Menu

Triglav grupa na kraju trećeg tromjesečja potvrđuje prognozu planirane godišnje dobiti

FOTO: Dobojski Info | Triglav grupa na kraju trećeg tromjesečja potvrđuje prognozu planirane godišnje dobiti FOTO: Dobojski Info | Triglav grupa na kraju trećeg tromjesečja potvrđuje prognozu planirane godišnje dobiti

U prvih devet mjeseci ove godine Triglav grupa je realizovala 69,9 miliona evra dobiti prije oporezivanja, što je za 8% više nego u istom periodu prošle godine. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine potvrđuje prognozu planiranog godišnjeg rezultata. S obzirom na isti period prošle godine u djelatnosti osiguranja ostvaren je porast premija na svim tržištima i svim segmentima osiguranja (imovina, životna i zdravstvena osiguranja), a povećan je i obim sredstava klijenata kojim se upravlja. U 2018. godini Grupa nastavlja sa sprovođenjem svoje strategije rasta i razvoja, sa čime su povezane i njezine aktivnosti preuzete ove godine. Nadzorni odbor društva je predsjedniku Uprave Andreju Slaparu povjerio nasredni petogodišnji mandat i prihvatio njegov prijedlog, te potvrdio mandate članovima Uprave Urošu Ivancu i Tadeju Čoroliju. Triglav osiguranje Banja Luka, koje je dio Triglav Grupe, je u prvih devet mjeseci 2018. godine postiglo rast premije za 5% više u odnosu na isti period prethodne godine.

 

Profitabilno poslovanje. Devetomjesečna dobit prije oporezivanja Triglav grupe iznosi 69,9 miliona evra, što je za 8% više nego u istom periodu prošle godine. Na taj rezultat prvenstveno je uticalo dobro poslovanje u djelatnosti osiguranja, dok su prinosi od investicija u skladu s očekivanjima bili niži nego u istom periodu lani.

Rast premija na svim tržištima i segmentima. Grupa je fakturisala 820,2 miliona evra konsolidovane bruto premije, što je za 6% više nego u istom periodu lani. Porast premije je realizovan na svim tržištima Grupe. U Sloveniji je u prosjeku iznosio 5%, a van Slovenije 8%. Udio premije fakturisane na tržištima izvan Slovenije i dalje je jačao za 0,5 postotnih bodova i iznosi 18,3%. Gledano s aspekta pojedinih segmenata osiguranja premije osiguranja imovine povećale su se za 6%, premije životnih osiguranja za 1%, a kod zdravstvenih osiguranja je rast premija iznosio 10 %.

Povoljan kombinovani količnik. S obzirom na isti period lani neto iznosi za štete su se ove godine povećali (indeks 101), ali njihov rast vidljivo zaostaje za porastom neto prihoda od premija (indeks 106). To se odrazilo u poboljšanom kombinovanom količniku Grupe, koji je nakon trećeg tromjesečja iznosio povoljnih 92,4% (lani 94,5%).

Niži prinosi od finansijskih investicija. Krajem septembra 2018 Grupa je raspolagala s 3,1 milijardom evra finansijskih investicija, koje su u skladu s investicijskom politikom dobro raspršene i uglavnom usmjerene na područje evra. Prinosi od njih (bez prinosa investicija osiguranika životnih osiguranja koji preuzimaju investicijski rizik) su se u poređenju s istim periodom lani smanjili za 19 %, što je zbog prošlogodišnjih jednokratnih događaja i nastavka niskih kamatnih stopa očekivano.


Aktivnosti preuzimanja u okviru strategije rasta i razvoja. Triglav grupa se razvija i raste organski, a u slučaju odgovarajućih prilika ne isključuje se aktivnost preuzimanja. Ove godine je potpisala ugovore o kupovini društva Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo na hrvatskom tržištu penzijskih osiguranja, o kupovini slovenačkog društva za upravljanje ALTA Skladi te o kupovini preostalog udjela od 28,1% društva Skupna pokojninska družba, koje djeluje na slovenačkom tržištu dobrovoljnih dodatnih penzijskih osiguranja.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »S poslovanjem u devet mjeseci ove godine smo zadovoljni, a uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine, potvrđujemo svoju prognozu planiranog godišnjeg rezultata. Triglav grupa je finansijski čvrsta, posluje profitabilno i bezbjedno te s timom od preko 5100 saradnica i saradnika dosljedno sprovodimo razvojne aktivnosti koje smo zacrtali. Kao potvrda navedenog je i ovogodišnji visok rejting »A« sa stabilnom srednjoročnom prognozom od strane rejting agencije S&P Global Ratings.«

Na svojoj sjednici 14. 11. 2018. godine nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav imenovao je Andreja Slapara za predsjednika Uprave u narednom petogodišnjem mandatu. Andrej Slapar obnaša funkciju predsjednika Uprave od maja 2013. godine. Njegov naredni petogodišnji mandat počinje 12. 11. 2019. Dalje, nadzorni je odbor prihvatio prijedlog predsjednika Uprave i ponovo za člana Uprave Zavarovalnice Triglav imenovao Uroša Ivanca i Tadeja Čorolija. Na funkciju članova Uprave stupili su u julu 2014. godine, s time da naredni mandat Urošu Ivancu počinje 15. 7. 2019, a mandat Tadeja Čorolija stupa na snagu 30. 7. 2019. godine. Igor Stebernak, predsjednik Nadzornog odbora Zavarovalnice Triglav, rekao je: »Nadzorni odbor pozitivno ocjenjuje rad Uprave društva. Saradnja i međusobno povjerenje Uprave i Nadzornog odbora su dobri. U ime Nadzornog odbora želim Upravi društva mnogo uspjeha kod postizanja strateških ciljeva Triglav grupe.«

Triglav osiguranje Banja Luka bilježi rast premije u prvih devet mjeseci ove godine

Na kraju trećeg kvartala Triglav osiguranje Banja Luka ostvarilo je ukupan rast premije od 5% u odnosu na isti period lani. U prva tri kvartala 2018. godine premija dobrovoljnih osiguranja učestvuje u ukupnoj premiji sa procentom od 34%, dok preostalih 66% čini premija obaveznih osiguranja.

»Mogu reći da sam zadovoljan poslovanjem našeg Društva u prvih devet mjeseci. Uprkos činjenici da smo imali nekoliko velikih šteta, Društvo je nastavilo dobro poslovanje uz još veću finansijsku stabilnost,« izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banja Luka, i dodao: »U našim aktivnostima, fokus uvijek stavljamo na potrebe naših klijenata te upravo za njih radimo na unapređenju naših produkata i usluga.«

Triglav Osiguranje Banja Luka

Triglav osiguranje je dio Grupe Triglav, najveće osiguravajuće-finansijske grupacije u jugoistočnoj Evropi. Bavi se prodajom neživotnih osiguranja, a na tržištu osiguranja Republike Srpske je prisutno od 1993. godine. Briga za osiguranika, stalno praćenje njegovih potreba te uspješno rješavanje njegovih zahtjeva predstavlja osnovnu misiju Društva.

Triglav grupa

Grupa Triglav svojim znanjem, iskustvima i finansijskom moći već više od 118 godina opravdava povjerenje svojih klijenata, da će se najbolje pobrinuti za njihovu bezbjednost i budućnost. Ključni stubovi poslovanja su osiguravajuća djelatnost i upravljanje imovinom. Najveća osiguravajuća i finansijska grupa u regionu Adria te jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi posluje u šest država i na sedam tržišta te zapošljava više od 5.000 ljudi. Triglav grupa zadržava čvrstu finansijsku stabilnost, visoku adekvatnost kapitala i profitabilnost poslovanja, što potvrđuju i upravo dobivene visoke ocjene boniteta »A« od strane dviju priznatih agencija za procjenu boniteta. Glavne vrijednosti društva su stručnost, bezbjednost, jednostavnost, odgovornost i savremenost, a poslanje je stvaranje bezbjednije budućnosti. Sa svojom vizijom stremi ka dinamičkom razvoju novih načina poslovanja, koji su temelj odgovornog, dugoročnog razvoja, a istovremeno posluje profitabilno i bezbjedno.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

NAJBOLJI SPECIJAL ZA ZVEZDINO ČUDO: Ovo su top kvote na večerašnji meč

Crveno-bijeli večeras igraju posljednju utakmicu grupne faze Lige šampiona protiv PSŽ-a, a kvote za ...

OGLAS ZA POSAO: Potreban trgovac u maloprodaji u Tesliću

Krajina Klas d.o.o. (pekoteka Manja) u Tesliću, zapošljava radnika na mjesto trgovaca u maloprodajno...

SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč

Rukometašice Srbije i Crne Gore večeras se bore za šansu za prolazak u polufinale Evropskog prvenstv...

VELIKA PRAZNIČNA RASPRODAJA U DOBOJU!

Praznična kupovina ne mora uvijek mnogo i da košta. Zato, ne propustite ovu idealnu priliku da nabav...

Ekonomija i Privreda

DOBOJ: Kafa u 5 - Sajam zapošljavanja (VIDEO)

U Doboju je juče održan Drugi sajam obrazovanja i zapošljavanja. 15 privrednih društava, traži oko 2...

DOBOJ: (Ne)izdavanje računa pod „budnim“ okom inspektora

Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je kampanju „Кorak preduzmi, račun uzmi“ koja ima za cilj ...

DOBOJ: Čak i osmogodišnjaci puše cigarete

U Republici Srpskoj svake godine sve više djece konzumira alkohol i duvan, i to u sve mlađem uzrastu...

DOBOJ: Sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja privukao 15 privrednika!?

U Doboju se danas održava Drugi sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja na kojem učestvuje 15 pri...

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: Danas sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja

U Doboju će danas biti održan Drugi sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja, zbog potrebe privred...

DOBOJ: Sutra drugi sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja

U Doboju će sutra biti održan Drugi sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja, zbog potrebe privred...

DOBOJ: Danas isplata novembarskih penzija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske počeo je danas isplatu novembarskih penzi...

DOBOJ:  Toplana kupila Škodu Superb za 91.000 KM, direktor tvrdi da je vozilo potrebno

Gradska toplana Doboj kupila je novo službeno auto Škodu Superb za 91.000 maraka, što je drugo najsk...

DOBOJ: Grad dobio, "Saša trejd" izgubio spor vrijedan 3,86 miliona KM

Pravobranilaštvo Republike Srpske dobilo je spor vrijedan 3,86 miliona KM u korist Doboja koji je u ...

DOBOJ: Kafa u 5 - Platiti ili ne platiti račun za grijanje!? (VIDEO)

Računi za grijanje za mjesec oktobar, zbunile su Dobojlije. Iako su građani već dobili dva računa za...

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: Sajam obrazovanja odraslih  i zapošljavanja

Grad Doboj putem Lokalnog savjetodavnog tijela za obrazovanje odraslih i zapošljavanje organizuje Sa...

DOBOJ: Počela isplata pomoći za opremu novorođenčeta i pronatalitetnu naknadu

U Republici Srpskoj danas je počela isplata pomoći za opremu novorođenčeta i pronatalitetnu naknadu ...

KAKO DO POVRATA POREZA: Do kraja godine podnijeti zahtjev za poresku karticu

Poreski obveznici kojima je izdata poreska kartica, a kod kojih je došlo do promjene obima prava na ...

DOBOJ: U Željeznicama Srpske 600 radnika manje

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Neđo Trninić potvrdio je danas da je u proteklom pe...

DOBOJSKI INFO APELUJE: Pozovite broj 1413, pomozite sugrađanima!

Kompanija "M:tel" aktivirala je humanitarni broj 1413 za prikupljanje novca za socijalno ugrožene čl...

NOVI MODEL ZA SPAS PREDUZEĆA U DUGOVIMA: I Srpska uvodi dobrovoljno finansijsko restrukturiranje

Preduzećima u Republici Srpskoj koja se nalaze u velikim dugovima, ali iz kojih se mogu izvući, doda...