Menu

Opština Doboj Jug pokreće projekat izgradnje prečistača kanalizacionih voda

  • Autor  ekapija.ba

Nakon što je Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine Opštini Doboj Jug odobrio sredstva u visini od 80.000 maraka za izradu Studije izvodljivosti za idejni projekat izgradnje centralnog prečistača kanalizacionih voda za tri opštine (Doboj Jug, Tešanj i Usora) raspisan je javni konkurs na osnovu kojeg je okončana tenderska procedura.

Izabran je najpovoljniji ponuđač, a to je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Sarajevo sa najboljim ponuđenim uslovima i cijenom od 57.330,00 KM. Svečano potpisivanje ugovora sa ponuđačem izrade pomenute Studije je obavljeno je u petak u prostorijama Općine Doboj Jug.

Činu potpisivanja ugovora prisustvali su općinska načelnica Doboj Juga Jasminka Begić,općinski načelnik Usore Ilija Nikić i izaslanik načelnika Tešnja Suada Huskića, Ismar Alagić,direktor razvojne agencije ove općine dok je u ime odabranog ponuđača ugovor potpisao Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva.

Rok za izradu ove Studije je 120 dana od uvođenja u posao od strane Komisije za praćenje,nadzor i reviziju koju čine predstavnici sve tri općine i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša.

Ukoliko Studija pokaže mogućnost i opravdanost izrade zajedničkog prečistača za sve tri općine,uslijediće dalje aktivnosti na izradi Idejnog, a potom Glavnog projekta,iznalaženje sredstava i na kraju završni čin izgradnja samog uređaja za koji postoji mogućnost finansiranja iz grant sredstava i Međunarodnih fondova kao što su IPA, SIDA i dr.

Izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda je sastavni dio projekta izgradnje i rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije u Općini Doboj Jug,zašto su obezbjeđena kreditna sredstva od strane Evropske investicione Banke (EIB-a) u približnoj vrijednosti od dva miliona KM,a čija realizacija treba da slijedi u narednom periodu.

"Naša zemlja zajedno sa susjednom Hrvatskom i Srbijom počinje odmicati pomalo u razrješavanju ovih vitalnih problema čime se stvaraju bolje pretpostavke za investiranje i ulaganja u sredinama koje budu stvorile bolji ambijent u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine", kazao je Tarik Kupusović istaknuvši nekoliko dobrih primjera u našoj zemlji gdje se rade investicije ove vrste.

nazad na vrh