Menu

Ukidaju dažbine za pošiljke do 300 KM!?

FOTO: Dobojski Info | Ukidaju dažbine za pošiljke do 300 KM!? FOTO: Dobojski Info | Ukidaju dažbine za pošiljke do 300 KM!?

Odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dažbina za pošiljke iz inostranstva na 300 KM stupila je na snagu krajem aprila ove godine. Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini.

Roba zanemarive vrijednosti je ona čija je cijena najviše 300 KM, a prije toga je bila 50 KM. S druge strane, oslobodili su se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM. Prema trenutnim propisima, kada građani BiH dobijaju pakete iz inozemstva, trenutno se oslobađanje plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM.

– Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizička osoba naručuje robu iz inostranstva istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja – rekli su iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Takođe su dodali da se Odluka sprema za objavu u Službenom glasniku BiH. Primjena ove Odluke počinje osmog dana od dana objave u Služenom glasniku BiH. To konkretno znači da se uskoro može očekivati objava pomenute odluke te njena primjena.

– U skladu s pomenutom odlukom došlo je do određenih izmjena kada je riječ o visini iznosa za koji je predviđeno oslobađanje plaćanje uvoznih dažbina. Kada osoba ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unosi u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti 200 KM – naglašavaju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kada se radi o spomenutoj robi, mora biti vidljivo da je namijenjena za vlastite potrebe. Zaključuju da se ne smije raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena za daljnju prodaju u BiH.

Ko je i po kom osnovu još oslobođen?

Firme koje uvoze opremu za proizvodnju, a koja predstavlja ulog strane osobe, osim putničkih vozila, automata za zabavu i za igre na sreću, oslobođene su plaćanja uvoznih dažbina.

Radi korištenja gore navedene carinske povlastice, uz pismeni zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, korisnik povlastice podnosi carinskom tijelu, nadležnom prema mjestu sjedišta korisnika povlastice, sljedeće dokumente: ugovor ili drugi odgovarajući akt o ulaganju stranog ulagača u pravnu osobu na temelju kojeg se uvozi oprema za koju se traži oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, dokaz o registraciji stranog uloga kod nadležnog tijela države, specifikaciju opreme po tarifnim oznakama i naimenovanjima iz Carinske tarife BiH, uz označavanje količine te pojedinačne i ukupne vrijednosti, koju je ovjerio korisnik povlastice, izjavu investitora da oprema nije starija od 10 godina te potvrdu da uvozna oprema zadovoljava standarde u pogledu zaštite čovjekove sredine i ostale standarde iz oblasti zaštite na radu, koju je izdala institucija ili drugo tijelo nadležno za područje te djelatnosti te potvrdu Spoljnotrgovinske komore BiH da se oprema ne proizvodi u BiH.

Uprkos postojanju ove pogodnosti, ona je tek nedavno zaživjela i mnogi proizvođači i dalje nisu u mogućnosit iskoristiti ovu povlasticu.

Uvoznih dažbina je oslobođena i roba koja se uvozi za projekte obnove i rekonstrukcije usvojene od strane Savjeta ministara BiH. Zahtjev ove vrste predaje se Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uz koji se dostavlja dokaz da je projekat obnove i rekonstrukcije usvojilo Savjet ministara Bosne i Hercegovine, izjavu korisnika oslobađanja da je roba za koju se podnosi zahtjev za ovjeravanje specifikacije predmet projekta obnove i rekonstrukcije koji je usvojio Savjet ministara Bosne i Hercegovine te specifikaciju sve robe za predmetni projekat obnove i rekonstrukcije.

Uvoznih dažbina je oslobođena i roba koja se finansira iz IPA i IPA II fondova. Uz podnošenje zahtjeva za ovjeravanje specifikacije potrebno je priložiti i izjavu krajnjeg korisnika da će robu stavljenu u slobodan promet po ovom osnovu koristiti u svrhu i na način predviđen tim ugovorom, odnosno projektom, kopiju ugovora između ugovarača i Delegacije EU u BiH te specifikaciju robe koja se uvozi.

Carinske stope sa EU

Što se tiče carinskih stopa na uvoz robe porijeklom iz EU, one će se postupno smanjivati, zavisno o vrsti proizvoda, do 90 odsto, 75 odsto ili 50 odsto od prethodne stope, dok će carinske stope za neke proizvode biti u potpunosti eliminisane.

Smanjenje uvozne carinske stope vrijedi samo za robu porijeklom iz EU, a ne za svu robu koja se uvozi iz EU. I dalje je predviđena carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje se carinske stope uglavnom plaćaju kao i ranije.

U budućnosti se ipak očekuje usporavanje rasta prihoda od carina nakon početka primjene adaptiranog SSP-a, a očekivanja su da će nedostajući iznos budžetskih prihoda biti kompenzovan rastom PDV-a.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Finale i šansa da zaradiš su tu! Jer Meridian časti kvotama!

Francuska ili Hrvatska, to je pitanje koje nas sve zanima. A, ako znaš odgovor na njega, trk u Merid...

Ako znaš ko će uzeti medalju - naplati to uz bonus kvote u Meridianu!

Engleska nije uspjela da "vrati fudbal kući", a Belgijanci ipak neće prvi put u istoriji osvojiti ti...

GLEDAJ FINALE U MERIDIANU, JER MERIDIAN ČASTI NEKTAR PIVOM!

Želiš da pratiš finale Svjetskog prvenstva uz besplatno pivo? Onda u nedjelju, od 17 časova, treba d...

OGLAS: Iznajmljuje se namješten trosoban sprat kuće

Iznajmljuje se namješten trosoban sprat kuće za 180.00 KM mjesečno.

Ekonomija i Privreda

ČETIRI MILIONA KM Vlada odobrila isplatu za izmirenje obaveza prema radnicima “Željeznica RS”

Vlada Republike Srpske odobrila je danas isplatu četiri miliona KM za izmirenje obaveza prema radnic...

Gorivo skuplje i do pet feninga

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj došlo je do korekcija cijena goriva, koje su u prosjeku vi...

DOBOJ: Zaduženje grada od 7,5 miliona KM među 10 najskupljih javnih nabavki u BiH

Od 20 najvrijednijih sklopljenih ugovora o javnim nabavkama sa domaćim ponuđačima u BiH tokom 2017. ...

DOBOJ: Danas počinje isplata penzija uvećanih za 2,5 odsto

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske najavio je da danas počinje isplata penzi...

DOBOJ: Zaduženje grada od 6,8 miliona KM čekalo izbornu godinu

Gradska uprava Doboj zadužila je građane za 6,8 miliona maraka kako bi pred izbore imala novac za ek...

DOBOJ: Za dobrovoljni odlazak uslove ispunilo 110 radnika

Za dobrovoljni odlazak iz Željeznica Republike Srpske /ŽRS/, a po internom pozivu, uslove je ispunil...

DOBOJ: Za rekonstrukciju eparhijskog doma oko 400.000 KM

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović najavio je nakon današnje posjete NJegovog preosveštenstva episk...

DOBOJ: Uprava pod kojom su uništene “Željeznice RS” provodiće njeno restrukturiranje

Uprkos milionskim gubicima koji su napravljeni u „Željeznicama Republike Srpske“ (ŽRS), Uprava tog p...

Ukidaju dažbine za pošiljke do 300 KM!?

Odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dažbina za pošiljke iz inostranstva na 300 KM s...

POSKUPLJUJU VOZAČKI ISPITI U BIH! Evo koliko ćete plaćati vozačke ispite... (FOTO)

Ministarstvo komunikacija i transporta Bih uputilo je nadležnim institucijama na nivou entiteta i Br...

DOBOJSKI INFO PREDSTAVLJA: Javni poziv za preduzeća – sertifikacija u okviru projekta EU ProLocal

Privredna komora Republike Srpske u okviru projekta EU ProLocal – Projekat jačanja izvoznih kapacite...

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: Isplata materinskog dodatka u četvrtak

Isplata materinskog i dodatka na djecu u RS za juni počeće u četvrtak, 5. jula, a dan kasnije i ispl...

DOBOJ: Aktuelna uprava mora ostati, a kredite ne mogu vraćati

„Željeznice Republike Srpske" (ŽRS) traže da u procesu restrukturiranja Vlada RS sva potraživanja pr...

Od plaćanja carina oslobađa se lični prtljag, te roba nekomercijalnog karaktera

"Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se lični prtljag putnika, te roba nekomercijalnog karaktera u ...

DOBOJ: Potpisan sporazum o izgradnji dva kružna toka

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović i direktor Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Neši...

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: H&M otvara prvu prodavnicu u Bosni i Hercegovini tokom 2019. godine

H & M Hennes & Mauritz AB, H&M, poznati svjetski modni brend poznat po tome što nudi mod...