Menu

DOBOJ: Obrenu limuzina – nama kredit od 5,5 miliona KM!

  • Autor  Žana Gauk CAPITAL
  • 1 komentar
FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Obrenu limuzina – nama kredit od 5,5 miliona KM! FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Obrenu limuzina – nama kredit od 5,5 miliona KM!

Grad Doboj intenzivno se priprema za predstojeće Opšte izbore pa je samo 20 dana nakon što je gradski parlament rekao “da”, raspisao tender za kreditno zaduženje teško 5,5 miliona KM. Novac će, po predizbornom običaju, biti uložen u izgradnju kanalizacije, ugradnju kolektora, ali i asfaltiranje ulica poplavom uništenih prije čak četiri godine. Novo zaduženje iznosi 17,5 odsto gradskog budžeta za ovu godinu, saznaje portal CAPITAL.

Poplave iz 2014. godine i dalje su osjetljiva tema, a iako su građani RS izdvajali novac za Fond solidarnosti kako bi život u ovom gradu bio normalizovan i desetine miliona maraka u obnovu uložili Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD i Švedska razvojna agencija SIDA, to, čini se, nije bilo dovoljno. Kolektori nisu ugrađeni, ali ni zakrpljene rupe na ulicama.

Javna nabavka podijeljena je u dva lota. Za eksproprijaciju zemljišta za izradu kolektora oborinskih voda područja Usore i izgradnju pumpe za zaštitu od poplava planirano je 1,75 miliona KM, eksproprijacija zemljišta korita Bosne koštaće 1,25 miliona KM, milion KM “progutaće” novi vrelovod u Usori, pola miliona – kanalizacija na istom području, a isto toliko i afaltiranje četiri godine starih rupa u ulicama kralja Tvrtka, Vidovdanskoj i cara Dušana.

Drugi lot od pola miliona KM namijenjen je izradi projekta glavnog kolektora oborinskih voda u usorskom području.

Kredit će, stoji u tenderskoj dokumentaciji, biti otplaćen za deset godina, uključujući i jednogodišnji grejs period.

Koliko se gradskoj vlasti žuri da novac i dobije govori i podatak da ponuđač mora da izjavom garantuje da će novac biti operativan u roku od tri dana od dana zaključenja ugovora.

“Anuitetni plan mora se uraditi pod pretpostavkom da će kompletna kreditna sredstva biti povučena na dan potpisivanja ugovora”, stoji u tenderu.

Ponuđači su obavezni da dostave i originalnu garanciju za ozbiljnost ponude za svaki od lotova u iznosu od jedan odsto od procijenjene vrijednosti nabavke.

U opširnoj dokumentaciji navedeno je da ponude, zbog sukoba interesa, ne mogu dostaviti Vodovod i Toplana, a svim ostalim ponuđačima dat je rok do 30. aprila.

U opoziciji ogorčeno podsjećaju da ovogodišnji gradski budžet iznosi oko 31,5 miliona KM te da će kreditom obezbijeđeni milioni KM biti iskorišćeni za novo predizborno potkusurivanje.

“Dobrim dijelom ovaj kredit je predizborna priča. Savez za promjene, koji je na čelu gradske vlasti u Doboju, želi da ponovi izborni rezultat iz 2016. godine. Postavlja se pitanje zašto sve ovo nije uređeno i sanirano prije nekoliko godina, kada je i trebalo. Osim toga, mi smo se već jednom kreditno zadužili za kolektor, 2014. godine. Taj kolektor nikada nije ugrađen, a niko i ne zna na šta je novac potrošen”, kazala je za CAPITAL odbornica SNSD u dobojskoj Skupštini Sanja Vulić.

Kreditom krpe ulice, gradonačelnik se časti limuzinom

Dok su gotovo pola decenije rupe na cestama čekale milionsko zaduženje o vratu građana, gradonačelnik Doboja Obren Petrović nije čekao da se počasti novom limuzinom.

Tokom novogodišnjih praznika, o trošku svojih građana, kupio je automobile vrijedan čak 111.148 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Ugovor je odmah poslije praznika, 4. januara, dodijeljen firmi „Autorad“ iz Pelagićeva, bez podataka o kojoj marki luksuznog automobila je riječ.

Javni novac u Doboju ove godine ne štede, pa i “Vodovod Doboj” traži kreditora za lizing, kako je početkom februara pisala Balkanska istraživačka mreža (BIRN), radi kupovine novog automobila – „audi Q5“ vrijednog 133.000 KM.

Kredit će biti otplaćivan pet godina, a “Vodovod” će u lizingu učestvovati s 40 odsto svog novca, odnosno više od 53.000 KM, dok će ostatak novca od 80.000 KM za kupovinu “terenskog” vozila otplaćivati 60 mjeseci.

1 komentar

  • Dobojlija
    Dobojlija četvrtak, 22 mart 2018 16:30 Link komentara

    Ova svraka nije vrijedna komentara, jedino bi se trebala organizovati akcija za prikupljanje sredstava kako bi se lipačkoj seljačini kupio češalj i crvena kravata !

    Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh