Menu

U POZADINI PRISTUPANJA DOBOJA INSTAMBULSKOJ ZAJEDNICI: Članstvo narušilo međunacionalne odnose

Sa uvredljivih grafita mladi prešli i na verbalne i fizičke okršaje. Mlaka reakcija nadležnih, Forum za bezbednost građana neaktivan.

Ukoliko zaduženi za međunacionalne odnose u Doboju se ne “probude” i konkretno i ozbiljno ne porade na vraćanju poverenja između Srba i Bošnjaka, ova lokalna zajednica na međuetitetskoj liji razgraničenja bi mogla postati problem i u širem regionu.

U pozadini dešavanja i buke oko pristupanju Doboja instambulskoj zajednici, učestali su događaji koji narušavaju mir i bezbednost svih građana. Sve se češće čuju poređenja sa periodom neposredno nakon završetka rata u BiH, odnosno da se Doboj vratio prilično unazad u saniranju ratnih posledica i vraćanju poverenja između pripadnika dva naroda. Koliko to god se pokušama minimizirati taj problem i po balkanskom običaju njegovog “guranja pod tepih”, osećaju se pojačane tenzije u ovoj sredini.

Istina, to je počelo i pre obelodanjivanja odluke o učlanjenju Doboja u tursku zajednicu, ispisivanjem uvredljivih grafita koji vređaju nacionalno dostojanstvo. Prema sadržajima može se pretpostaviti da se autori međusobno vređaju, zavisno kome su namenjeni. Na ova dešavanja mlako su do sada saopštenjima reagovali iz Saveza nacionalnih manjina regije Doboj i Koalicije za borbu protiv mržnje “Tolerantno i pozitivno iz Doboja”.

To nije dalo rezultate, jer su nakon grafita krenuli i verbalni i fizički incidenti. Zapravo, može se reći da je odsustvo snažnije reakcije ne samo NVO, već i zvaničnih organa vlasti, ohrabrilo one kojima nije posebno stalo do dobrih odnosa u gradu kada su u pitanju dobri međunacionalni odnosi.

Zaduženi direktno za bezbednosnu situaciju su, izgleda, reagovali u skadu sa svojom ulogom i ovlaštenjima. Po prijavi ili uočavanju uvredljivih grafita, policija CJB je adekvatno reagovala sprovođenjem istrage, ali se na tome uglavnom sve i završava.

Ako bi se grafiti mogli podvesti pod bezopasne, incidenti verbalnih i fizičkih razračunavanja to sigurno ne mogu, a ni oni više nisu retkost u ovoj multietičnoj sredini. Sa bošnjačke strane stigle su pritužbe o vređanju njihovih đaka na autobuskoj stanici prilikom povratka kući. Kao konkretan primer naveden je napad i previjanje učenika u blizini Centra za socijalni rad prošle nedelje.

Ipak, poslednji slučaj u četvrtak uveče je dodatna opomena za neophodnu reakciju svih zaduženih u lancu očuvanja međuenacionalnih odnosa i celokupne bezbednosti građana u oba entiteta i BiH u celini. Jer, te večeri je zamalo izbegnut veći incident. Bošnjaci, meštani Gornje Grapske, nakratko su blokirali i regionalni put Doboj – Modriča u njihovom mestu, jer su se zbog prethodnog sukoba u autobusu bošnjačkih i srpskih učenika, nameravali da se obračunaju sa srpskim učenicima. Međutim, sprečeni su u tome intervencijom policije CJB Doboj, pa je saobraćaj ubrzo ponovo uspostavljen.

Na sreću i ovoga puta brzo su reagovali organi reda, pa je sutradan saopšteno da je nakon sprovedene istrage u ovom slučaju podnesen zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 16.godišnje učenice zbog vređanja dva učenika bošnjačke nacionalnosti u autobusu 18. marta.

- Utvrđeno je da je do incidenta došlo u autobusu u večernjim časovima po povratku đaka iz škole. Nakon toga uočeno je okupljanje pedesetak meštana Gornja Grapska, sa kojima je obaveljen razgovor i preduzete su mere prijavom Osnovnom sudu učenice koja je izazvala incident – informacije su dobijene u CJB Doboj.

Ovim su potvrđene pretpostavke da su mladi akteri ne samo ispisivanja grafita na fasadama zgrada u Doboju, kao i izazivači netrpeljivosti i verbalnih i fizičkih sukoba. Prema tome, aktivnijim radom u zajednici, policija, kao i zaposleni u obrazovanji sa vlastima trebaju osmisliti strategiju koja će pomoći da nacionalizam ne postane sastavni deo i života mladih.

Osim Foruma za bezbednost građana, velike nade građani su za negovanje dobrih odnosa u multietičnoj sredini polagali u nedavno formiranu Koalciju “Tolerantno i pozitivno iz Doboja”, sastavljenu od sedam nevladinih organizacija, koje u svom fokusu rada imaju razvijanje demokratskih odnosa i tolerancije.

- Izjasnili smo se kritički prema ispisivanju grafita po fasadama zgrada i lično imam stav da je uzaludan posao više uklanjati ih, odnosno prekrečiti, jer ubrzo osvanu novi. Nakon verbalnih čarki mladih na nacionalnoj osnovi smo već planirali sazivanje novog sastanka, na kojem bi takođe zauzeli stav po tom pitanju i o čemu ćemo obavestiti javnost – izjavila je našem listu Snežana [ešlija, predsednik Udruženja “Tolerancijom protiv različitosti”, jedne od osnivača i agilnijih članova Koalicije.

Ovu Koaliciju čine pored “Topeer Doboj” i “Merhamet”, “Jevrejska opština Doboj”, Savez nacionalih manjina regije Doboj, “Lokalni volonterski servis Doboj”, “Šesto čulo Doboj” i “Udruženje za pomoć deci sa posebnim potrebama Doboj”.

PREPOROD

Sa bošnjačke strane na pogoršanje međunacionalnih odnosa u Doboju reagovala je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" iz ovog grada, koji je svoje negodovanje izrazio osudom protivljenja onih koji nisu za pristupanje zajednici turskih opština.

- Zabrinuti smo zbog nedostatka reagovanja zavaničnih organa RS na ovakve aktivnosti manjeg broja neodgovornih pojedinaca. Zabrinuti smo zbog zanemarivanja značajnog broja nesrpskog stanovništva u Doboju i što pojedinci žele da majorizuju druge aktivnostima i retorikom koja opravdano izaziva nesigurnost bošnjačkog stanovništva, a u vezi javnoh izleva nacionalne netrpeljivosti i ispisivanjem grafita šovinističkog i fašističkog sadržaja – stoji u saopštenju "Preporoda" dostavljenog našem listu i zahteva intervencija organa vlasti Doboja i RS.

FORUM

U nameri da pribavimo reagovanje na očigledno pogoršane međunacionalne odnose pokušali smo doći do odgovornih u Forumu za bezbednost građana, koji deluje i u drugim lokalnim zajednicama u RS i čene ga predstavnici vlasti, policije, NVO i drugih relevantnih organizacija i institucija.

Međutim, dobili smo informacije da on nije aktivan već godinu dana, a kao razlozi su navedeni da je predsednik Foruma Enes Suljkanović jedno vreme bio bolestan, a i zauzet poslovnim obavezama. Naime, on je na tu pooziciju imenovan u vreme dok je obavljao funkciju predsednika Skupštine, a zatim je izabran za potpredsednika RS ina tom mestu se zadržao četiri godine, odnosno do Opštih izbora u oktobru prošle godine.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh