Menu

Od plaćanja carina oslobađa se lični prtljag, te roba nekomercijalnog karaktera

FOTO: RTV Doboj | Od plaćanja carina oslobađa se lični prtljag, te roba nekomercijalnog karaktera FOTO: RTV Doboj | Od plaćanja carina oslobađa se lični prtljag, te roba nekomercijalnog karaktera

"Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se lični prtljag putnika, te roba nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika koju putnici unose sa sobom iz druge države u propisanoj vrsti, količini i vrijednosti", kazao je za Akta.ba Ratko Kovačević, Načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Oslobađanje od plaćanja carine

Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina odobrava se uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i danu:

duhan i duhanski proizvodi:
do 200 cigareta, ili
do 100 cigarilosa (cigarilosi su cigare težine do 3 grama po komadu), ili
do 50 cigara, ili do 250 grama duhana za pušenje, ili
odgovarajuća proporcionalna kombinacija količine navedenih duhanskih proizvoda,

alkohol i alkoholna pića:
s učešćem alkohola većim od 22% volumena, ili nedenaturirani etilni alkohol s učešćem alkohola od 80% volumena i više: 1 litra, ili
s učešćem alkohola 22% volumena i manje: 2 litre, ili
odgovarajuća proporcionala kombinacija količine navedenog alkohola i pića,
mirno vino: 4 litre,
pivo: 16 litara.

"Putnici do 17 godina nisu oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina na robu iz stava (2) ovog člana. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na ostalu robu nekomercijalnog karaktera iz stava (1) ovog člana ograničava se na predmete u vrijednosti do 600,00 konvertibilnih maraka po putniku i danu, neovisno od vrste prijevoznog sredstva kojim putnik putuje. U vrijednost robe iz stava (4) ovog člana ne uračunava se roba navedena u stavu (2) ovog člana", dodao je Kovačević.

Lični prtljag

Objasnio je da vrijednost ličnog prtljaga putnika, koji se uvozi privremeno, ili se uvozi ponovno nakon privremenog izvoza, i vrijednost lijekova neophodnih za lične potrebe putnika, ne uzima se u obzir za potrebe primjene oslobađanja navedenog u stavu (4) ovog člana.

Iz UIO BiH pojašnjavaju i da ako je vrijednost pojedinog predmeta koji se uvozi veća od vrijednosti iz stava (4) ovog člana, u svrhu ostvarivanja oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina, vrijednost takvog predmeta ne može se podijeliti, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dva ili više lica. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za robu iz člana 34. ove odluke ulazni carinski ured odobrava usmeno.

"U skladu sa članom 207. tačka a) alineja 11) Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini. Uslovi i postupak za navedeno oslobađanje regulisani su čl. 24. i 25. Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina („Službeni glasnik BiH“, broj 24/18)", pojasnio je Kovačević, te dodao da kada je u pitanju roba zanemarive vrijednosti, time se smatra roba čija je ukupna vrijednost do 300 KM po pošiljci.

Postoje i oni segmenti uvozne robe koji nisu oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina i to podrazumjeva alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske proizvode. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za navedenu robu odobrava usmeno carinska kancelarija kojoj je roba predočena.

Roba iz inostranstva

Kada je u pitanju naručivanje i kupovina proizvoda online iz inostranstva, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da u slučaju da vrijednost robe koja iz inostranstva stigne poštanskom pošiljkom u BiH, prelazi vrijednost od 300 KM, carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o preuzimanju iste putem poštansko carinske deklaracije za fizička lica.

"Ukoliko lice u BiH prima paket od fizičkog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost (vrijednost robe + svi zavisni troškovi nastali u procesu nabave), obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda tako dobijen ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1.500,00 KM", rekao je Kovačević.

Pojasnio je da ukoliko lice iz BiH prima paket od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 %.

"U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i slično. Prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Na utvrđenu carinsku vrijednost se obračunavaju i plaćaju zakonom predviđene dažbine", dodao je Kovačević.

Također, ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura, carinska služba upućuje poziv primaocu da dostavi dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, a ukoliko ni to ne postoji, pojasnio je, carinska služba u skladu sa važećim propisima pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina, a na osnovu vrijednosti iste ili slične robe koja je uvezena u prethodnom periodu.

Dodatni dokumenti koji se traže of fizičkih lica dostavljaju se direktno u carinske referate pri poštanskim kancelarijama u BiH, putem faxa, ili e-maila.

"Zavisno od toga da li naručujete od pravnog lica ili paket primate od fizičkog lica obračun carine se vrši u samom postupku carinjenja. Na vašu vrijednost ukoliko ista iznosi preko 300 KM kako smo naprijed i naveli plaćate stopu carine i 17% PDV-a a sama stopa carine 0, 5, 10 ili 15 % utvrđuje se od strane ovlaštenih službenih lica", objasnio je Kovačević.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Finale i šansa da zaradiš su tu! Jer Meridian časti kvotama!

Francuska ili Hrvatska, to je pitanje koje nas sve zanima. A, ako znaš odgovor na njega, trk u Merid...

Ako znaš ko će uzeti medalju - naplati to uz bonus kvote u Meridianu!

Engleska nije uspjela da "vrati fudbal kući", a Belgijanci ipak neće prvi put u istoriji osvojiti ti...

GLEDAJ FINALE U MERIDIANU, JER MERIDIAN ČASTI NEKTAR PIVOM!

Želiš da pratiš finale Svjetskog prvenstva uz besplatno pivo? Onda u nedjelju, od 17 časova, treba d...

OGLAS: Iznajmljuje se namješten trosoban sprat kuće

Iznajmljuje se namješten trosoban sprat kuće za 180.00 KM mjesečno.

Ekonomija i Privreda

ČETIRI MILIONA KM Vlada odobrila isplatu za izmirenje obaveza prema radnicima “Željeznica RS”

Vlada Republike Srpske odobrila je danas isplatu četiri miliona KM za izmirenje obaveza prema radnic...

Gorivo skuplje i do pet feninga

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj došlo je do korekcija cijena goriva, koje su u prosjeku vi...

DOBOJ: Zaduženje grada od 7,5 miliona KM među 10 najskupljih javnih nabavki u BiH

Od 20 najvrijednijih sklopljenih ugovora o javnim nabavkama sa domaćim ponuđačima u BiH tokom 2017. ...

DOBOJ: Danas počinje isplata penzija uvećanih za 2,5 odsto

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske najavio je da danas počinje isplata penzi...

DOBOJ: Zaduženje grada od 6,8 miliona KM čekalo izbornu godinu

Gradska uprava Doboj zadužila je građane za 6,8 miliona maraka kako bi pred izbore imala novac za ek...

DOBOJ: Za dobrovoljni odlazak uslove ispunilo 110 radnika

Za dobrovoljni odlazak iz Željeznica Republike Srpske /ŽRS/, a po internom pozivu, uslove je ispunil...

DOBOJ: Za rekonstrukciju eparhijskog doma oko 400.000 KM

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović najavio je nakon današnje posjete NJegovog preosveštenstva episk...

DOBOJ: Uprava pod kojom su uništene “Željeznice RS” provodiće njeno restrukturiranje

Uprkos milionskim gubicima koji su napravljeni u „Željeznicama Republike Srpske“ (ŽRS), Uprava tog p...

Ukidaju dažbine za pošiljke do 300 KM!?

Odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dažbina za pošiljke iz inostranstva na 300 KM s...

POSKUPLJUJU VOZAČKI ISPITI U BIH! Evo koliko ćete plaćati vozačke ispite... (FOTO)

Ministarstvo komunikacija i transporta Bih uputilo je nadležnim institucijama na nivou entiteta i Br...

DOBOJSKI INFO PREDSTAVLJA: Javni poziv za preduzeća – sertifikacija u okviru projekta EU ProLocal

Privredna komora Republike Srpske u okviru projekta EU ProLocal – Projekat jačanja izvoznih kapacite...

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: Isplata materinskog dodatka u četvrtak

Isplata materinskog i dodatka na djecu u RS za juni počeće u četvrtak, 5. jula, a dan kasnije i ispl...

DOBOJ: Aktuelna uprava mora ostati, a kredite ne mogu vraćati

„Željeznice Republike Srpske" (ŽRS) traže da u procesu restrukturiranja Vlada RS sva potraživanja pr...

Od plaćanja carina oslobađa se lični prtljag, te roba nekomercijalnog karaktera

"Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se lični prtljag putnika, te roba nekomercijalnog karaktera u ...

DOBOJ: Potpisan sporazum o izgradnji dva kružna toka

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović i direktor Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Neši...

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: H&M otvara prvu prodavnicu u Bosni i Hercegovini tokom 2019. godine

H & M Hennes & Mauritz AB, H&M, poznati svjetski modni brend poznat po tome što nudi mod...