Menu

NOVO ZANIMANJE U INDUSTRIJSKOJ ŠKOLI U ZENICI: Instalater fotonaponskih sistema

FOTO: Dobojski Info | NOVO ZANIMANJE U INDUSTRIJSKOJ ŠKOLI U ZENICI: Instalater fotonaponskih sistema FOTO: Dobojski Info | NOVO ZANIMANJE U INDUSTRIJSKOJ ŠKOLI U ZENICI: Instalater fotonaponskih sistema

Prateći trendove i zahtjeve tržišta, JU Mješovita srednja industrijska škola u Zenici uvela je novo trogodišnje zanimanje “Instalater fotonaponskih sistema“. S obzirom na rastuću popularnost i potražnju za fotonaponskim solarnim sistemima, ovo zanimanje nudi perspektivne mogućnosti za mlade ljude, omogućujući im da steknu kvalifikacije potrebne za instalaciju i održavanje ovih sistema.

„Uvođenje novog zanimanja Instalater fotonaponskih sistema pokazuje našu posvećenost praćenju potreba tržišta rada i daje adekvatan odgovor na zahtjeve koji se u transformaciji na obnovljive izvore energije postavljaju pred našu zemlju. Učenici koji završe svoje obrazovanje i steknu kvalifikaciju za zanimanje Instalater fotonaponskih sistema bit će osposobljeni da montiraju fotonaponske sisteme, postavljaju električne instalacije i spajaju sve komponente, a također će se moći brinuti i za njihov nadzor, redovno održavanje i otklanjanje kvarova. Nastavu će voditi tim stručnih profesora koji je prošao specijaliziranu obuku“, rekao je Selvedin Botić, direktor JU Mješovite srednje industrijske škole Zenica.

Upis prve generacije učenika planiran je za jun 2024. godine. Kako bi se promoviralo novo zanimanje, u petak, 7. juna 2024. godine, u 10:00 sati, na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici će biti organizirana ulična promocija. Zainteresirani učenici, njihovi roditelji i građani će imati priliku da dobiju više informacija o novom zanimanju.



Pored ulične promocije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Industrijska škola u Zenici, u saradnji sa Švicarskim Caritasom i Centrom za ekologiju i energiju, organiziraju okrugli sto 12. juna 2024. godine. Okrugli sto će okupiti predstavnike obrazovnih institucija, privrednog sektora, organizacija civilnog društva i medija. Tema će biti energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i potreba za uvođenjem novih zanimanja. Biće prezentirani rezultati istraživanja o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije u ZDK, te će se diskutovati o mogućnostima i preprekama za provođenje praktične nastave u firmama, potrebi dodatne obuke odraslih i poboljšanju saradnje između privrednog sektora i obrazovnih institucija.

„Cilj okruglog stola je informiranje javnosti o novinama u obrazovnom sektoru vezanim za uvođenje novog zanimanja i uspostavljanje bolje saradnje između obrazovnih institucija i privrednog sektora“, istakla je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju.

Sve navedene aktivnosti su dio projekta: “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“, kojeg realiziraju Centar za ekologiju i energiju i Švicarski Caritas u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Ujedinjena Srpska Doboj

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh