Menu

MAGLAJ: Mještani odustali od blokade magistralnog puta

  • Autor  SRNA

Mještani pet maglajskih mjesnih zajednica, čiji su stambeni objekti oštećeni u klizištima tokom prošlogodišnjih poplava, odustali su od blokade magistralnog puta Maglaj-Doboj u mjestu Kosova i zaprijetili da će preduzeti radikalne mjere ako njihov problem ne bude riješen na sastanku Upravnog odbora federalnog Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće.

Predsjednik Mjesne zajednice Bradići Šefik Ridžal optužio je premijera Federacije BiH Fadila Novalića da, kao predsjednik Upravnog odbora Fonda, zajedno sa ministrima opstruiše realizaciju ugovora o dodjeli novčanih sredstava za kupovinu zemljišta i izgradnju kuća.

On tvrdi da je Novalić odgovoran zbog neodržavanja sjednice Upravnog odbora Fonda, čime je stopiran dogovor koji je 49 oštećenih porodica sa ovog područja postiglo sa direktorom Fonda Jasminom Jaganjcem i načelnikom opštine Maglaj Mehmedom Mustabašićem.

Ridžal je najavio da će prisustvovati sjednici Upravnog odbora Fonda 17. avgusta u Sarajevu, te da će biti preduzete radikalne mjere ako ne dođe do rješenja.

Načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić rekao je okupljenim građanima da je sa Fondom usaglašen princip rješavanja njihovih problema, ali da do realizacije nije došlo zbog problema u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH, usljed čega sastanak Upravnog odbora Fonda, čiji je i on član, nije održan u protekla četiri i po mjeseca.

On je podsjetio da će oštećene porodice za kupovinu novog zemljišta od Fonda dobiti po 5.000 KM, za izgradnju stambenog objekta oko 35.000 KM, te da će za tri porodice biti obezbijeđene montažne kuće.

Okupljni mještani izrazili su nezadovljstvo i strah zbog kašnjenja isplate novčanih sredstava, ističući da se sezona građevinskih radova približava kraju i da u avgustu ističu kupoprodajni ugovori za zemljište.

Na današnje protestno okupljanje odazvalili su se oštećeni mještani pet od sedam maglajskih mjesnih zajednica. Riječ je o 49 porodica, među kojima ima i povratnika srpske nacionalnosti.

nazad na vrh