Menu

Ukidaju dažbine za pošiljke do 300 KM!?

FOTO: Dobojski Info | Ukidaju dažbine za pošiljke do 300 KM!? FOTO: Dobojski Info | Ukidaju dažbine za pošiljke do 300 KM!?

Odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dažbina za pošiljke iz inostranstva na 300 KM stupila je na snagu krajem aprila ove godine. Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini.

Roba zanemarive vrijednosti je ona čija je cijena najviše 300 KM, a prije toga je bila 50 KM. S druge strane, oslobodili su se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM. Prema trenutnim propisima, kada građani BiH dobijaju pakete iz inozemstva, trenutno se oslobađanje plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM.

– Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizička osoba naručuje robu iz inostranstva istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja – rekli su iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Takođe su dodali da se Odluka sprema za objavu u Službenom glasniku BiH. Primjena ove Odluke počinje osmog dana od dana objave u Služenom glasniku BiH. To konkretno znači da se uskoro može očekivati objava pomenute odluke te njena primjena.

– U skladu s pomenutom odlukom došlo je do određenih izmjena kada je riječ o visini iznosa za koji je predviđeno oslobađanje plaćanje uvoznih dažbina. Kada osoba ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unosi u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti 200 KM – naglašavaju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kada se radi o spomenutoj robi, mora biti vidljivo da je namijenjena za vlastite potrebe. Zaključuju da se ne smije raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena za daljnju prodaju u BiH.

Ko je i po kom osnovu još oslobođen?

Firme koje uvoze opremu za proizvodnju, a koja predstavlja ulog strane osobe, osim putničkih vozila, automata za zabavu i za igre na sreću, oslobođene su plaćanja uvoznih dažbina.

Radi korištenja gore navedene carinske povlastice, uz pismeni zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, korisnik povlastice podnosi carinskom tijelu, nadležnom prema mjestu sjedišta korisnika povlastice, sljedeće dokumente: ugovor ili drugi odgovarajući akt o ulaganju stranog ulagača u pravnu osobu na temelju kojeg se uvozi oprema za koju se traži oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, dokaz o registraciji stranog uloga kod nadležnog tijela države, specifikaciju opreme po tarifnim oznakama i naimenovanjima iz Carinske tarife BiH, uz označavanje količine te pojedinačne i ukupne vrijednosti, koju je ovjerio korisnik povlastice, izjavu investitora da oprema nije starija od 10 godina te potvrdu da uvozna oprema zadovoljava standarde u pogledu zaštite čovjekove sredine i ostale standarde iz oblasti zaštite na radu, koju je izdala institucija ili drugo tijelo nadležno za područje te djelatnosti te potvrdu Spoljnotrgovinske komore BiH da se oprema ne proizvodi u BiH.

Uprkos postojanju ove pogodnosti, ona je tek nedavno zaživjela i mnogi proizvođači i dalje nisu u mogućnosit iskoristiti ovu povlasticu.

Uvoznih dažbina je oslobođena i roba koja se uvozi za projekte obnove i rekonstrukcije usvojene od strane Savjeta ministara BiH. Zahtjev ove vrste predaje se Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uz koji se dostavlja dokaz da je projekat obnove i rekonstrukcije usvojilo Savjet ministara Bosne i Hercegovine, izjavu korisnika oslobađanja da je roba za koju se podnosi zahtjev za ovjeravanje specifikacije predmet projekta obnove i rekonstrukcije koji je usvojio Savjet ministara Bosne i Hercegovine te specifikaciju sve robe za predmetni projekat obnove i rekonstrukcije.

Uvoznih dažbina je oslobođena i roba koja se finansira iz IPA i IPA II fondova. Uz podnošenje zahtjeva za ovjeravanje specifikacije potrebno je priložiti i izjavu krajnjeg korisnika da će robu stavljenu u slobodan promet po ovom osnovu koristiti u svrhu i na način predviđen tim ugovorom, odnosno projektom, kopiju ugovora između ugovarača i Delegacije EU u BiH te specifikaciju robe koja se uvozi.

Carinske stope sa EU

Što se tiče carinskih stopa na uvoz robe porijeklom iz EU, one će se postupno smanjivati, zavisno o vrsti proizvoda, do 90 odsto, 75 odsto ili 50 odsto od prethodne stope, dok će carinske stope za neke proizvode biti u potpunosti eliminisane.

Smanjenje uvozne carinske stope vrijedi samo za robu porijeklom iz EU, a ne za svu robu koja se uvozi iz EU. I dalje je predviđena carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje se carinske stope uglavnom plaćaju kao i ranije.

U budućnosti se ipak očekuje usporavanje rasta prihoda od carina nakon početka primjene adaptiranog SSP-a, a očekivanja su da će nedostajući iznos budžetskih prihoda biti kompenzovan rastom PDV-a.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

DUGA IDEAL: Konačno smo izmjerili "Čiji je veći majstorluk"! (FOTO)

Duga Ideal, jedan od vodećih retail-er proizvoda i materijala za gradnju u dobojsko – zeničkoj regij...

CRVENA ZVEZDA – NAPOLI: U Meridianu te čekaju najbolje kvote za večerašnji meč

Meridian ima više od 300 kvota na specijal Zvezda u Ligi šampiona, a na utakmicu protiv Napolija čak...

MERIDIAN IMA VRHUNSKI SPECIJAL O ZVEZDI: Više od 300 igara čeka da ih staviš na tiket!

Meridian je spremio jedinstveni i nevjerovatni Zvezda – Liga šampiona specijal, sa više od 300 igara...

OGLAS ZA POSAO: Potrebni elektroničari, električari, mehaničari i vodoinstalateri

Na osnovu ukazane potrebe, Koala Paintings d.o.o. raspisuje oglas za popunu radnog mjesta:

Ekonomija i Privreda

DOBOJ: Održan polučasovni štrajk upozorenja zdravstvenih radnika Doma zdravlja

Oko 60 zdravstvenih radnika Doma zdravlja u Doboju organizovalo je danas polučasovni štrajk upozoren...

POSLODAVCI NA GUBITKU ZBOG REEDUKACIJE: Potroše godišnju platu dok obuče radnika

Mnogi poslodavci u BiH se žale da prilikom zapošljavanja radnika u njihova preduzeća moraju vršiti r...

S&P POTVRDILA KREDITNI REJTING GRUPE TRIGLAV »A«

Bonitetna agencija S&P Global Ratings je dana 07.09.2017. Grupi Triglav, a time i njenom matično...

Poduzeće FIS d.o.o po četvrti put nositelj certifikata bonitetne izvrsnosti

Pod pokroviteljstvom općine Vitez, a u organizaciji vodećeg europskog ponuđača poslovnih informacija...

DOBOJ: Počela isplata avgustovskih penzija

Za 262.129 korisnika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske danas je poče...

ALMA KADIĆ, DIREKTOR DUGE IDEAL: Mijenjamo izgled i funkcionalnost cijelih naselja

Duga Ideal jedan je od vodećih retail-era proizvoda i materijala za gradnju u dobojsko – zeničkoj re...

Jagma za diplomom CNC tehničara

Sve izraženija potreba za stručnjacima za kompjutersko upravljanje mašinama (CNC) u RS i mogućnost b...

Dijaspora iz Njemačke rodbini u BiH uplatila 91 milion evra

Veliki broj mladih pakuje kofere za odlazak u inostranstvo. Stanovnici Bosne i Hercegovine najčešće ...

Sud BiH zabranio Srpskoj da blokira račun UIO

Sud BiH naložio je Republici Srpskoj da obustavi izvršni postupak koji je pokrenula protiv Uprave za...

U novim sobama paviljona SC "Nikola Tesla" nove cijene?

Moguće ja da će doći do poskupljenja studentskog smještaja u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Ban...

Pojeftinjuje registracija vozila: Polisa umanjena za 10%

Cijena premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, koja se plaća prilikom registracije, bi...

Besplatne mentoring usluge preduzećima u Srpskoj

Praktični dio obuke u preduzećima za buduće mentore u Republici Srpskoj počeće polovinom septembra. ...

ŽELJEZNICE RS Akcija spasavanja megagubitaša, koju ćemo plaćati decenijama

Krajem idućeg mjeseca očekuje se da će konačno stići prva tranša kredita Svjetske banke, vrijednog 1...

ZABRINJAVAJUĆI ODLAZAK GRAĐANA Poslodavci u panici jer nema radnika

Zbog masovnog odlaska radnika svih profila sa ovih prostora, poslodavci su dospeli u poziciju da im ...

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH: Povećana industrijska proizvodnja u BiH

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH veća je za šest odsto u julu u poređenju sa junom...

U Srpskoj dobrovoljno penzijsko osiguranje uplaćuje 20 firmi

Evropski dobrovoljni penzijski fond, prvi za ovu vrstu osiguranja u Republici Srpskoj, u prvih devet...