Menu

Švedska i UNICEF povezane u novom tematskom partnerstvu za poboljšanje dječije zaštite

FOTO: Dobojski Info | Švedska i UNICEF povezane u novom tematskom partnerstvu za poboljšanje dječije zaštite FOTO: Dobojski Info | Švedska i UNICEF povezane u novom tematskom partnerstvu za poboljšanje dječije zaštite

Nakon ranije realizovane izuzetne saradnje, Švedska i UNICEF objavili su danas novo, tematsko partnerstvo u oblasti dječije zaštite za naredne četiri godine, uz finansijsku podršku vrijednosti 15 miliona švedskih kruna (oko 2 miliona dolara).

Prepoznajući značaj dugoročne i multisektorske intervencije u oblasti dječije zaštite. Predstavnica UNICEF-a u BiH, Geeta Narayan zahvalila se Švedskoj na kontinuiranoj podršci UNICEF-u. ”Intervencije u oblasti dječije zaštite su isprepletene i zahtijevaju uključivanje brojnih sektora, a povremeno zahtijevaju i hrabar i inovativan pristup. Zato i jeste važno postojanje predvidivog, relativno fleksibilnog finansiranja u oblasti dječije zaštite koje prevazilazi aktivnosti zasnovane na projektima. Pristup koji Švedska primjenjuje u okviru ovog novog granta predstavlja stabilnu osnovu održivom partnerstvu. Čestitam Švedskoj na ovom pionirskom pristupu, i želim da potvrdim UNICEF-ovu predanost postizanju rezultata u najboljem interesu djeteta. Opravdaćemo povjerenje koje nam Švedska ukazuje u ovoj novoj etapi partnerstva,” rekla je Narayan.Šefica Švedske agencije za međunarodni razvoj Marie Bergstrom izjavila je da je Švedska zadovoljna podrškom koju pruža UNICEF-u u okviru Programa za BiH za dio koji fokusiran na zaštitu deteta. "Ovo je za nas moderan način rada, transfer sa podrške projektima na fleksibilno i ravnopravno partnerstvo zasnovano na potpuno povjerenju. Sretni smo što vidimo da različite agencije i institucije rade zajedno u okviru ovog projekta u BiH. Djeca i mladi zaslužuju našu punu pažnju ", rekla je gospođa Bergstrom.

Novo partnerstvo će omogućiti da UNICEF, sa svojim partnerima, djeluje na unaprijeđenje zaštite djeteta od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i eksploatacije, sprječavanja nepotrebnog razdvajanja porodica kao i za poboljšan pristup pravosuđu za svako dijete. Očekivani ključni rezultati uključuju:

• Unaprijeđene, i djeci prilagođene, usluge u oblasti pravosuđa za djecu žrtve i svjedoke, djecu uključenu u građanske i upravne postupke i djecu u sukobu sa zakonom te poboljšan ravnopravan pristup uslugama.
• Ostvarivanje prava svakog djeteta da odrasta u porodičnom okruženju kroz jačanje usluga usmjerenih na sprečavanje razdvajanja porodica i deinstitucionalizaciju, uključujući unaprjeđenje i jačanje sistema hraniteljstva.
• Jačanje dostupnosti i lakši pristup multisektorskim službama i intervencijama za prevenciju i odgovor na nasilje nad djecom, uključujući ciljane kampanje promjene svijesti i ponašanja.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh