar 2017 20:35 Link komentara

  "Ми смо мали пионири, из гаћа нам нешто вири - није мачка није миш ... " О чему Ви господине Марко Јовановићу ? Штета за простор, испирач за WC шољу је идеално рјешење.

  Prijavi
 • Još jedan došljak, ali ne zadugo
  Još jedan došljak, ali ne zadugo subota, 04 februar 2017 19:32 Link komentara

  E moj Rodoljube.
  Ovo je prvi ovakav članak u zadnjih 20 - 25 godina i jasno se vidi da je pun frustracija koje dolaze iz nemoći da se normalni suprotstave nenormalnim.
  A ti brate rodoljube odma' u kontru.
  Nebitno je kad su čiji došli i cokulom otvorili gradska vrata.
  Odavno ovdje nema ni vrata, ni grada.
  Jeste, doći će opet neki odnekuda da rastjeraju i ove sada.
  Ovo je Balkan, tako ti to ide...
  Nebitno je i jedno i drugo.
  Možda niste primjetili ali narod se masovno iseljava iz cijele BiH.
  Samo se vi prepucavajte oko ideologija iz prošlosti, možda tako zaboravite da je glad tu iza ćoška.
  Ako ste se obezbijedili ranije, možda vam sleduje cokula u vrata od strane nekoga ko je gladan ili veliki pobornik neke nove ideologije.
  Svejedno, džaba Vam učtive besjede. Džaba Vam sva pamet jer ovdje ne trebaju pametni.
  Da ste mi živi i zdravi obojica!
  I gledajte da se ne svađate mnogo.
  Sretan Vam ostanak...

  Prijavi
 • Marija
  Marija subota, 04 februar 2017 18:14 Link komentara

  Svaka cast gospodine!

  Prijavi
 • Rodoljub
  Rodoljub subota, 04 februar 2017 15:50 Link komentara

  Dragi moj Jovanoviću, (Znam da niste Jovanović, ali želim da zvuči kao kod Danojlića: Dragi moj Petroviću, što Vi kapirate, zar ne)
  nesporno je da ste pismen čovjek i, rekao bih, vremešan čovjek, (To zaključujem po poznatim i po Vama zaslužnim Dobojlijama koje naprijed spominjete). U svemu ste u pravu, osim što ste jedno previdjeli!
  Naime, Vašem članku fali ( dakle, ne hvali, kako kažu skorojevići) to što ste apsolutizovali Koju Jotića, Antu Bevandu i ine nabrojane u članku previđajući da su ti tipovi upravo "iz šume" (dakle poslije NOB, po liniji KP banuli u Doboj i u njemu potom slovili kao alfe i omege u nizu decenija, dakle, neko duže, neko kraće. Istorijski spomenici kojima su "kumovi" navedeni drugovi jesu znamenja ideološkoj sabraći a ne zaslužnim patriotama koje su digle ustanak 1941. u dobojskom kraju i branile sve ljude ugrožene od fašizma i domaćih fašističkih privjesaka sve do dolaska Jure Bilića i njemu podobnih u bratstvu i jedinstvu stvorenih drugova i drugarica. Dakle, pošto se istorija ponavlja (Tako kaže drevna mudrost) 1992. se ponovila tako da su jedne, tj. poslijeratne "šumnjake" zamijenili drugi, dok su potomci šumnjaka od 1945. nasred Doboja mitingovali 1991. za očuvanje Jugoslavije koja je već bila otpisana! (Čemu to donhikotstvo pošto su zbratimljeni komunisti 1971. i 1974. Ustavom razgradili Jugoslaviju!)
  Samo jedno znam i mogu reći: čast istinskim patriotama, onima koji su 1990. i dalje kroz nametnuti rat dali onoliko koliko su mogli za odbranu od povampirenog fašizma s početka devedesetih godina prošlog vijeka. A istine radi, naglašavam da su to mahom bili sljedbenici Cvijetina Todića i njegovih saboraca, tei ravnogorske četničke ideologije, svidjelo se to Vama gospodine ili ne. Samo je istorija učiteljica života i nju treba učiti i znati a ne falsifikovati kako to nekome odgovara! Dakle, nemam ništa protiv što su vama bliži šumnjaci koji su nahrupili u Doboj poslije odlaska fašusta na kraju 2. svjetskog rata. Ovom narodu, ni ti vaši ljubimci, niti oni kasniji šumnjaci koje prokazujete nisu donijeli ništa dobro. U pravu ste kad proričete kako će neki treći šumnjaci doći i zasjesti na grbaču ovog naroda koji nije razvio refleks samoodbrane i zato strada i stradaće, kao što je stradao do sada.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh