Menu

DOBOJ: Sve više starijih Dobojlija uči da pliva

  • Autor  Sanja Čakarević Nezavisne novine

To što žive u gradu na tri rijeke nije natjeralo brojne Dobojlije da nauče plivati pa zato mnogi od njih u zrelim godinama traže pomoć trenera i na lokalnim bazenima savladavaju tehnike plivanja.

Treneri plivanja u Školi sporta "Sparta" već deceniju rade na tome da smanje broj neplivača, ali zasad četiri osnovne tehnike - kraul, leđno, delfin i prsno više uče mališani nego stariji građani.

"Oni su specifični za rad, ali, evo, u zadnjih nekoliko godina se povećao broj odraslih. Ljudi žele da nauče da plivaju. Idu na more, na jezera - a ne znaju da plivaju, i to im je valjda povod da nauče. Opet, samo malo hrabriji dođu i pitaju kako će naučiti da plivaju. Međutim, teže je raditi s njima, veći je strah, a i oni su valjda svjesniji vode. Malo sporije ide, ali uspijemo nekako da izguramo", kaže trener Budimir Luković.

Da nikad nije kasno za učenje pokazali su najhrabriji polaznici koje je obučavao trener Ljubo Ignjatović.

"Konkretno kod mene su bili neki muškarci od 30 i nešto godina. Imamo i starije, a imamo i ljude koji znaju da plivaju, u stvari to je više održavanje na vodi. Znaju oni da rade i rukama i nogama, da preplivaju od tačke A do tačke B, ali oni se nama uglavnom jave kada vide kako djeca nauče pravilno tehniku plivanja, tehniku disanja, ponašanja u vodi, i onda se zainteresuju", rekao je Ignjatović.

Tokom jula 130 dječaka i djevojčica, ali i mladih naučilo je da pliva. Trenutno njih još skoro stotinu svako jutro kroti vodu, a među njima je i Katarina, koja nam je slikovito opisala kako izgleda jedan čas plivanja.

"Prvo radimo vježbu da se zagrijemo, onda uđemo u vodu pa se malo pokvasimo pa ronimo i učimo da plivamo... Nije teško. Najzanimljiviji mi je zaveslaj", iskrena je Katarina.

Naučiti plivati je investicija, a ne trošak, smatra Olivera, mama troje djece koja idu u školu plivanja.

Dodaje da djeca danas imaju loše držanje tijela koje se, prema mišljenju stručnjaka, može popraviti plivanjem.

"Pogotovo u neljetnim mjesecima kada mnogo sjede ispred računara, TV-a, dok uče, a sjede mnogo i u školi... Mama je plivač, ali onaj plivač kao što smo svi učili kada smo odrastali, ja konkretno na Ukrini. Oni plivaju daleko bolje, potpuno su savladali tehnike i mi samo možemo gledati i diviti im se", rekla je ova majka.

Tokom 14 časova obuke, poručuju treneri, većina mališana nauči da pliva.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

nazad na vrh