Menu

DOBOJ: Gradska vlast ne driješi kesu

DOBOJ: Gradska vlast ne driješi kesu

Da bi mjesne zajednice na području Doboja živjele nije dovoljno nekoliko stotina metara asfalta i pokoja nova sijalica u uličnoj rasvjeti svake četiri izborne godine, žale se pojedini predsjednici savjeta MZ.

Oni tvrde da upravo zbog toga većina njihovih kolega bojkotuje javne rasprave koje organizuje Gradska uprava Doboj, pa je tako o Nacrtu budžeta za 2018. godinu raspravljalo desetak od 63 predsjednika MZ.

Žale se da su prvi na udaru mještana, a ruke su im vezane jer Gradska uprava ne driješi kesu lako za njihove potrebe.

"Dok mi dođemo na red da to dobijemo prođe dosta vode, a malo uradimo, i ono povjerenje koje nam daju mještani je nedovoljno za funkcionisanje mjesnih zajednica", kaže Samir Mujić, predsjednik Savjeta MZ Pridjel Gornji, te dodaje da veća prava imaju udruženja građana od mjesnih zajednica, koje su servis mještanima.

"Sve je na neki način spalo na predsjednika mjesne zajednice i članove Savjeta, prikupljanje određenih sredstava za plaćanje komunalija, rasvjete, održavanje rasvjete, plaćanje i odvoz smeća, plaćanje struje za vodovode koji se održavaju u mjesnim zajednicama", navodi Mujić.

Milenko Porubović, predsjednik Savjeta MZ Tisovac, požalio se na problem loše putne infrastrukture, koji je nemoguće riješiti bez pomoći lokalne zajednice, koja ih je dosad zaobilazila.

"Mi imamo pet kilometara makadamskog puta do asfalta, do glavnog puta. Mjesna zajednica nema para, a lokalna zajednica slabo to daje. Nemamo status pravnog lica, nemamo ništa, samo idemo od vrata do vrata, niko nas niti gleda, niti daje nešto", kazao je Porubović.

U Odjeljenju za finansije u Gradskoj upravi tvrde da budžetskim sredstvima jednako finansiraju potrebe kako seoskih tako i gradskih mjesnih zajednica, i to kroz planove i projekte tri gradska odjeljenja - za privredu i društvene djelatnosti, zatim prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

"Naravno, prvi inicijatori su predstavnici mjesnih zajednica koji određuju prioritete i predlažu ono što je neophodno staviti u taj plan i program odjeljenja", izjavio je Miroslav Kršić, načelnik Odjeljenja za finansije, i dodao da se najčešće realizuju projekti putne infrastrukture te vodovodne i kanalizacione mreže.

U MZ Makljenovac su se pohvalili da su ih gradske vlasti podržavale u realizaciji njihovih aktivnosti, a imaju spreman i novi projekat - sanaciju poligona u područnom odjeljenju Osnovne škole "Dositej Obradović". 

"Insistiramo i prioritetno nam je samo uraditi asfaltnu podlogu, a onda bismo mi dalje to nadograđivali kroz određene druge, i međunarodne donatore, da idemo na pravljenje nekog kompleksa", pojasnio je Miralem Kikić, predsjednik Savjeta MZ Makljenovac, te istakao da im je potrebno od 8.000 do 10.000 KM.

Ostavi komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Portala Dobojski Info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Dobojski Info zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

nazad na vrh