Menu

DOBOJ: Pacijentima pomagali i putem telefona

  • Autor  Sanja Čakarević Nezavisne novine
FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Pacijentima pomagali i putem telefona FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Pacijentima pomagali i putem telefona

Borba s virusom korona natjerala je mnoge Dobojlije da na odlazak kod porodičnog ljekara u Dom zdravlja ne gledaju kao na priliku da se licima u bijelim mantilima izjadaju o svojim zdravstvenim problemima, nego su morali da se naviknu da zdravstvenu uslugu umjesto u bliskom kontaktu dobiju preko telefona.

"Danas u svijetu postoje nove tehnologije, telemedicina i nove usluge, tako da smo se i mi pokušali orijentisati da na taj način pomognemo našim pacijentima, razgovorom, iako nije taj kontakt oči u oči, ali ipak da oni osjete tu našu toplu ljudsku riječ prije svega. Mi smo bili tu, takođe su bili tu i ljekari i psiholozi iz Centra za mentalno zdravlje jer je aktiviran i taj telefon za psihološku podršku onim pacijentima kojima je to bilo neophodno", kaže Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine.

Nada Janjetović, šef Službe porodične medicine, kaže da su se morali prilagoditi novonastaloj situaciji i reorganizovati svoj rad, pružati usluge na malo drugačiji način.

"Pacijente sa respiratornim tegobama i dalje pregledaju u ambulanti namijenjenoj za respiratorne infekcije, dok se u izolacionu ambulantu upućuju osobe koje su pod epidemiološkim nadzorom i koje su u kućnoj izolaciji", kaže ona.

Ljekari dobojskog Doma zdravlja su odlazili i u karantine na graničnom prelazu u Brodu, te u objekat bivše kasarne, a sada i u Domu učenika, ali zaštitna oprema koja je na vrijeme nabavljena i dezinfekcija učinile su svoje.

"Upravo zbog toga mi sa zadovoljstvom možemo reći da u ovom trenutku nemamo nijednog zdravstvenog radnika pozitivnog na ovu infekciju, prije svega ljekara porodične medicine i medicinsku sestru. Testiranja i dalje radimo", rekla je Janjetovićeva, te podsjetila da se 19. maja obilježava Dan doktora porodične medicine.

Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja, poručio je sugrađanima, pacijentima da, ukoliko neka usluga u protekla dva mjeseca nije bila pružena onako kako su to očekivali, to je zbog korone i nedostatka osoblja.

"Čujem ovdje ponekad negodovanje građana zbog prolaska kroz dezinfekcioni tunel, međutim nije to nikakvo disciplinovanje bilo koga, nego čisto jedna produžena mjera", izjavio je Kovačević.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

nazad na vrh