Menu

DOBOJ: Obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti (FOTO)

  • Autor  Dobojski Info

​Kolacija Tolerantno i pozitivno iz Doboja uz podršku Kancelarije OSCE-a iz Banja Luke obilježila je Svjetski dan kulturne raznolikosti. Organizaciju manifestacije podržala je Gradska uprava Doboj, a došli su i predstavnici Koalicije za borbu protiv mržnje Banja Luka kao i Koalicija "Prva tolerancija" iz Prijedora.

Festivalski dio upriličen je u gradskom prarku, a sunčano vrijeme išlo je na ruku organizatorima tako da je park bio prepun publike. Naši sugrađani su uživali u šarolikom programu ispunjenom pjesmom, plesom, igrom, sportom, izložbama fotografije, ručnih radova i rukotvorina. Raznolikost programa nije slučajan odabir, želja je bila pokazati upravo kulturnu raznolikost kao priliku da se svako predstavi na svoj način. Aplauzi prisutnih i nasmijana lica su svakako dokaz da je Festival bio uspješan.

U festivalskom djelu predstavili su se SCPD "Bogoljublje, Folklorna sekcija JU OŠ "Dositej Obradović", Sofija Nedić učenica OMŠ "Markos Portugal", KUD "Doboj Istok", Plesna škola za standarne i latino plesove "Stage", Plesni studio "Wolf", Škola fudbala "Ačko".

Dobojlijama je bio zanimljiv nastup profesorice Somali Gupta iz Indije, koja je otpjevala pjesmu iz popularnog indijskog filma, a koja upravo govori o važnosti razumjevanja i uvažavanja različitosti.

Nakon festivalskog dijela u Hotelu Park upriličen je Okrugli sto sa temom kulturne razlike, multikulturalnost i migracije, interkulturalno obrazovanje.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

nazad na vrh