Menu

PREDSTAVLJANJE KONSTANTINA SAVIĆA NA RTRS-u Njegovih pet minuta

 • Autor  Saša Milićević Dobojski Info
 • 4 Komentara
PREDSTAVLJANJE KONSTANTINA SAVIĆA NA RTRS-u Njegovih pet minuta

Ime Konstantina Savića, magistra pravnih nauka sa položenim pravosudnim ispitom, nakon dvominutnog predstavljanja političkog programa u izbornom specijalu RTRS-a koji namjerava da oživotvori u praksi ako pobijedi u izbornoj utakmici kao nezavisni kandidat za načelnika opštine Teslić, obišlo je munjevitom brzinom cijeli Teslić, Bosnu i Hercegovinu, pa i region.

Politika kao pojam, kao nešto uzvišeno i plemenito, u Bosni i Hercegovini se odavno udaljila od onog antičkog koncepta politike kao praktične filozofije. Životno važne, praktične stvari ustupile su mjesto nekim fikcijama, težnjama ka metafizičkim kategorijama i za život svakog državljanina Bosne i Hercegovine nebitnim stvarima. Dok su antički Grci one koje ne interesuje politika nazivali idiotima, današnji Hrvati, Srbi, Bošnjaci, obične građane koji politiku vide kao važno pitanje svakodnevice, poput ovog Konstantina, najčešće označavaju posprdnim etiketama. Upravo ti i takvi, a koji bi u očima starih Grka bili intelektualno inferiorni, ismijavaju Savićev apsolutno iskren nastup.

Iako trapavo, Konstantin Savić u svojim obraćanjima bavio se tim praktičnim problemima, a koji su glavna prepreka mladim ljudima do njihove samostalnosti. Konstantin Savić je slika i prilika šta to sve mladog čovjeka muči u Bosni i Hercegovini. To je činjenica da ga roditelji izdržavaju i poslije 30 godina života, da nema posla, da se ne može stručno usavršavati, da ne može ostvariti uslove za zasnivanje porodice i sticanje potomstva. To nisu referndumi, standardizacija maternjeg jezika, višak ili manjak natpisa sa ćiriličnim pismom, crkve na svakom ćošku što zjape prazne i tome slično.

Vrlo je nezahvalno određivati poziciju političkog spektra (ako je to uopšte više relevantno) sa koje Savić djeluje, jer je u javnosti do sada emitovano svega pet do deset minuta njegovog nastupa tokom kojeg je obrazlagao svoje političko stanovište, tako da je svaka bezrezervna pohvala ili vrlo oštra kritika vjerovatno veoma proizvoljna.

Iako kaže da je jedan od glavnih motiva njegovog političkog angažmana upravo korumpiranost vlasti, forisiranje običaja prijateljske, rodbinske ili političke podobnosti pri zapošljavanju, veoma nespretno za jednog magistra pravnih nauka, govorio je o pravnom sistemu, jer onaj ko se zalaže za vladavinu pravnog sistema, tj. pravne norme, ne može sebe stavljati iznad tog pravnog poretka. Suviše često je naglašavao da će on nekom nešto dati ili oduzeti, odnosno da će sve zasposlene u lokalnoj upravi "politički podobne" otpustiti, kao da se radi o njegovoj ličnoj svojini kojom može raspolagati po vlastitom nahođenju, a ne samo onako kako je to već regulisano određenim propisom.

Nabrojao je posrnula preduzeća iz ere komunizma, zalaže se za besplatno školstvo, podsticaje poljoprivredi, sportu… Budući da mu je životna želja da mu neko pokloni Marksov Kapital, izgleda da se radi o još jednom političaru, ili pokušaju političara, koji igra na već odigranu kartu socijalnog egalitarizma.
Kao političar u pojedinim trenutcima ostavljao je tragikomičan utisak, čak je izgledao dječački naivan kada je nabrajao ciljeve koje želi ostvariti tokom svog mandata, precjenjujući pri tome moć i politički uticaj koji bi mu funkcija načelnika opštine eventualno donijela.

Zbog pokazivanja ovakavog stepena neznanja, netaktičnosti i emotivnosti, ali i finansijske oskudice, Konstantin Savić je u ringu od svojih protivnika već pretrpio politički nokaut. Iako je u ovom izbornom ciklusu dosegao zenit vlastitog političkog uticaja, to ipak ne znači da u narednom neće imati priliku da nastavi gdje je sada stao, naravno, ako bude radio na svojim nedostacima koji ga za posao političara čine nekvalifikovanim.

Konstantin Savić nije zaslužio da dobije povjerenje građana na izborima, ali jeste zaslužio podstrek i moralnu podršku, jer jedino gore od pogrešnog i neutemeljenog mišljenja jeste nikakvo mišljenje. Jedino gore od bilo kakvog pa i jalovog bunta, jeste totalna pasivnost, sjediti skrštenih ruku i pomiriti se sa trenutačnim stanjem.

4 Komentara

 • sls
  sls ponedeljak, 26 septembar 2016 15:33 Link komentara

  nes nada me...

  Prijavi
 • Dobojska elita
  Dobojska elita petak, 23 septembar 2016 11:38 Link komentara

  @ belesavi slavko
  Obren, Spomenko, Sreto Pekara, Mrki, Slađo, Salven, Sanja itd, itd i njima slični su se školovali na Sorboni, Stanfordu, Harwardu... za njih treba glasa.
  Bez njih bi ovaj grad davno potonuo na dno!

  Prijavi
 • blesavko slavko
  blesavko slavko četvrtak, 22 septembar 2016 22:09 Link komentara

  Ma ovaj nema blagu vezu sa politiku on nezna sta prica glupan jedan a skoluje zavrsio samo zato stomu je tatko bio neka civija gore u Teslic j..... politiku ako u nje tura nos svaka suga

  Prijavi
 • Kakva propast od naroda...
  Kakva propast od naroda... subota, 17 septembar 2016 18:16 Link komentara

  Treba ovakvih 100, pa 1000, pa 10000 mladih, oštrih, direktnih, a poštenih i pristojno škoškolovania bi se nešto promijenilo.
  Do tada ispade da se ovaj mladić samo blamira jer narod kpji nema nista i samo kuka, čeka da neko drugi izbori i njima bolju budućnost.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh