Menu

TRIGLAV GRUPA Finansijski stabilno, profitabilno, odgovorno i savremeno poslovanje

  • Autor  Dobojski Info
  • 1 komentar
TRIGLAV GRUPA Finansijski stabilno, profitabilno, odgovorno i savremeno poslovanje

Nadograđena strategija Triglav grupe do 2020. godine i poslovni plan za 2017. godinu

Triglav grupa je objavila strategiju za period 2017-2020. i plan poslovanja za 2017. godinu. Pomoću vizija, vrijednosti i strateških ciljeva zacrtala je svoj put u pravcu savremene, inovativne i dinamične osiguravajuće i finansijske grupacije, koja čvrsto ostaje na vodećem mjestu u Sloveniji i šire u regionu. Vizija Grupe je dinamično razvijati nove načine poslovanja, koji su osnova odgovornog dugoročnog razvoja osiguravajuće firme, i istovremeno poslovati profitabilno i bezbjedno.

Misija Triglav grupe do 2020. godine ostaje »Stvaramo bezbjedniju budućnost«. Grupa je stvara za svoje dioničare, dok će razvoj vodeće osiguravajuće i finansijske grupacije u regionu jugoistočne Evrope biti odgovoran i usmjeren na održivost. Tim od preko pet hiljada angažovanih saradnika, koji je temelj realizovanja vizije i strateških ciljeva, povezuju zajedničke vrijednosti koje su dio kulture Triglav grupe: bezbjednost, odgovornost, stručnost, jednostavnost i savremenost.

Glavne strateške djelatnosti su osiguranja i upravljanje imovinom. Na kraju strateškog perioda Grupa će na postojećim tržištima u regionu jugoistočne Evrope biti vodeći ponuđač inovativnih i cjelokupnih proizvoda osiguravajućih usluga i upravljanja imovinom.

Klijentima prilagođeno poslovanje u pravcu digitalizacije, prisutnosti na svim kanalima i usluga asistencije
U centru svih aktivnosti Grupe su klijenti s kojima će se u Triglavu postupati individualno prateći ih na sveukupnom cjeloživotnom korisničkom putu. Za njih, uzimajući u obzir njihove promjenjene navike, prilagođavaće se sve više digitalizovani procesi i razvijati inovativne usluge i proizvodi. Težiće se za tim da oni budu jednostavni i na raspolaganju na svim kanalima, dakle korištenjem veba preko tradicionalnih i digitalnih pristupa. I ubuduće ćemo ponudu osiguranja nadograđivati uslugama asistencije.

U drugoj djelatnosti – upravljanju imovinom, Triglav će biti strateški usmjeren na povećavanje obima sredstava u upravljanju, odnosno udjela imovine kojom upravlja za pojedinog klijenta.

Uspješno i profitabilno poslovanje uz jačanje konkurentskih prednosti
Finansijski stabilno poslovanje biće profitabilno i usmjereno na povećanje vrijednosti Triglav grupe. U osnovnoj djelatnosti osiguranja poslovanje će biti dugoročno profitabilno, a prosječni ciljni kombinovani količnik imovinskih osiguranja iznosiće oko 95 %. U 2020. godini profitabilnost kapitala (ROE) Grupe prelaziće 10 %. Učinkovito i cjelovito vladaće se rizicima, obezbjeđivati učinkovitost troškova, finansijska stabilnost i adekvatnost kapitala Grupe. Cilj je sačuvati dobijene ocjene boniteta u oblasti A. Kriterijumi dividendne politike i smjernice u oblasti upravljanja kapitalom Triglav grupe ostaju neizmijenjeni.

U svom radu Grupa će da koristi i jača konkurentske prednosti. One se temelje na snažnoj, povjerenja vrijednoj trgovačkoj marki, velikom portfoliju korisnika usluga i proizvoda, razgranatim i razvijenim prodajnim kanalima, kvalitetnoj paleti proizvoda i usluga te na brzoj likvidaciji šteta. Triglav se značajno razlikuje od konkurenata i po odnosu prema tržištu, jer je njegova usmjerenosti na tržišta regiona dugoročna te zbog toga aktivno i odgovorno ulažu u tržište i u odnose s dioničarima u regionu.

Triglav grupa u regionu i šire

Grupa ostaje prisutna u šest država jugoistočne Evrope, u kojima će se organski razvijati, a u slučaju odgovarajućih prilika, ne isključuju se eventualna preuzimanja. U regionu u kome posluje, Grupa očekuje dugoročan ubrzani rast tržišta osiguranja, kao posljedicu toga i povećanje udjela zajedničke premije koju Grupa fakturiše izvan Slovenije. Triglav grupa namjerava i dalje razvijati tržišta u regionu, a investiraće prvenstveno u one dijelove osiguravajuće djelatnosti gdje se očekuje najveći stepen rasta (životna, zdravstvena i penzijska osiguranja). Razvijaće digitalne modele poslovanja, koji će da omoguće ulazak i na tržišta izvan postojećeg regiona. Uspostavljaće strateška partnerstva s preduzećima čije djelatnosti nadopunjuju poslovni model Triglav grupe.

Optimalna organizaciona struktura

Triglav grupa uvodi sve fleksibilniju organizacionu strukturu, koja obezbjeđuje uspješnu ravnotežu između stabilnosti i dinamičnosti, pa time smanjuje strateške i druge rizike. Na nivou Grupe i ubuduće će se iskorištavati sinergije i optimizovati troškovi poslovanja te uvoditi cjelovit sistem inovacija u organizaciji.

Poslovni plan za 2017. godinu

U 2017. godini planira se nastavak finansijski stabilnog i profitabilnog poslovanja. Bruto poslovna dobit Grupe planirana je u visini između 70 i 80 miliona eura. Sačuvaće se finansijska stabilnost i adekvatnost kapitala, što je u skladu sa važećom politikom dividende i osnov za isplatu dividende za 2016. godinu.

Prema očekivanjima, Triglav će da posluje na zahtjevnim osiguravajućim tržištima što se tiče konkurencije te u situaciji niskih, pa čak i negativnih kamatnih stopa na finansijskim tržištima. Grupa u 2017. godini planira oko 930 miliona eura fakturisane konsolidovane bruto premije osiguranja (za 2016. plan je oko 900 miliona eura), slične trendove u oblasti štetnih događaja kao i prethodnih godina i nižu dobit od investicija zbog uticaja niskih kamatnih stopa. U oblasti investicija zadržava se investicijsko usmjerenje s prioritetnim obezbjeđivanjem bezbjednosti i likvidnosti. Kombinovani količnik Triglav grupe planiran je u visini od oko 95 %. U skladu sa strateškim usmjerenjima Grupa će da jača i konsoliduje položaj na postojećim tržištima osiguranja.

Andrej Slapar, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav je izjavio: »U sljedeći strateški period ulazimo ambiciozno i s jasnim ciljevima. Vidimo se kao savremena digitalna osiguravajuće-finansijska grupa s vodećim mjestom u regionu, koju u očima klijenata krase brojne konkurentske prednosti, te ćemo još dodatno da ojačamo. Pri tome želimo da naše poslovanje ostane finansijski stabilno i profitabilno, dok je naš razvoj usmjeren na održivost i odgovornost prema našim vlasnicima, zaposlenima, lokalnim zajednicama i šire prema okruženju. U 2017. godini aktivno ćemo da sprovodimo projekte u pravcu naših strateških usmjerenja i ciljeva.«

________________________________________

Triglav Osiguranje Banja Luka

Triglav osiguranje je dio Grupe Triglav, najveće osiguravajuće-finansijske grupacije u jugoistočnoj Evropi. Bavi se prodajom neživotnih osiguranja, a na tržištu osiguranja Republike Srpske je prisutno od 1993. godine. Briga za osiguranika, stalno praćenje njegovih potreba te uspješno rješavanje njegovih zahtjeva predstavlja osnovnu misiju Društva.

Triglav grupa

Triglav grupa svojim znanjem, iskustvima i finansijskom snagom već više od 115 godina opravdava povjerenje osiguranika da će najbolje da se pobrine za njihovu bezbjednost i budućnost. Ključni stubovi poslovanja su osiguranja i upravljanje imovinom. Najveća osiguravajuća i finansijska grupa u regionu Adria te jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi posluje u šest država i na sedam tržišta, na kojima zapošljava gotovo 5.200 ljudi. Triglav grupa zadržava čvrstu finansijsku stabilnost, visoku adekvatnost kapitala i profitabilnost poslovanja, što potvrđuju i visoki kreditni rejtingom »A« od strane dviju priznatih rejting agencija. Glavne vrijednosti društva su stručnost, sigurnost, jednostavnost i društvena odgovornost, a naša je misija stvaranje bezbjednije budućnosti.

1 komentar

  • Bozo
    Bozo subota, 24 decembar 2016 12:58 Link komentara

    Dovoljno je reci Nenad Jevtic... Tamo je bilo mnogo bolje prije njegovog dolaska...

    Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh