Menu

DOBOJ: Koga podržava predsjednik BORS-a?

  • Autor  SRNA

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da ne postoje prepreke za nastavak saradnje Boračke organizacije Doboja i Administrativne službe grada, te da je većinu zahtjeva boračkih kategorija moguće realizovati.

Savčić, koji je danas boravio u Doboju na poziv gradonačelnika Obrena Petrovića, rekao je novinarima da je dobio uvjeravanja da nema prepreka da saradnja sa gradskom Boračkom organizacijom bude nastavljena.

Savčić je istakao da postoji saglasnost da zbog trenutne situacije lokalna boračka populacija ne smije da trpi u ostvarivanju svojih prava.

Petrović i Savčić su na današnjem sastanku razgovarali o aktuelnim problemima, djelimičnim prekidom komunikacije lokalne boračke organizacije i gradske uprave, kao i dopunskim pravima boraca.

Savčić je naveo da je upoznat da su pri kraju radovi na izgradnji nove spomen-sobe koja će biti u porti hrama Rođenja presvete Bogorodice.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izrazio je zadovoljstvo što je Savčića upoznao sa dosadašnjim radom Administrativne službe i odnosom prema Boračkoj organizaciji i naglasio da postoji dosta otvorenih pitanja za koje smatra da su posljedica "učestale promjene rukovodstva gradske boračke organizacije, kao i njihovih zahtjeva".

Petrović je izrazio spremnost na saradnju i najavio da će pojedini zahtjevi boraca biti razmatrani na narednoj sjednici Skupštine grada, polovinom mjeseca.

Jedna od tačaka koju će lokalni odbornici razmatrati je i izmjena regulacionog plana za izgradnju spomenika poginulim borcima, koji je predviđen na lokaciji Gradskog parka.

Petrović je rekao da gradsko Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu pomaže boračku populaciju u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Poslije sastanka sa gradonačelnikom, Savčić je razgovarao i sa članovima proširenog Predsjedništva Boračke organizacije Doboj i ocijenio da obje strane imaju dobru volju za rješenjem problema.

Savčić je podržao dio njihovih zahtjeva, dok će se o ostalim izjašnjavati organi BORS-a.

Predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj Zoran Bijelić izrazio je spremnost za dogovor sa gradskom upravom u vezi sa njihovim zahtjevima, koji su, kako je istakao, jasni i od kojih neće odustati.

Gradska Boračka organizacija zatražila je ranije od Gradske uprave da sazove vanrednu sjednicu Skupštine grada i poništi odluku o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta ili će, u protivnom, biti podnesena inicijativa za opoziv gradonačelnika Obrena Petrovića i organizovani protesti.

Borci zahtijevaju i da se spomen-soba vrati u objekat Doma vojske, pokrene izgradnja spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na lokaciji centralnog Gradskog parka, da se gradskoj Boračkoj organizaciji dodijeli prostorija u Domu vojske i da se iz objekta izmjesti organizacija "Merhamet", te da se isplate budžetski zaostaci iz 2014. i poštuju odluke za 2015. godinu, da se po njihovom prijedlogu imenuje načelnik gradskog Ođeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, te član privrednog savjeta.

Nezadovoljni što lokalna vlast ignoriše njihove zahtjeve, Boračka organizacija grada Doboja organizovala je 20. marta u Gradskom parku protestno okupljanje.

nazad na vrh