Menu

VODIČ ZA ČITANJE "ZLATNOG RUNA" Slikovnica uz fantazmagoriju

VODIČ ZA ČITANJE "ZLATNOG RUNA"  Slikovnica uz fantazmagoriju

JUNAKE ZLATNOG RUNA PEKIĆ JE TRAŽIO I PRONALAZIO NA STARIM FOTOGRAFIJAMA. TAKO JE NASTALA DO SADA NEOBJAVLJENA "SLIKOVNICA NJEGOVANA, TURJAŠKIH I ISTORIJSKIH LIČNOSTI IZ FANTAZMAGORIJE ZLATNO RUNO OD I DO VII KNJIGE"

SIMEON LUPUS: Veliki igrač. Šišmiš i vukodlak. Taj ni o kome ljubazno nije govorio, sve i da je o kome dobro mislio, a postoji opravdana sumnja da takvih nije bilo.

Borislav Pekić (1930–1992) objavio je prvu knjigu Vreme čuda sa trideset pet godina. Ređaju se romani Hodočašće ArsenijaNjegovanaUspenje i sunovrat IkaraGubelkijanaKako upokojiti vampiraOdbrana i poslednji daniBesnilo1999Atlantida, zbirka priča Novi Jerusalim, uspomene Godine koje su pojeli skakavci, tomovi pisama, dnevnika, komentara, drama, eseja... I, kao poduhvat bez presedana, njegovo životno delo – sedmotomni roman-fantazmagorija Zlatnoruno. To je o roman(čina) o ljudskoj potrazi, čežnji, gladi i pohlepi za Zlatnim runom, čija je prava vrednost skrivena za one koji na ovom svetu samo kupuju i prodaju. Zlatnoruno je, kako stoji i u podnaslovu – fantazmagorija. Ovo određenje je iz razloga što se unutar Runa sve dešava istovremeno – i istorija i antiistorija, i porodična saga i socijalna utopija, i fantastika i realizam, i vreme i bezvreme, i dokumentarna istina (faktografija) i plemenita laž (fikcija), i priča o Romejima, Cincarima i Srbima, i ni o kome od njih pojedinačno, i smeh i užas, i trgovina i ljubav. I zato što je, "osim što umesto 500 ima 3500 strana, u svemu ostalom to jedan normalan roman" (B. Pekić). Tragovi piščevog rada na Zlatnom runu mogu se pratiti po onome što je ostalo u Pekićevoj zaostavštini: metri magnetofonskih traka sa komentarima, table od plute na kojima je bezbroj pravougaonih papirića različitih boja sa precizno upisanom konstrukcijom romana, čitava biblioteka knjiga koje je konsultovao, zabeleške. Naročito zanimljiva je, dosad nepublikvana, "Slikovnica Njegovana, Turjaških i istorijskih ličnosti iz fantazmagorije Zlatno runo od I do VII knjige". Ovaj svojevrsni vodič kroz likove Runa dokaz je koliko je Pekić bio opsednut svojim argonautima. Nije ni čudo, budući da je sa njima živeo skoro deset godina, koliko je pisanje fantazmagorije trajalo. Naime, junake Zlatnogruna Pekić je tražio i pronalazio na starim fotografijama. Izrezao bi fotografije nepoznatih ljudi iz knjiga i časopisa, korektorom prebrisao imena stvarnih ličnosti sa fotografija i preko toga pisaćom mašinom ukucao imena svojih Simeona Njegovana. Tako je nastala ova „Slikovnica", prava poslastica za ljubitelje Pekićeve proze. Njegovanskim, ergo trgovačkim jezikom, rečeno – na svetu glavnicu fantazmagorije pisac je „Slikovnicom" samo uvećao kamatu. Kamata se može podići u prvom broju "Anala Borislava Pekića", i, u izboru, u ovom broju „Vremena".

Članove porodica Njegovan i Turjaški ("dva sliva iste reke"), kao i likove nekih sporednih junaka Zlatnog runa, Pekić je pronalazio i na starim fotografijama Anastasa Jovanovića. Postupao je upravo prema jednoj od osnovnih maksima genosa Njegovan – "Što život uzima, to život i daje". Ovaj postupak je istovremeno i moguća ilustracija Pekićevog korišćenja dokumenta – jeste fakt, ali samo da bi služio fikciji, koja je u Pekićevoj poetici viša stvarnost od realnosti. Jeste fakt, ali i nije.

"Slikovnicu" otvara ilustracija Patrika Vudrofa iz knjige Mythopoeikon, originalno naslovljena Satan in armour, na kojoj je Pekić u gornjem levom uglu pisaćom mašinom ukucao „Simeon Mitski". Dakle, u Pekićevoj podeli „Satana u oklopu" je Simeon Mitski, odnosno Noemis (obrnutiSimeon), prapredak svih potonjih Simeona, pridruženi član na grčkom Argu, arhetip pogrešnog izbora koji je ustoličio trgovinu kao „Glavno Načelo" i Simeone poveo u „Zlatnu Eru Materije", prevedeno, direktno u istoriju. Mitskom vremenu i putovanju Noemisa sa Argonautima u potrazi za Zlatnim runom, posvećena je u celosti sedma knjiga, koja je, kako Pekić i sam kaže, ključ za razumevanje prethodnih šest.

Zatim se ređaju Simeoni. Tu je Simeon Grk, jedan od onih Simeona kojima špekulacije nisu uspevale. Na kraju se smirio na svom čuvenom zemunskom divanu mlatećidiplomatiju na srpsko-grčko-turski način. Po simeonskoj teoriji "den me pirazi, den me afora" – to se mene ne tiče, nemam ja ništa s tim – o svima je sve znao i mnoge situacije zamešao.

Tu je i Simeon Lupus, njegov sin. Fotografija pokazuje gizdavi cilindar, fine, tanke naočari, ali i preteći kažiprst. Vrikolakas, vukodlak, je strašni trgovac koji je umnogostručio kapital Firme "Simeon Njegovan & sinovi A.D.", poznat po tome što je čibukom, od koga se nije razdvajao, preko leđa prisutnih rešavao probleme. Pekić ilustruje čak i različita životna doba nekih svojih junaka, pa je tako među fotografijama građana s kraja XIX veka pronašao mladog Lupusa, ali i Lupusa u bečkoj emigraciji 1848, gde je ovaj sa knezom Milošem (njegova fotografija je takođe u "Slikovnici") vodio simeonsku politiku. Simeoni su inače bili bliski sa lozom Obrenovića.

Simeon Hadžija, Lupusov sin, sramota za Firmu, nije uopšte bio za reklamu, a "ako nisi za reklamu, nisi ni za krštenicu" (simeonska gnoma). Završio je skočivši kroz prozor porodične kuće gde je bio zatočen, zato što je u naletu hrišćanske pravednosti beogradskoj sirotinji delio novac i straćio mnogo blaga. Zatvorio ga je Simeon Gazda ("ne ja kao Simeon, već Firma"), inače sin mu.

GAZDA SIMEON: Glavni lik "Zlatnog runa". U životu pustio samo četiri suze

Za Gazdu se može reći da je centralni lik Zlatnog runa. Njemu će poći za rukom da dosegne Hrisomalon deras – Zlatno runo. Najveći deo romana je zapravo njegov monolog, koji je prekidan dijalozima potomaka Njegovan–Turjaških. Ti potomci, "sve sam banjkrot", slika su i prilika propasti građanskog društva. Bankrot je inače najomraženija reč među Simeonima. U "Slikovnici" se našlo i nekoliko fotografija te loše dece dobrih trgovaca.

Gazdin život obeležile su dve žene. Tomanija, supruga, na koju je „Firma bacila oko", a Gazda ju je tek kasnije zavoleo, i Julijana, jahačica konja u cirkusu koju je voleo "tako strasno manjito i netrgovački", i koja mu je pokazala da postoji i "život bez računj". I dok u "Slikovnici" postoje čak dve Tomanijine slike, jedna iz mlađih dana, druga iz starosti, zanimljivo je da te zanosne Julijane nema na fotografijama. Možda je tako i bolje. Jer, pravo je samo zamišljati "ženu što kad se smeje, sunce sija, kad plače, kiše padaju, kad je ljuta, munje sevaju".

Naravno, bilo bi previše očekivati da se u "Slikovnici" nađu svi likovi iz Zlatnog runa, sve one fantazmagorije, utvare, prikaze i pričine, vampiri, šišmiši i vukodlaci „čije su oči zakrvavljene, a zubi životinjski oštri dok im u grudima umesto srca pulsira Sveti Broj". Nema u njoj čak ni svih Simeona – poput Sigetskog koji je šminkao glavu mrtvog Sulejmana Veličanstvenog, ili Moshopolita koji je napravio amanetne ćupove a zatim nestao u vatri, od koje su svi u porodici strahovali, nema Tivajskog, Carigradskog...

Ipak, i ovo što se od argonautike u "Slikovnici" našlo (đavo je tu!) predstavljaće pravo uživanje za čitaoce "pekićologe", a to je, kako je svojevremeno primetio B. Koprivica, poseban soj čitalaca. Oni će, uostalom, najbolje razumeti i to što "Slikovnica" sa fotografijama iz realnosti uopšte i postoji, budući da je Pekić često govorio da njegovi likovi nisu ni iz života, ni iz istorije, već su "sinteze ideje, nesvesnog iskustva, lektire i imaginacije".

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Prev Next
ISTORIJSKI MEČ SRBIJE  I CRNE GORE: Iskoristite kvote koje su zapalile internet

Senzacionalna forma Aleksandra Mitrovića u reprezentaciji ne prestaje, čak ni kada njegov Fulam štuc...

OVO SU KVOTE NA DŽEKU I „ZMAJEVE“ KOJE SE NE SMIJU PROPUSTITI!

Bosna i Hercegovina je na korak od osvajanja svoje grupe i plasmana u elitnu ligu Lige nacija, a Mer...

"PORCO-TRADE" DOBOJ PREDSTAVLJA: Idealna ponuda kupovine guma sa osiguranjem kupljenih guma!

Ukoliko ste u dilemi i još niste odlučili koje gume za zimu bi trebali odabrati, tu smo za vas. Naš ...

NOVA DIMENZIJA ZABAVE U MERIDIANU: Za sreću je potrebno 6 brojeva!

Lucky’s 6 je stigao u Meridian kladionice! Potpuno poboljšan, jednostavan i prilagođen potrebam...

DOBOJSKI INFO PREDSTAVLJA: Novo naselje „Oaza“ (VIDEO) (FOTO)

U poslednje vrijeme kupiti stan u našem gradu znači kupovinu stana u novoizgrađenom objektu, koji je...

Takmičenje inovatora se nastavlja, kompanija AS d.o.o. ima izazove za vas (VIDEO)

Nakon prvog takmičenja “Vispak Innovation challenge”, kompanije koje su pod krovom AS Grupacije nast...

ISKORISTI 10 TOP OPKLADA NA ZVEZDU I ZGRABI BONUS

Crvena zvezda dočekuje Liverpul u okviru četvrtog kola Lige šampiona, a ti iskoristi top opklade za ...

ENERGETSKA EFIKASNOST: Fasade štede i do 60% energije (FOTO)

Znamo da odijelo ne čini čovjeka, ali da li je tako i sa kućom bez fasade. Kuća bez fasade ne samo d...

PREMIJERNO U MERIDIANU:  Igrače čeka bonus račun na kazinu

Prvi put na tržištu, samo na meridianbet.ba, bonus račun na kazinu! Ovdje tvoj novac vrijedi DVA PU...

REVOLUCIONARNE KVOTE ZA MEČ LIVERPUL – CRVENA ZVEZDA

Iako je poslije teškog poraza od PSŽ-a optimizam malo splasnuo, navijači se nadaju, ako ne pobijedi ...

ZA MEDALJU: Svima koji su se kladili na zlato Srbije Meridian DUPLIRAO DOBITAK!

Istorija je ispisana! Srbija je prvak svijeta u odbojci, a Meridian ima iznenađenje za one koji su v...

DERBI SA VOGOŠĆOM: Borac m:tel očekuje trijumf

Rukometaši Borca m:tel u nedjelju, 21. oktobra, od 18 časova, u dvorani Borik, igraju prvi veliki de...

NAJBOLJA KOŠARKA I NAJBOLJE KVOTE: U Meridianu te čeka 7 top opklada koje moraš da staviš na tiket

NBA i Evroliga su startovale i najbolji košarkaši na svijetu su konačno stupili na scenu,  ...

TOP PONUDA U MERIDIANU: Više od 400 igrica na kazinu donosi sjajnu zabavu i dobitke

Ako želite da zaigrate najbolji online kazino na ovim prostorima i da osjetite nesvakidašnje igračko...

NEVJEROVATNO: U Meridianu dodatno podignuta kvota na Zvezdu

Neriješenim rezultatom protiv Napolija u Beogradu, crveno-bijeli su svoju avanturu u Ligi šampiona z...

DUGA IDEAL: Konačno smo izmjerili "Čiji je veći majstorluk"! (FOTO)

Duga Ideal, jedan od vodećih retail-er proizvoda i materijala za gradnju u dobojsko – zeničkoj regij...

Kultura i Obrazovanje

IVAJOP: Broj do 10

U sebi, unazad. 10, 9, 8, 7…tipkaj, fotkaj, slikaj, čitaj, pleši… Jutros je malo falilo da me udar...

Smanjen broj brucoša u Republici Srpskoj

Na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj (RS), u ovoj školskoj godini na sva tri ciklusa stu...

JUBILEJ: Mašinski fakultet obilježio 47 godina rada

Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, prigodnom svečanošću 16. novembra 2018. godine, organi...

DOBOJSKI INFO PREDSTAVLJA: Otvoren poslednji krug prijava za talenat takmičenje „NOVO IME“

Otvoren je i poslednji krug prijava na takmičenju za talente „Novo ime“ koje je početkom ove godine ...

DOBOJSKI INFO PREDSTAVLJA: Naučni skup Filozofskog fakulteta okupio brojne učesnike

Naučni skup "Banjalučki novembarski susreti", koji je okupio brojen učesnike iz pet zemalja regiona ...

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: Srednjoškolci sutra obilježavaju svoj dan

Kao i svakog 17. novembra i ove godine se obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca. Taj dan se obil...

DOBOJ: Osnovna škola „Dositej Obradović“ obilježila Međunarodni dan tolerancije (FOTO)

JU Osnovna škola „Dositej Obradović“ u Doboju već tradicionalno obilježava 16. novembar - Međunarodn...

DOBOJ: U Ekonomskoj školi održano predavanje povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa (FOTO)

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, učenicima četvrtog razreda je održano predavanje od ...