Menu

DOBOJ: Potrošači bili u pravu

Ombudsman za zaštitu potrošača u BiH „presudio“ - komunalna preduzeća umesto građana plaćaju dostavu računa. Dobojski komunalci: Nećemo izdržati dodatne troškove.

Komunalna i druga preduzeća koja pružaju usluge građanima više neće moći da troškove dostave računa „svaljuju“ na leđa korisnika, već će to biti njihov rashod.

Takav zaključak proizilazi iz odluke ombdusmana za zaštitu potrošača u BiH, koji je dao za pravo korisnicima usluga dobojskog Komunalnog preduzeća „Progres“ - da to preduzeće ne može da zahteva da građani račune plaćaju isključivo putem pošte i plaćaju dostavu računa na kućne adrese.

Na to je ukazano prijavom iz Centra za humanu politiku, koji je u prijavi naveo spornu odluku, donetu uz pomoć lokalnih vlasti, kojom je dostava računa jednostavno „uknjižena“ na račun korisnika usluga odvoza smeća.

Reagujući, ombdusman je naložio „Progresu“ da obustavi primenu te odluke, a Skupštini grada Doboja da na sledećoj sednicu odluku stavi van snage. Kao obrazloženje navedene su zakonske odredbe da korisnici usluga imaju pravo da im davalac usluga izda i dostavi račun bez naknade.

RAČUNICA Iz „Progresa“ ukazuju da teško mogu podneti na godišnjem nivou 22.500 maraka dodatnog troška za poštanske usluge. Sa druge strane, u CHP tvrde da su poništavanjem odluke o nezakonitoj naplati u tom iznosu sprečili pljačku građana i preduzeća u Doboju.- Dobijenim sporom pokazali smo da se bavimo rešavanjem problema od javnog interesa, kao što samo to prethodno uspeli proglašenjem neustavnim zakonskih odredaba o naplati naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, posle čega je prestala da se primenjuje ta nezakonita praksa ne samo u Doboju, već i celoj RS - kaže za „Novosti“ Momir Dejanović, predsednik Centra za humanu politiku.

Dejanović tvrdi da su argumentovano ukazivali i na sukobe interesa na nižim i višim nivoima vlasti, višemilionske utaje javnog novca, zatraživši da „Progres“ vrati nezakonito uplaćeni novac za poštanske troškove ili da se on računa da su građani u pretplati računa.

U odgovoru ombdusmanu iz „Progresa“ su naveli da građani mogu platiti račune i na njihovom šalteru ili putem banaka, ali da ih dostava računa putem Pošte obavezuje zakon. Nazivajući takav zakon monopolističkim, naveli su da su ipak potpisali ugovor sa Poštom, nameravajući da dostavu računa obavljaju jednom godišnje i to na svoj teret. Ali, iz Pošte je usledila tužba zbog izgubljene dobiti uz tvrdnje da su tuženi obavezni mesečno da šalju račune svakom domaćinstvu.

Ne baveći se sudskim sporom „Progresa“ i Pošta RS, ombdusman se pozvao na zakonsku odredbu i prava potrošača da im se bez naknade dostavi račun za izvršenu uslugu odvoza i deponovanja smeća.

- Dakle, potrošač ima pravo na besplatno izdavanje i dostavu računa za korišćenu uslugu, a kako je to pravo, a ne usluga, isto ne može biti komercijalizovano i da se račun uvećava za troškove dostave računa - navedeno je u odgovoru iz sedišta ombdusmana u Mostaru.

Izražavajući razumevanje za teškoće u poslovanju komunalnog preduzeća i da će im plaćanje obavezujućih poštanskih troškova predstavljati dodatni izdatak, konstatovano da je, ipak, nezakonita naplata tih troškova na račun građana.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh