Menu

U BiH nezaposlenost mladih čak 62,7 posto!

U BiH nezaposlenost mladih čak 62,7 posto!

Stopa anketne nezaposlenosti iznosi u Bosni i Hercegovini 27,5%, koliko je iznosila i u istom periodu prošle godine, preliminarni
su rezultati Ankete o radnoj snazi koju je polovinom aprila provela Agencija za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

Stopa nezaposlenosti za muškarce iznosi 25,2% i smanjene je u odnosu na prošlu godnu kada je iznosila 26,5%, dok je stopa nezaposlenosti žena 31,2% i povećana je u odnosu na 2013. godinu kada je iznosila 29,0%.

Stopa nezaposlenosti je najviša među mladim osobama starosti 15 do 24 godine i iznosi čak 62,7% . Među mladim osobama nezaposlenost muškaraca je 61,0%, a žena 65,4%.

Podaci pokazuju da u BiH ispod polovine radno sposobnog stanovništva (43,7%) čine aktivne osobe, tj. one koje se na tržištu rada javljaju kao zaposlene i nezaposlene osobe.

U posmatranom periodu 14,8% nezaposlenih osoba traži posao kraće od 12 mjeseci a čak 84,7% duže od jedne godine, što je posljedica poslijeratnog stanja i tranzicije ekonomije u našoj zemlji.

Obrazovna struktura zaposlenih osoba pokazuje da najveći udio (63,7%) ima završenu srednju školu, slijede zaposleni sa akademskim obrazovanjem (19,0%), a 17,3% je osoba sa osnovnom školom ili nižim obrazovanjem.

Nezaposlene osobe imaju donekle sličnu obrazovnu strukturu: 68,3% osoba ima srednjoškolsko obrazovanje, 19,7% su osobe sa osnovnim obrazovanjem ili niže, dok je 12,0% završilo višu školu, fakultet,akademiju, magisterij ili doktorat.

Anketa o radnoj snazi u Bosni i Hercegovini provedena je na uzorku od 10.555 domaćinstava.

Ona se radi na osnovu metodologije Međunartodne organiazcije rada i razlikuje se od podataka koje bilježe zavodi za zapošljavanje.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh