Menu

KAKO ODABRATI PEĆ NA PELET? Romantične i tople večeri uz vatru nikad nisu bile dostupnije (FOTO)

KAKO ODABRATI PEĆ NA PELET?  Romantične i tople večeri uz vatru nikad nisu bile dostupnije (FOTO)

Dolaskom jesenskih temperatura sve više počinjemo razmišljati o sezoni grijanja, a poneki od nas možda i o promjeni izvora grijanja. U posljednje vrijeme sve su popularnije peći na pelete zbog svoje jednostavnosti, zbog toga što peleti ne štete okolišu tj. spadaju u obnovljive izvore energije, te naravno, zbog ušteda, tj. nižih cijena od drugih načina grijanja.

Što sve morate znati prije kupovine kamina na pelete, doznali smo u preduzeću Duga Ideal, od direktora Alme Kadić. Za početak, zanimalo nas je što su zapravo peći na pelet, kako funkcioniraju i koje sve vrste postoje.

– Peći na pelet su potpuno automatizirani sustavi za grijanje prostora i sanitarne vode. Rade po principu izgaranja energenta dakle peleta, gdje se proizvedena energija u ložištu koristi kao izvor topline. Moram napomenuti da u svakoj peći postoji i ventilator u izlazu dimnih plinova pa se na taj način izbjegava gubitak topline tj. rad peći ne ovisi o tlaku u dimnjaku već su svi uvjeti kontrolirani tako da se većina proizvedene energije iskoristi za grijanje, a vrlo mali dio se gubi kroz dimnjak – kaže direktorica Kadić i dodaje kako postoje različite vrste peći na pelet.

Jednostavna ugradnja

– Neke se koriste za kotlovnice i tu dimenzije i snaga ovise o potrebi tako da uvijek preporučujemo onaj proizvod koji najbolje odgovara pojedinom prostoru. Često se radi o vrlo malim kotlovnicama, pa sukladno tome nudimo i kotlove prilagođene takvim potrebama. Kod kamina najveći naglasak stavlja se na kvalitetu i dizajn jer se takav proizvod najčešće postavlja u dijelove objekta kao što je dnevni boravak. Postoji nekoliko kategorija kamina, kao što je “kamin na zrak” koji zagrijava zrak iz prostorije te ga zagrijanog ispuhuje, “kamin za centralno na vodu” koji je jako interesantan kupcima koji imaju želju za centralnim grijanjem na vodu a nemaju prostor za kotlovnicu.

Takvi proizvodi imaju u sebi sve elemente kotlovnice kao što su pumpa, ekspanzivna posuda i sl. Postoje i “kamini za centralno na zrak” za korisnika koji ne želi razvod cijevi za radijatore po zidovima, a opet mu ovaj sistem omogućuje raspodjelu topline po svim prostorijama putem zraka – objašnjava Alma Kadić. Sve ostalo što se tiče odabira prepušteno je estetskim mjerilima kupca jer peći postoje u raznim izvedbama, bojama i oblicima, a ako se brinete oko preduvslova za ugradnju peći na pelete, oni gotovo i ne postoje, mogu se ugraditi u sve objekte. U Duga Ideal prije izrade kompletnog troškovnika vrše obilazak objekta s instalaterom. Kod nekih instalacija je dovoljno kupiti kamin jer ostali elementi postoje od prijašnjeg sistema grijanja, a u nekima su potrebni opsežniji radovi.

Visoka iskoristivost

– Peći na pelet variraju u cijeni i opet to ovisi o kvaliteti proizvoda. Bitno je da peć nije kombinirana jer takvi proizvodi nemaju visoku iskoristivost pa se ne ostvaruje ušteda koju korisnik očekuje. Važno je napomenuti i da je pelet jedan od najjeftinijih energenata na našem tržištu. Što se tiče održavanja, peć na pelete je vrlo jednostavna za održavanje, potrebno je napuniti spremnik peleta i jednom u dvije sedmice očistiti ložište. Sve drugo peć radi samostalno i daje udobnost kao i peć na plin ili lož ulje. Uz redovan servis i pravilno održavanje peć na pelet ima dugoročan vijek trajanja.

Pronađite idealnu peć

U trgovinama Duga Ideal stručno i osposobljeno osoblje vam stoji na usluzi sa praktičnim savjetima oko izračuna pomoću kojih možete pronaći svoju idealnu peć i izračunati uštede u odnosu na sve druge vrste grijanja. Inače u ponudi mi imamo kotlove i do 200 KW.

U galeriji pogledajte ponudu peći i kotlove u Duga Ideal

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh