Menu

PREDSJEDNIK PRIVREDNE KOMORE RS: Smanjenje poreza i doprinosa nasušna potreba

FOTO: Dobojski Info | PREDSJEDNIK PRIVREDNE KOMORE RS: Smanjenje poreza i doprinosa nasušna potreba FOTO: Dobojski Info | PREDSJEDNIK PRIVREDNE KOMORE RS: Smanjenje poreza i doprinosa nasušna potreba

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da privrednici unazad nekoliko godina ukazuju na problem nedostatka adekvatne radne snage i odlazak jednog broja onih koji su privredi potrebni.

On kaže da je Zakon o PDV-u odavno zreo za izmjenu te da je nedopustivo tolerisanje zloupotrebe instituta "najniže plate", jer se time stvara nelojalna konkurencija i šteti budžet.

"Tu se treba, može i mora, uraditi mnogo više aktivnijom ulogom socijalnih partnera ili potpuno ukinuti socijalni dijalog, pa neka Vlada odlučuje sama, što sigurno ne bi bilo dobro rješenje. Dakle, malo više tolerancije i međusobnog razumijevanja i eto dogovora", kaže Đurić.

NN: U poslovnom smislu, kakva je bila 2019. godina?

ĐURIĆ: Poslovna aktivnost odvijala se u, reklo bi se, prilično složenim uslovima, što je rezultiralo padom industrijske proizvodnje 12,2% u prvih 10 mjeseci u odnosu na isti period prethodne godine. Tome su u najvišem stepenu doprinijeli nepredviđeni problemi u energetskom sektoru, Rafineriji Brod, Hidroelektrani Dubrovnik II, remonti u termoelektranama. Kada se tome dodaju nesređeni politički odnosi na nivou BiH, neformiranje vlasti više od 14 mjeseci, što je zaustavilo finansiranje velikih infrastrukturnih projekata iz ranije odobrenih kredita, nedostatak radne snage uz značajan odlazak mladih ljudi, dobija se kompletna slika uslova privređivanja u godini iza nas. Proteklu godinu karakteriše i nekoliko započetih reformskih aktivnosti koje, dugoročno posmatrano, treba da obezbijede povoljnije uslove privređivanja. Obezbijeđene su i neke olakšice, ali to nije bilo dovoljno da se nastave ranije postignute stope rasta, te već od samog početka 2019. godine imamo pad industrijske proizvodnje u odnosu na isti period 2018.

NN: Prošlu godinu obilježio je manjak radne snage, a po svemu sudeći tako će biti i ove 2020. Gdje Vi vidite rješenje i kako zadržati te ljude

ĐURIĆ: S obzirom na to da smo, kao asocijacija privrednika, na izvoru informacija kada su u pitanju potrebe, a u vezi s tim i problemi s kojima se privrednici suočavaju, unazad nekoliko godina ukazujemo na problem nedostatka adekvatne radne snage i odlazak jednog broja onih koji su i nama potrebni. Razlozi za to su veoma kompleksni, pa je i rješenje ovog problema isto tako kompleksno. Mislim da neki započeti reformski procesi mogu doprinijeti zaustavljanju ovih trendova, a zatim u doglednoj budućnosti omogućiti i masovniji povratak, jer ne treba gubiti iz vida činjenicu da nigdje ne teku med i mlijeko. Reforma obrazovnog sistema, eliminacija sive ekonomije, veće plate, viši stepen političke sigurnosti, zapošljavanje prema kriterijumu stručnosti, sigurnija budućnost kroz perspektivnije strategije uz jasne politike za njihovo sprovođenje i, naravno, značajnija ulaganja u tehnološki razvoj, kao garanciju da će imati gdje da upotrijebe stečeno znanje i obezbijede egzistenciju. U suštini, neophodno je realizovati cilj broj jedan Programa ekonomskih reformi - podizanje konkurentnosti privrede s ciljem povećanja plata. Tu se nalazi ključ rješenja gotovo svih problema. To podrazumijeva jeftiniju i efikasniju javnu administraciju, bolje sudstvo, zdravstvo, obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada, javna preduzeća u funkciji potreba ostatka privrede, značajna ulaganja u tehnološki razvoj. Jednostavno, svi segmenti društva moraju biti u funkciji razvoja. Mi se zalažemo da se u narednom trogodišnjem periodu za potrebe tehnološkog razvoja privrede izdvoji po 100 miliona KM grant sredstava na godišnjem nivou kao 30% učešća u projektima, što bi uz 70% sredstava koja bi obezbijedili privredni subjekti predstavljalo ulaganje u trogodišnjem periodu od milijardu KM, što bi bitno popravilo produktivnost i konkurentnost naše privrede i otvorilo nove mogućnosti zapošljavanja visokoobrazovanih kadrova, za kojima nema potreba na tržištu rada, a koji bi uz dodatno edukovanje našli svoje mjesto u privredi. Sredstva predviđena budžetom za 2020. godinu, iako u skromnom iznosu, mogu poslužiti kao pilot projekat na kojem bi se testirali kriterijumi plasiranja i očekivani efekti ulaganja po ovom projektu. Vjerujemo da će Vlada i drugi donosioci odluka imati dovoljno razumijevanja za ovaj prijedlog, jer se ovo uklapa u opredjeljenje za ubrzanu digitalizaciju u Republici Srpskoj.

NN: Šta je ono što najviše nedostaje tržištu radne snage Republike Srpske?

ĐURIĆ: Najkraće rečeno, nedostaje usklađenost ponude s potrebama tržišta rada. Zbog toga je neophodno ubrzano sprovoditi započete reforme obrazovnog sistema, kako bi se obrazovali kadrovi potrebni privredi, a ne nezadovoljni ljudi koji će odlaziti u inostranstvo da rade nižerazredne poslove ili uzaludno čekati odgovarajući posao na Zavodu za zapošljavanje.

NN: Posljednjih nekoliko dana aktuelna je priča o izmjeni Zakona o PDV-u. Koji su zahtjevi privrede kada je u pitanju taj zakon i kako bi na privredu eventualno uticalo povećanje stope?

ĐURIĆ: Zakon o PDV-u je odavno zreo za izmjene. Zahtjevi privrede proističu iz iskustva dugogodišnje primjene postojećeg zakona i odnose se na produženje roka za plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu do kraja mjeseca, skraćenje roka povrata PDV-a na 30 dana, zatim redefinisanje prekršajnih odredaba na način da se propiše prekršajna kazna u novčanim rasponima, a ne u procentima, ali i smanjenje novčanih kazni za ovlašteno lice koje radi za pravno lice, jer trenutno podliježe istoj novčanoj kazni kao i pravno lice. Zahtjev privrede je i podizanje PDV praga za sve obveznike na 100.000 KM po uzoru na rješenje u okruženju. Eventualno povećanje stope PDV-a predstavljalo bi novo opterećenje za privredu. Međutim, ukoliko bi ipak do toga došlo, ta sredstva bi morala prvenstveno biti iskorištena za smanjivanje poreza i doprinosa na plate, kao i već spomenutih grantova za tehnološki razvoj privrede. U svakom drugom slučaju, to bi značilo dodatno gušenje privrede, što bi, naravno, značajno osjetili i građani.

NN: Privreda već godinama traži smanjenje poreza i doprinosa, međutim malo šta se radi na tome. Može li se očekivati snažniji privredni rast bez smanjenja poreza i doprinosa?

ĐURIĆ: Smanjenje poreza i doprinosa je nasušna potreba, ali to mora ići uporedo sa suzbijanjem sive ekonomije i iznalaženjem modela ravnomjerne i dosljedne primjene zakona na sve platioce poreza i doprinosa. Nedopustivo je tolerisanje zloupotrebe instituta "najniže plate", čime se stvara nelojalna konkurencija i šteti budžet. Tu se treba, može i mora uraditi mnogo više aktivnijom ulogom socijalnih partnera ili potpuno ukinuti socijalni dijalog, pa neka Vlada odlučuje sama, što sigurno ne bi bilo dobro rješenje. Dakle, malo više tolerancije i međusobnog razumijevanja i eto dogovora.

NN: Srbija, Albanija i Makedonija idu u smjeru "mini-Šengena", odnosno uvezivanja privrede, tržišta rada itd. BiH je izrazila želju da ide tim putem. Kako Vi gledate na te integracije s obzirom na to da se CEFTA danas ne poštuje?

ĐURIĆ: Sa stanovišta bržeg protoka robe i ljudi, to bi sigurno bilo dobro, po nekim pitanjima bi bilo neutralno, a po nekim, mislim da bi moglo biti i štetno. To bi nas stavilo u isti lonac, što bi moglo biti rizično u situacijama kad neka od strana ne želi da poštuje dogovorene principe, kao što je slučaj sa CEFTA. Nisam baš optimista kad su u pitanju očekivani pozitivni efekti, jer se o eventualnim negativnim uopšte ne govori, a i ne vjerujem da će to u dogledno vrijeme zaživjeti.

NN: Da li je došlo vrijeme za redefinisanje CEFTA i može li se to uraditi bez Evropske unije?

ĐURIĆ: Praksa pokazuje da već duže od godinu CEFTA uopšte ne funkcioniše, što prolazi nekažnjeno za one koji ovaj sporazum drastično krše. Bilo je i ranije kršenja CEFTA, ali ovo što je uradila Priština pokazalo je sve nedostatke mehanizama zaštite, kao i nemoć ili nepostojanje želje EU da pomogne u rješavanju tog problema. To baca sumnju na mogućnost bilo kakvih integracionih procesa na ovim prostorima, ukoliko ne budu primjenjivani isti standardi za sve, a dok EU ne shvati da je ovo prostor koji joj po mnogo čemu pripada.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

MERIDIANBET: Isprati derbi na Čizmi uz fenomenalne kvote

Rivalstvo dva najtrofejnija fudbalska kluba na “Čizmi” smatra se klasikom italijanskog fudbala. Pore...

Nedjeljom uz Meridian i bogatu ponudu do dobitka

Kada ima fudbala, ima svega! Bogata sportska ponuda savršeni je mamac za nedjeljni tiket, a Meridian...

U Meridianu najbolje kvote za fudbalski derbi Juventus -Torino

Fudbal na “Čizmi” je ponovo u punom jeku. Iako su Lacijali kiksirali protiv Atalante, trka za titulu...

KVOTE ZA DANAS: Sastavi dobitni tiket i zaradi sume za pamćenje

Paklen vikend je iza nas, ali kiša golova u posljednjem kolu njemačke Bundeslige bila je pravo rashl...

Ekonomija i Privreda

DANAS ČEŠLJA INSPEKCIJA U SRPSKOJ: Evo šta će se posebno kontrolisati

Republička uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave, u...

DOBOJ: Treći poziv za sufinansiranje kupovine stanova mladim bračnim parovima

Gradska uprava Doboj objavila je danas treći javni poziv za sufinansiranje kupovine ukupno 100 stano...

Pad kreditiranja u Bosni i Hercegovini nastavljen i u maju

Kreditini rast u Bosni i Hercegovini pod uticajem korona krize nastavio je usporavati i u maju, poka...

Pomoć za maj traži više od 2.600 firmi

Poslodavci u Srpskoj zatražili su do sada od Vlade RS da isplati minimalnu platu te doprinose i pore...

PRVE PROCJENE: BDP BiH porastao u prvom tromjesječju 2 posto

Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine ostvario je relani rast u prvom tromjesječju ove godine od...

DOBOJSKI INFO DONOSI: Odluka o dodjeli subvencije za troškove grijanja

Na osnovu člana 82. stav 3. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpke“ broj: 9...

Srpska planira garantovati za dugove malih i srednjih firmi

Vlada Republike Srpske namjerava da donese garantni program podrške privredi, odnosno da daje garanc...

DOBOJ: Vlada RS uplatila tranšu od 1.875.000 KM

Vlada Republike Srpske uplatila je danas gradu Doboju tranšu od 1.875.000 KM, zahvaljujući čemu će o...

Uskoro novi model fiskalizacije u Srpskoj

„Majstori“ umanjivanja faktura, štimanja i neizdavanja računa i prilično zastario sistem koji to omo...

KO ĆE BITI ENERGETSKI ZAŠTIĆEN KUPAC Nikom neće biti ugrožen život zbog računa za struju

Kada novi Zakon o električnoj energiji stupi na snagu, niko u Srpskoj više neće doći u situaciju da ...

DOBOJ: Polaznice projekta podrške ruralnom stanovništvu dobile diplome

Danas su svečano uručene diplome za 20 korisnica projekta "Podrška ruralnom stanovništvu u generisan...

BiH po kupovnoj moći ponovo na evropskom dnu

Bosna i Hercegovina je po blagostanju ponovo na samom evropskom dnu, rame uz rame s Albanijom, pokaz...

Dijele 10 miliona KM za zapošljavanje bez kriterijuma

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske ni ove godine nije odustao od prakse dijeljenja novca kao po...

DOBOJ: Investicija vrijedna 13 miliona KM ujedinila dva entiteta

Privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH realiziraju u Doboju najveće postrojenje za pocinča...

ŽRS nemaju dokaz o vrijednosti imovine

„Željeznice Republike Srpske“ (ŽRS) prikazuju da im imovina vrijedi 440 miliona maraka, ali ne posto...

ŠAPTAČI KRAVAMA: Ministarstvo poljoprivrede RS platilo 35.000 KM za obuku vještina govora u poljoprivredi

„Usluge stručnog osposobljavanja podrazumijevale su konsultantske usluge za obuku na temu 'Komunikac...