Menu

NEBOJŠA ŠAJINOVIĆ: Program razvoja grada Doboja

 • Autor  Dobojski Info
 • 3 Komentara
FOTO: Dobojski Info | NEBOJŠA ŠAJINOVIĆ: Program razvoja grada Doboja FOTO: Dobojski Info | NEBOJŠA ŠAJINOVIĆ: Program razvoja grada Doboja

Kandidat SDS-a za gradonačelnika Doboja, Nebojša Šajinović, tokom narednih dana predstaviće Program za razvoj našeg grada. Čitaoci portala Dobojski Info ekskluzivno će imati priliku da, u narednih pet dana, pročitaju šta građane Doboja očekuje u slučaju pobjede Šajinovića. Mladi političar tvrdi da, samo savjesnim i transparentnim radom, možemo napraviti iskorak i od Doboja napraviti grad u kojem ćemo svi biti zadovoljni.

Danas objavljujemo peti dio Programa rada gradonačelnika.

5. DOBOJ = SREĆNO DJETINJSTVO

Prelazak sa socijalističkog načina privređivanja na tržišnu ekonomiju, iako neophodnost, ostavio je duboke negativne posljedice na uslove odrastanja djece i omladine. To se ogleda u tri negative pojave: nedostatku drugarskih pokreta u koje bi bila uključena sva djeca, a koji su podsticali vrijednosti kao što su drugarstvo i solidarnost (kao što je bio pionirski pokret u SFRJ), mnogo niži stepen javne sigurnosti, pa samim tim i sigurnosti djece, te nedostatak javnih površina za igru i odrastanje.

Polje na kojem se najviše može učiniti je izgradnja sadržaja za djecu i omladinu. Naime, u socijalizmu, država je brinula da se prilikom planiranja stanogradnje u sklopu svakog bloka zgrada nađu i adekvatni prateći sadržaji, kao što su: dječija igrališta, sportski tereni, parkovi i sl. Nažalost, u kapitalizmu, naročito u ranim fazama kapitalizma, kao što je kod nas slučaj, privatna inicijativa ne nalazi komercijalni interes da stanogardnju obogati ovakvim sadržajima, između ostalog i zbog toga, što većina građevinskih preduzeća, ne grade više čitave kvartove zgrada već pojedinačne zgrade što onda limitira i mogućnost realizacije ovakvih sadržaja. Rast broja stambenih jedinica u gradu Doboju od 1996 godine do danas (za oko 30%) bez pratećeg rasta raspoloživih površina za igru i učenje, u kombinaciji sa drugim negativnim pojavama tranzicije (visokom nezaposlenošću odraslih-roditelja, rast broja razvedenih brakova itd), vodio je, te i dalje vodi, pojavi vršnjačkog nasilja. Zbog toga gradske vlasti moraju preuzeti na sebe obavezu da ove negativne pojave tranzicije ispravi i da obezbijedi dovoljno sadržaja za djecu. Кako standardi razvijenijih zemalja govore o potrebi za jednim dječijim igralištem na oko 800 stanovnika, to znači da bi sam Grad Doboj trebalo da ima oko 30 dječijih igrališta, a cijela teritorija Grada približno 85 i mi želimo sprovesti ambiciozan plan izgradnje i rekonstrukcije igrališta na teritoriji našeg grada, koji podrazumijeva rekonstrukciju/izgradnju deset dječijih igrališta godišnje. Tim tempom ćemo (uzimajući u obir broj postojećih i već rekonstruisanih dječijih igrališta) obezbijediti da se do 2023. godine približimo standardima razvijenih zemalja na ovom polju.

Aktivno ćemo, uz pomoć profesionalaca (psiholozi, psihoterapeuti, socijalni radnici, psihijatri), raditi na prevenciji vršnjačkog nasinja, ali i povećanom broju uključivanja djece u tzv. bande i sekte, kao i povećanom broju uživalaca opijata i droga.

Pojačanim tempom nastavljamo da radimo na izgradnji pješakih staza u Gradu i prigradskim naseljima, kao i širenju ulične rasvjete.

Кada se riječ o sporstkim igralištima, kapacitet dvorane Srednjoškolskog centra je apsolutno nedovoljan da zadovolji potrebe jednog modernog grada zbog čega se zalažemo za izgradnju sportsko-poslovnog kompelksa sa multifunkcionalnom dvoranom koja bi po modelu javno-privatnog partnersva omogućila da se ovaj dugogodišnji problem grada Doboja najzad riješi. Pored toga, zalažemo se da Grad Doboj u narednom periodu svake godine rekonstruiše/izgradi po dva sportska igrališta (za mali fudbal/košarku/odbojku i druge kolektivne sportove).

Snažno želimo da podržimo sve sportske klubove u Doboju, ali i podstaknemo razvoj malih dvoranskih sportova, atletskog kluba, kajak-kanu kluba itd. Obezbijediti posebne uslove za povećanje kvaliteta i kvantiteta rada sa mladim sportskim talentima, uslove za razvoj amaterskog sporta itd.

Spremni smo da podržimo omladinski aktivizam i finansijkom podrškom, ali se pri tome zalažemo da se sredstva dodijeljuju transparentno tj. po unaprijed defiisanim i javno dostupnim kriterijumima koji će nagrađivati izvrsnost i društvenu korisnost!

Javna sigurnost nije u nadležnosti gradskih vlasti ali smo spremni da činimo koliko možemo da podržimo i rad Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se građani Doboja osjećali sigurnije.

U sklopu Centra za kulturu, uz pomoć škola, nevladinih organizacija i drugih institucija, afirmisaćemo kulturne sadržaje, podsticati različite sekcije (literarna, likovna, dramska, muzička, horska...), razvijati kulturno – umjetnički amaterizam i, uz zalaganje i podršku vrsnih stručnjaka i pedagoga iz ovih oblasti, kakve naš grad srećom ima, radićemo na omplemenjivanju i kulturnom i moralnom uzdizanju budućih nosilaca našeg društva.

Smatramo da je to jako bitno, u ovom momentu jedan od najvažnijih segmenata da bi naš Doboj vratili Vama, narodu!

Dakle, sa malo više hrabrosti i vjerom da je u Doboju moguć privredni i demografski preporod, pozivamo Vas da se svi zajedno borimo, s nadom da ćemo doprinijeti da imamo i više djece i omladine i da oni odrastaju u kvalitetnijoj sredini.

Neka nam je svima sa srećom!

***

1. DOBOJ = JAVNA UPRAVA PO MJERI GRAĐANA

2. DOBOJ = FABRIКA

3. DOBOJ = UNIVERZITETSКI I OBRAZOVNI CENTAR

4. DOBOJ = BOGATA ISTORIJA I MULTIКULTURALNOST ZA BRŽI RAZVOJ TURIZMA

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

3 Komentara

 • @dobojs
  @dobojs ponedeljak, 11 februar 2019 19:55 Link komentara

  A šta mislite dali je dovoljno da počne nešto pozitivno?

  Prijavi
 • Dobojs
  Dobojs ponedeljak, 11 februar 2019 18:53 Link komentara

  Nije ovo sve realno, da ovo sve uradi, u svakom slucaju bilo bih odlicno da ova bagra ode sa vlasti ovo vise nema smisla.

  Prijavi
 • Jad
  Jad ponedeljak, 11 februar 2019 17:58 Link komentara

  Sve možeš al nemoj MATERETI TVOJE BOSE spominjati socijalno u doboju Obren lopov je beba za to leglo korupcije,mita,neprofesionalnosti, kriminala i ko zna čega sve. Šta su samo para svrnuli od izdavanja tuđih stanova. Lopovska PDP Doboj, al nema niko u policiji Dobojskoj vremena da malo pročešljaju tu Gligorevićevu agenciju za sve i svašta.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh