Menu

TRIGLAV OSIGURANJE Profitabilno poslovanje i u skladu s prognozama

TRIGLAV OSIGURANJE Profitabilno poslovanje i u skladu s prognozama

Triglav grupa je sačuvala finansijsku stabilnost i visoku ocjenu boniteta Triglav osiguranje Banja Luka bilježi pozitivno poslovanje u osnovnoj djelatnosti

Triglav grupa je u devet mjeseci 2016. godine uspješno poslovala u zahtjevnim prilikama. U tom periodu ustvarila je dobit prije oporezivanja u visini od 68 miliona evra, dok je fakturisana konsolidovana bruto premija osiguranja i suosiguranja iznosila 721 milion evra. Rast premija Triglav grupe bio je u Sloveniji na nivou rasta samog tržišta, dok je izvan Slovenije iznosio 9 %. Na poslovanje su u prvih devet mjeseci uticali masovni štetni događaji kao i okruženje istorijski niskih odnosno čak negativnih kamatnih stopa na finansijskim tržištima. U Triglavu ocjenjuju da će uz uzimanje u obzir očekivanih prilika do kraja godine godišnja dobitprije oporezivanja Grupe biti postignuta u planiranom rasponu. Triglav osiguranje Banja Luka, koje je dio Triglav grupe, u prvih devet mjeseci 2016. godine bilježi dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti.

Triglav grupa je u prvih devet mjeseci ove godine u zahtjevnim prilikama uspješno poslovala i završila period s neto dobiti u visini od 54 miliona evra (matično društvo 48 miliona evra), dok je dobit prije oporezivanja iznosila 68 miliona evra (u matičnom društvu 60 miliona evra).

Grupa je u prvih devet mjeseci fakturisala 721 milion evra konsolidovane bruto premije osiguranja i suosiguranja, što je 2 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine (odnosno 2 % više, ako se pri poređenju uzme u obzir i prošlogodišnja prodaja češkog osiguranja). Premije osiguranja imovine su se povećale za 1 %, dok je pri uzimanju u obzir prodaje češkog osiguranja, njihov rast iznosio 3 %. Premija životnih osiguranja spustila se za 2 % i to prvenstveno zbog visokog doživljenja iz naslova osiguravajućih polisa, dok se premija zdravstvenih osiguranja povećala za 4 %. U Sloveniji je Triglav grupa ukupno fakturisala 0,3 % više premija nego u istom periodu lani, što je na nivou rasta cjelokupnog slovenačkog tržišta. Na tržištima izvan Slovenije prosječan rast premija Triglav grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je u odnosu na isti period lani 9 %.

U poređenju s prošlom godinom na ovogodišnje su poslovanje Triglav grupe na području osiguranja uticali masovni štetni događaji, a prvenstveno ljetne oluje s gradom te aprilski mraz i lokalne poplave u Sloveniji. Ukupna vrijednost masovnih štetnih događaja iznosila je u ovogodišnjem periodu u Triglav grupi 19 miliona evra. Ovo posljednje je prvenstveno uplivisalo na povećanje kombinovanog količnika Grupe. Njegova je vrijednost u prvih devet mjeseci ove godine iznosila 95 %, što je u skladu s njegovom strateškom ciljnom dugoročnom prosječnom vrijednošću.

Prinosi od finansijskih investicija Triglav grupe bili su za 21 % niži nego u istom periodu lani, prvenstveno zbog nižih neto profita iz naslova prodaje finansijskih sredstava. Neizvjesnost, slab privredni rast u čitavom svijetu, niska inflacijska očekivanja te učinak Brexita doveli su do toga da na međunarnodnim finansijskim tržištima ove godine prevladavaju nepovoljne prilike istorijski niskih odnosno negativnih kamatnih stopa i visoka volatilnost tržišta akcija. Ne može se očekivati brzo poboljšanje prilika na finansijskim tržištima. Triglav grupa u skladu s investicijskom politikom i u skladu s prilikama prilagođava pojedine udjela investicijskih razreda i zadržava u strukturi investicija prevladavajući udio prvorazrednih državnih obveznica.

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »Zadovoljni smo s ovogodišnjim poslovanjem i to kako s postignutom profitabilnošću tako i sa sačuvanom finansijskom stabilnošću Triglav grupe. Mi smo slovenačko društvo sa najvišim kreditnim rejtingom u državi, jer su nam ove godine dvije rejting agencije - S&P Global Ratings i A.M. Best – povisile rejtinge iz »A-« na »A«, a rejtingom imaju i stabilnu srednjoročnu prognozu. Naše strateško usmjerenje na osiguravajuću djelatnost Grupe pokazuje dobre rezultate. Poslovanje na slovenačkom tržištu osiguranja, ali i na tržištima izvan Slovenije, gdje prvenstveno vidimo priliku za rast premije, bilo je uspješno i u skladu s očekivanjima. Prinosi od finansijskih investicija su u situaciji sa istorijski niskim kamatnim stopama ove godine niži, i u skladu s očekivanjima. Uzimajući u obzir očekivane uslove poslovanja do kraja godine ocjenjujemo da će ovogodišnja dobit prije oprezivanja Triglav grupe biti u planiranom rasponu«.

Triglav grupa na tržištu Republike Srpske

Na kraju prvih devet mjeseci ove godine Triglav osiguranje Banja Luka je fakturisalo 7.486.091 KM bruto premije (3,8 miliona evra). U posmatranom periodu likvidirane štete iznose 3.122.344 KM (1,5 miliona evra) . Društvo je u prvih devet mjeseci ove godine nastavilo dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti, što pokazuje poboljšanje kombinovanog količnika.

„U Triglav osiguranju Banja Luka smo fokusirani na potrebe klijenata za što boljom ponudom ali isto tako i brzom i efikasnom isplatom štete. Za nas, kao članicu najveće osiguravajuće i finansijske grupe u regionu Adria, najveći izazov jeste prilagođavanje evropskih standarda, po kojima mi radimo, sa kretanjima na tržištu Republike Srpske. Iako to nije ni malo lak zadatak zadovoljan sam poboljšanjem ključnih pokazatelja poslovanja našeg Društva“ izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banja Luka.

Triglav Osiguranje Banja Luka

Triglav osiguranje je dio Grupe Triglav, najveće osiguravajuće-finansijske grupacije u jugoistočnoj Evropi. Bavi se prodajom neživotnih osiguranja, a na tržištu osiguranja Republike Srpske je prisutno od 1993. godine. Briga za osiguranika, stalno praćenje njegovih potreba te uspješno rješavanje njegovih zahtjeva predstavlja osnovnu misiju Društva.

Triglav grupa

Triglav grupa svojim znanjem, iskustvima i finansijskom snagom već više od 115 godina opravdava povjerenje osiguranika da će najbolje da se pobrine za njihovu bezbjednost i budućnost. Ključni stubovi poslovanja su osiguranja i upravljanje imovinom. Najveća osiguravajuća i finansijska grupa u regionu Adria te jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi posluje u šest država i na sedam tržišta, na kojima zapošljava gotovo 5.200 ljudi. Triglav grupa zadržava čvrstu finansijsku stabilnost, visoku adekvatnost kapitala i profitabilnost poslovanja, što potvrđuju i visoki kreditni rejtingom »A« od strane dviju priznatih rejting agencija. Glavne vrijednosti društva su stručnost, sigurnost, jednostavnost i društvena odgovornost, a naša je misija stvaranje bezbjednije budućnosti.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh