Menu

DOBOJ: Gimnazijalci za Ninu digli region na noge

  • Autor  Sanja Čakarević Nezavisne novine

Učenici Gimnazije "Jovan Dučić" uspjeli su da animiraju ne samo Dobojlije, nego i cjelokupnu regionalnu javnost kako bi svojoj drugarici Nini Bližnjaković (15) obezbijedili sredstva za liječenje.

"Mi smo napisali tekst i pošto su od svih javnih ličnosti Instagram profili otključani, javljali smo kome god smo stigli, molili prvo za transfuziju krvi, bukvalno molili ljude da postavljaju jer tako će ići brže, a zna se koliko poznate ličnosti imaju pratilaca. Bili smo uporni", kaže Ninina drugarica Ivona Petrović.

"Ja sam juče došao iz Beograda i nisam znao da je to na tolikom nivou, da se to toliko diglo i ovdje i u Srbiji. Zvale su mnoge estradne ličnosti i dale podršku", rekao je u petak kroz suze Ninin otac Stanko, koji pojašnjava da njegova kćerka boluje od teškog oblika leukemije, te da je novac potreban za liječenje koje je dugotrajno i iscrpljujuće.

U četvrtak je Nini ugrađen venozni kateter i počela je da prima terapiju, a s njom su u svakodnevnom kontaktu njeni školski drugari, đaci odjeljenja I-1 koji ona pohađa.

"Nina je pozitivna u svakom smislu i šalje slike na kojima je nasmijana. Mi nju bodrimo koliko god možemo, ne pišemo negativne stvari, govorimo joj da se drži i da bude jaka. Jednom prilikom smo se i našalili u vezi s nekim momkom kojeg je vidjela u sali, bude i tih trenutaka koje s njom podijelimo", ispričala je Teodora Maksimović.

Draženka Perić, razredni starješina I-1, uručila je u petak Stanku Bližnjakoviću 3.000 evra, koliko su đaci, profesori, ali i mnogi humani ljudi prikupili u prethodna tri dana.

"Trebaće dosta sredstava i u slučaju ako ne ode u inostranstvo da se liječi. To je teška bolest koja se liječi i u Beogradu i iziskuje velika sredstva. Sve što bude ostalo novca poslije Nine sve će da ide nekom drugom jer je uvijek nekom potrebno - samo da ona ozdravi", poručio je Ninin otac.

Ona se trenutno nalazi na Institutu za majku i dijete u Beogradu, a njen otac ističe da se niko od ljekara ne usuđuje da prognozira, ali da su im savjetovali da prikupe sredstva za transplantaciju koštane srži, ukoliko ona bude neophodna, te dodaje da je pomoć obećao i predsjednik RS Milorad Dodik.

Porodica može da računa i na sredstva Fonda solidarnosti za liječenje bolesti, stanja i povreda djece u inostranstvu, a svoje aktivnosti gimnazijalci nastavljaju u nedjelju turnirom u malom fudbalu.

"Trebalo bi da se odazove oko 50 ekipa, s tim što bi oni dali 25 KM kotizaciju za učestvovanje. To bi, u stvari, bio taj njihov prilog, a odštampali smo više od hiljadu ulaznica s cijenom od dvije KM. Učenici su već aktivni po školama i prodaju te ulaznice za turnir", izjavila je Svjetlana Telebak, direktor Gimnazije.

"S obzirom na to da radim i u školi u Tesliću, njima sam poslala obavještenje i zamolila ih da se akcija provede i u toj školi. Dobila sam informaciju da su se sve škole u Tesliću podigle na noge i da skupljaju novac, da đaci pripremaju predstavu za Ninu u kino-sali", navela je Draženka Perić, te pozvala Dobojlije kao i sve građane RS da se uključe u humanitarnu akciju.

nazad na vrh