Menu

ANALIZA Kako je Dom za starije u Doboju kupio jedan od najskupljih službenih automobila

 • Autor  Irvin Pekmez Detektor
 • 7 Komentara
FOTO: Škoda Kodiaq, ilustracija. Foto: Wikimedia Commons FOTO: Škoda Kodiaq, ilustracija. Foto: Wikimedia Commons

Luksuzni terenac Škoda Kodiaq vrijedan gotovo 98.000 koji je nabavio Dom za starija lica u Doboju jedan je od pet najluksuznijih službenih automobila kupljenih u tenderima pokrenutim tokom 2019. godine, pokazuju podaci Baze službenih automobila. Ovaj je tender jedan od više od 600 pokrenutih tokom 2019. godine, u kojima je nabavljano više od 1.500 službenih vozila, podaci su koje je prikupila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Dvadeset dana nakon što je početkom decembra 2019. godine javna ustanova za brigu o starijim licima u Doboju poništila tender za kredit od 150.000 konvertibilnih maraka (KM) za “finansiranje tekuće likvidnosti”, ova je ustanova raspisala tender za nabavku vozila čija je cijena 98.000 KM.

Prema podacima iz Baze službenih automobila u kojoj BIRN BiH prikuplja podatke o nabavkama svih službenih vozila tokom godine, ovaj automobil je jedan od najskupljih koje su institucije ili javne kompanije odnosno ustanove kupile tokom posljednje tri godine.

Tender Doma za starija lica u Doboju objavljen 26. decembra 2019. godine je zbog izuzetno preciznih specifikacija, poput dimenzija vozila, izdvojen u Bazi jer može ograničiti konkurenciju ili sugerisati na određenog proizvođača ili model autmobila. Praksa kojom se kroz tražene specifikacije može ukazivati na željeni automobil nisu dozvoljene Zakonom o javnim nabavkama.

tenderskoj dokumentaciji je, između ostalih, zahtijevano od ponuđača da osigura crno vozilo, DSG automatski mjenjač, kožni volan, aluminijske felge od 18 inča, hromirane ručke na vratima i zatamnjena stakla. Ponudu na ovaj vrijedan tender u konačnici je poslala samo jedna kompanija.

Iz Doma za starije su za BIRN BiH kazali da je automobil nabavljen za prevoz korisnika i da za nabavku nisu korištena kreditna sredstva. Potvrdili su da je kupljena Škoda Kodiaq, te da je konačna cijena automobila bila 97.991 KM. Osnovni paket ovog putničkog vozila, prema podacima na stranici Škoda.ba, košta 49.760 konvertibilnih maraka.

“Naša ustanova je udaljena od grada 20 km, na brdovitom terenu, pa je ovakvo vozilo bilo neophodno za svakodnevno funkcionisanje ustanove, u koje se svrhe i koristi”, pojasnili su iz Doma.

U svom odgovoru su naveli da ustanova ima još jedno vozilo – sanitetsko, koje je opremljeno za prevoz nepokretnih korisnika. Trenutno Dom ima 35 korisnika i 30 zaposlenih.

Cijena nabavljenog vozila Škoda Kodiaq čini gotovo petinu vrijednosti svih objavljenih tendera ove ustanove tokom 2019. godine.


Dom za starija lica Doboj. Foto: Screeshot/TVK3

Urednik portala Pratimotendere.ba, specijalizovanog za praćenje javnih nabavki, Slobodan Golubović smatra da se radi o rasipanju javnog novca i da objašnjenje rukovodstva Doma za starija lica Doboj predstavlja uobičajeno pravdanje nabavke službenih automobila.

“Ovdje su očigledno najviše sporne dvije stvari, a to su cijena i samo jedna pristigla ponuda. Ukoliko se zna da se ovakav automobil, s nekom osnovnom opremom, može kupiti za oko 50.000 KM, pitanje je zašto rukovodstvo Doma rasipa javni novac”, kaže Golubović i dodaje kako samo jedna pristigla ponuda može ukazivati na dogovor ponuđača ili tehničke specifikacije koje odgovaraju samo jednom ponuđaču.

Iz kompanije “Autorad” iz Pelagićeva nisu željeli komentarisati ovu nabavku. Kompanija je tokom 2019. godine pobijedila na ukupno 11 tendera, čija je ukupna vrijednost veća od 600.000 KM. Četiri tendera od njih 11 su izdvojena zbog specifikacija kojima se može ograničiti konkurencija.

Polovina svih završenih tendera u 2019. godini imali su samo po jednu ponudu.

Institucije u Republici Srpskoj nabavljale najskuplje automobile

Institucije, javne kompanije i ustanove u BiH su tokom 2019. godine objavile više od 600 tendera, u kojima su se tražila 1.353 vozila svih vrsta, podaci su Baze službenih automobila BIRN-a BiH. U Bazi se nalaze nabavke svih vrsta vozila svih javnih institucija i kompanija u BiH i uključuje i policijska, vatrogasna, vozila hitne pomoći te druge vrste vozila, a posebno se prate nabavke putničkih vozila. Ukupna vrijednost svih raspisanih tendera prelazi 77 miliona.

Više od trećine svih traženih automobila, njih 501, jesu putnička vozila, za koja je planirano izdvajanje od gotovo 18 miliona maraka, a u konačnici su završeni tenderi iznosili više od 14 miliona KM za 413 vozila. U odnosu na 2018. godinu, povećana je prosječna cijena kupovanih putničkih automobila i ona je u 2019. iznosila gotovo 35.000 KM.

Svih pet najskupljih putničkih automobila u 2019. godini nabavljeno je u Republici Srpskoj.

Najskuplje putničke automobile u 2019. nabavili su Općina Gradiška, o čemu je BIRN BiH ranije pisao, te Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), “Putevi Republike Srpske” i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a te Dom za starija lica u Doboju.

Izabrani ponuđač u tenderima dva ministarstva i “Puteva RS-a” bila je firma “Audi Centar Banja Luka”, iz koje nisu željeli dati komentar za priču BIRN-a BiH. U dva od tri tendera ova firma bila je jedini ponuđač.

MUP RS-a je nabavio automobil vrijednosti 118.085 KM bez PDV-a, “Putevi RS-a” su kupili putnički automobil koji je koštao 98.273 KM bez PDV-a, a entitetsko Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je nabavilo automobil od 85.384 bez PDV-a.

Iz “Puteva Republike Srpske” za BIRN BiH su potvrdili da je nabavljen automobil Audi u tenderu čija konačna cijena s PDV-om doseže 114.979 KM. Dodali su kako je nabavka planirana i kako se koristi “shodno poslovnim potrebama i stalnim aktivnostima” prema planu poslovanja.

U ovoj javnoj kompaniji smatraju da je tender davao jednake mogućnosti svim ponuđačima iako je dužina vozila morala biti od 4.930 do 4.950 milimetara.

BIRN BiH je u analizi tendera u 2018. godini također pisao o nabavkama sa usko postavljenim specifikacijama “Puteva RS-a”.

U tenderu sa gotovo identičnim traženim dimenzijama i od iste kompanije, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a kupilo je Audi A6 za 99.900 KM s PDV-om.

Iz Ministarstva smatraju da karakteristike vozila nisu postavljene na način da mogu ograničiti konkurenciju.

“Poziv je bio objavljen na Portalu Agencije za javne nabavke BiH i nije bilo nijedne žalbe ni tokom ni nakon postupka”, kazali su iz Ministarstva.

Automobil se koristi za službene potrebe ministra, a nabavljen je jer je prethodno vozilo, kupljeno 2006. godine, dotrajalo i troškovi održavanja su preskupi, naveli su iz Ministarstva u odgovoru.

Bazi službenih automobila 58 tendera u vrijednosti većoj od 5,1 milion KM, pokrenutih u 2019., izdvojeno je najčešće zbog specifičnih ili preuskih specifikacija koje mogu ograničiti druge ponuđače u učestvovanju u tenderima. Kroz izdvojene tendere kupljeno je 116 vozila, čija je prosječna cijena 44.646 KM.

Više od 50 miliona za službena vozila u 2019.


Automobili ispred institucija, ilustracija. Foto: BIRN BiH

Tokom 2019. godine u BiH je za kupovinu 1.093 automobila potrošeno 54,7 miliona maraka. Manji dio tog novca izdvojen je za vatrogasna ili vozila hitne pomoći.

U 2019. godini objavljena su ukupno 34 tendera za vatrogasna vozila svih vrsta, uključujući komandna vozila, terenska vozila i cisterne. Ukupna procijenjena vrijednost nabavki bila je veća od 8,1 milion KM.

Ukupno 30 tendera objavljeno je za sanitetska, odnosno vozila hitne pomoći, a ukupna njihova procijenjena vrijednost bila je oko 4,3 miliona KM.

Nabavka 15 sanitetskih vozila bila je, međutim, jedna od najvećih pojedinačnih nabavki. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za njih je izdvojilo 1,3 miliona KM.

Najvredniji tender u godini raspisalo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica za 92 vozila, odnosno traktora konačne cijene 4,5 miliona KM. To je ujedno i tender s najvećom konačnom cijenom i najvećim brojem traženih vozila bilo kojeg tipa.

Drugi najvredniji tender su raspisale “Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine” za dva vatrogasna vozila ukupne konačne vrijednosti 1.796.800 KM.

Najviše automobila kupili su Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije (24), Radio-televizija Republike Srpske (20), Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (14), te Narodna skupština Republike Srpske i Općina Gradiška (po sedam).

Mostarska firma “Guma M” pobijedila je na najviše tendera tokom 2019. godine – njih 47, ukupne vrijednosti 3,3 miliona KM. “Lada auto” iz Banje Luke je sa 31 dobijenim tenderom ostvarila najveći prihod sa 5,3 miliona KM. Na listi pet kompanija s najvećim brojem dobijenih tendera su i “Porsche Inter Auto BH” Sarajevo, “Brčko-gas” i M.R.M. iz Mostara.

Baza službenih automobila sadrži i podatke o troškovima koji se odnose na vozni park institucija i javnih kompanija. BIRN BiH je u Bazu unio podatke o 2.800 tendera iz 2019. godine vrijednih 56 miliona maraka. Najviše novca, više od 45 miliona, potrošeno je na gorivo. Najviše novca na troškove voznog parka imale su javne kompanije u elektroenergetskim koncernima.

Detektor

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

7 Komentara

 • v.d. Direktor
  v.d. Direktor četvrtak, 18 februar 2021 17:35 Link komentara

  S obzirom da smo dali svi po 5.000 KM za kampanju hoćemo li se i mi ponekad moći provozati u ovom službenom vozili!?
  Može i u audiju Q5... tu po komšiluku da komšije crknu od zavisti!

  Prijavi
 • Škoda
  Škoda četvrtak, 14 januar 2021 13:46 Link komentara

  Jel tačno da je i ŽRS kupila novo auto

  Prijavi
 • obren
  obren četvrtak, 14 januar 2021 09:17 Link komentara

  hhahahahah da neko objasni draženu poštaru da su on i rigavi doktor pušteni niz vodu.................hahahahah

  Prijavi
 • DOBOJ2021
  DOBOJ2021 sreda, 13 januar 2021 17:04 Link komentara

  Pa jel dom u vlasništvu grada ili? Najveći apsurd je da je grad napravio objekat za smjestaj starij lica a ona jedan sprat u tom istom objektu izdaje fizičkom licu za obavljanje iste djelatnosti... da nije žalosno bilo bi kriminalno!
  Kolike prihode ima ta ustanova kada mogu odvojiti 90.000 KM za vozilo!?
  Ako je ovo tačna informacija onda je dom za stara lica jedina profitabilna ustanova u gradu! Sve pohvale za sposobno rukovodstvo!
  Ko je direktor da ga predložimo za menadzera godine Nezavisnim :D

  Prijavi
 • Ja
  Ja utorak, 12 januar 2021 19:13 Link komentara

  Nije to za postara, to je za Ninu za brzi oporavak.

  Prijavi
 • Očigledno
  Očigledno utorak, 12 januar 2021 19:09 Link komentara

  U Škodi se svakodnevno vozi “starija” Osoba... prvo slovo imena O...ma samo Opušteno

  Prijavi
 • Dejo
  Dejo utorak, 12 januar 2021 18:09 Link komentara

  Posle kazu da se kriminal ne isplati

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Meridian: Potraga za ,,doktorom za kladžu”! Ko želi besplatno klađenje?

U Meridianu zabava nikada ne prestaje. Iznenađenjima nema kraja, pa tako na svakodnevnom nivou igrač...

PONOVLJENI OGLAS: Prodaja rashodovanih osnovnih sredstava, sitnog inventara, rashodovane druge robe i materijala

Na osnovu Odluke Direktora JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj, broj: 632/21 od 01.02.2021. godin...

Meridian: Premier League GIVEAWAY! Tipuj besplatno za najbolje poklone

Samo  u Meridianu, uvijek se tipuje na NAJVEĆE KVOTE NA PLANETI – PREMIER LEAGUE!

Želiš li se zabaviti vikendom sa Brzim Kešom? Možeš samo u Meridianu!

Brzi Vikend Keš na Meridian Online Kazinu svakog vikenda tokom februara sa nagradnim fondom od 4.000...

Ekonomija i Privreda

Kriptovaluta američkog dolara „Tether“ stiže u BiH

Prva i jedina kripto mjenjačnica u BiH, BCX kripto mjenjačnice, dovodi na domaće tržište kriptovalut...

MMF: Neizvjesnost oko vakcinacije u BiH umanjuje izglede za oporavak

Privredni rast Bosna i Hercegovine u ovoj godini će se oporaviti, iako neizvjesnost u vezi s vakcina...

Digitalizacija je ključ za rast privrede

Privredna društva postala su svjesna potrebe za digitalizacijom poslovanja, ali su im neophodna konk...

DOBOJ: Očekuje se smanjenje doprinosa za 1,5 odsto

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je danas u Doboju da se u...

Transparensi Internešnl BiH tužio Grad Doboj "Kriju kako su trošili donacije za borbu protiv pandemije"

Na posebnim računima koje je otvorio Grad Doboj za potrebe borbe protiv korona virusa prikupljeno je...

Tokom februara cijene na pumpama u RS više za 10 feninga

Svi distributeri naftnih derivata na benzinskim pumpama u RS podigli su maloprodajne cijene u prosje...

BUDŽET NA INFUZIJI: Republika Srpska se zadužila već četiri puta od početka godine

Dok se čeka rasplet u vezi s novim aranžmanom Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom, ...

DOBOJ: Prosječna januarska plata 962 KM

Prosječna januarska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 962 KM i nominalno je m...

Dobit banaka Srpskoj manja za 42 miliona KM

Banke u Republici Srpskoj zabilježile su drastičan pad profita u prošloj godini te je na nivou sekto...

Prosječna plata u decembru prošle godine iznosila 988 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle godine iznosila je 9...

Zabranjena prodaja rakije proizvedene za lične potrebe

Građanima u Republici Srpskoj zakonom nije zabranjeno da za vlastite potrebe proizvode alkoholna pić...

Srpska se danas zadužila za dodatnih 23 miliona KM

Vlada RS zadužila se novom prodajom trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi za 22,9 miliona KM po kam...

1. juna počinje primjena "Carine bez papira", evo koje uslove prevoznici moraju ispuniti

Novim propisima, predviđeno je da će se sva korespodencija između podnosioca zahtjeva za stavljanje ...

DOBOJ: Podrška zahtjevima za uvođenjem zaštitnih mjera

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je da udruže...

Ko prekrši zakon, ostaje bez tri četvrtine nelegalne imovine

Poreska uprava Republike Srpske (PURS) imaće zadatak da utvrdi da li se vrijednost imovine nekog fiz...

Slijede nova poskupljenja, a sve manje plate

Pandemija koronavirusa napravila je mnogo problema privrednicima u cijelom svijetu. Ekonomsko tržišt...