Menu

U DOBOJU DOZVOLILI GRADNJU PORED REKE BOSNE Hotel, tržni centar i benzinsku pumpu grade u plavnom pojasu

 • Autor  Rade Tešić EuroBlic
 • 5 Komentara
FOTO: Dobojski Info | U DOBOJU DOZVOLILI GRADNJU PORED REKE BOSNE Hotel, tržni centar i benzinsku pumpu grade u plavnom pojasu FOTO: Dobojski Info | U DOBOJU DOZVOLILI GRADNJU PORED REKE BOSNE Hotel, tržni centar i benzinsku pumpu grade u plavnom pojasu

Prostor pored magistralnog puta Doboj-Šamac, na mestu gde je vodena bujica reke Bosne izazvala katastrofalne poplave pre četiri godine, uskoro bi mogao postati veliko gradilište.

Odluku o tome doneli su odbornici vladajuće većine predvođene SDS-om u Skupštini Doboja, pristupajući izradi regulacionog plana za izgradnju poslovnog objekta sa ugostiteljskim, hotelskim i uslužnim sadržajima.

Izmenu regulacionog plana zatražio je Benjamin Lukavica iz Klokotnice (FBiH), koji je već nasuo jedan deo terena, kako bi parcele površine oko deset dunuma izdigao do visine Magistralnog puta.

U obrazloženju odluke o izmeni regulacionog plana stoji da je potrebna njegova promena radi izgradnje poslovnog objekta sa ugostiteljskim, hotelskim sadržajem, samouslužne autopraonice i samouslužne benzinske pumpe.

Istovremeno, odbornici opozicije oštro su negodovali na sednici Skupštine, tvrdeći da je reč o plavnom pojasu i da je neprihvatljiva izgradnja objekata između reke Bosne i nasipa na kome se nalazi magistralni put M-17.

Smatraju da se izdizanjem terena smanjuje prostor namenjen za izlevanje Bosne u ekstremnim uslovima, što može uzrokovati nove poplave.

- Nedopustivo je da se taj investitor tako ponaša. Sa kojim pravom i na osnovu koje dokumentacije se radi nasipanje terena. Tražili smo od Inspektorata RS da izađu na građevinski, ekološki i inspektor za vode - rekla je Sanja Vulić, šef Kluba SNSD u lokalnoj skupštini.

Ona je podsetila da su stručnjaci stava da je neplanska gradnja u pojasu između nasipa na kome se nalazi magistralni put i reke Bosne bila jedan od uzroka katastrofalne poplave u maju 2014. godine.

Šef kluba SP Srđan Todorović navodi da je odluka o izmeni regulacionog plana apsurdna.

- Gradonačelnik Obren Petrović i skupštinska većina traže novo kreditno zaduženje zbog odbrane od poplava, odnosno preventivnih sadržaja, a onda istovremeno predlažu gradnju u plavnom pojasu - tvrdi Todorović.

Kako saznajemo, Odeljenje za inspekciju je nedavno investitoru Benjaminu Lukavici naložio da prestane sa radova na nasipanju terena.

Međutim, Lukavica, navodno, nije dobio kaznu, jer je pristao da prekine radove i ukloni građevinske mašine sa parcele. Lukavica nije želeo da daje izjave i poručio nam je da ga tim povodom više ne zovemo.

POTREBNA SAGLASNOST INSTITUCIJA

Kako saznajemo, Lukavica ima dozvolu za nasipanje male parcele od oko 300 metara kvadratnih, koja je trebala biti namenjena za parkiranje kamiona. Nasip je, međutim, izgradio na gotovo dvadeset puta većoj površini. Gradska inspekcija nije mu naplatila kaznu, dok su radovi stali. Ipak za nastavak radova potrebne su dozvole JP "Voda RS" i "Puteva RS".

5 Komentara

 • Posmatrač
  Posmatrač sreda, 14 mart 2018 20:18 Link komentara

  Da se ugledamo na Gračanicu?
  O.k.
  Kolika im je nezaposlenost?
  Kolike su im plate?
  Da li im se sva privreda zasniva na kafanama, trgovinama i stranačkim preduzećima?
  Koliko im odbornika vozi džipove?
  Koliko načelnika drži kafane?
  Godinama se potencijalni investitori iz Doboja tjeraju zahtjevom za % prije ikakvog početka posla, a sad kao Vode tjeraju investitore?!
  Ako je budućnost grada u investicijama u benzinske pumpe i motele za brzinski kurvaluk, onda ima da doživimo procvat.
  U par kilometra od Usore do Bara nabijeno je 9 benzinskih pumpi i sad hoće još jednu.
  U gradu imaju još bar 4 komada.
  Znači da Doboju treba stanova i pumpi, ostalog ne treba.
  Zato ne pametujte više, tako vam Boga.
  Gledamo vaše kompetencije već 25 godina, i baš se ima šta vidjeti.

  Prijavi
 • Šefket Ramadani
  Šefket Ramadani sreda, 14 mart 2018 18:15 Link komentara

  Zašto niko ne izvještava o sinošnjoj emisiji na K3 i kako je Jošić "izdominirao" i dao nam odgovore na mnoga pitanja,npr. objasnio nam je da je luksuzni auto vrijednosti od 110.000 KM kupljen za potrebe Civilne zaštite i plaćen parama "neke" humanitarne organizacije.

  Prijavi
 • ueberlegte einmal
  ueberlegte einmal sreda, 14 mart 2018 17:51 Link komentara

  Za sve objekte na ovom potezu koji su već izgrađeni između magistralnog puta M-17 i korita rijeke Bosne, a koji imaju građevinsku dozvolu, dozvolu je dalo nadležno ministarstvo uz saglasnost Voda i Puteva. Grad nema nadležnost na tom dijelu, ali u njegovoj nadležnosti jeste izrada ili izmjena regulacionog plana. Procedurom izmjene regulacionog plana može biti utvrđeno i da na datoj lokaciji ne može da se gradi takav objekat, recimo u javnoj raspravi. To i jeste prilika da se javno iskaže zabrinutost, protivljenje ili da se stručno dokaže šta može, a šta ne može. Ne ulazim u to da li je ovo lice trebalo biti kažnjeno zbog nelegalne aktivnosti ili ne, ali kažnjavanje može imati negativan odjek na potencijalne investitore, i većina lokalnih zajednica bi pribjegla oportunom rješenju koju je primijenio Doboj. Preporučujem svima da vide šta radi Gračanica, gdje oni dozvoljavaju gradnju, pa sami zaključite da li je Doboj baš najgori.

  Prijavi
 • Poznavalac
  Poznavalac sreda, 14 mart 2018 16:55 Link komentara

  Ako Vlada Srpske, zaista OVO I DOZVOLI, onda je sve jasno. Doboj je prepuštena "kota" lokalnim kabadahijama i Federaciji, samim tim i izgubljen Grad za Srpsku.Sve ove godine, SDS pobjeđuje uz AMINOVANJE Vlade,i dogovora da Doboj ostane u rukama Obrena i ekipe.Sve dok Vlada ne reaguje na sve ovo i sve dok Vlada dopusta sve ovo,i ona je saucesnik u ništenju jedbog grada.A ti narode...TO SI I ZASLUZIO!

  Prijavi
 • Doboj grad privrednika
  Doboj grad privrednika sreda, 14 mart 2018 14:18 Link komentara

  Jesu to oti investitori o kojima je sinoć na K3 pričao Jošić?
  Idemo dalje...

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh