Menu

DOBOJ: Štićenici Prijateljske kuće u susret Vaskrsu

  • Autor  Bojana Lugonjić RTV Doboj

Najveći hrišćanski praznik, Vaskrs dočekuju i štićenici Prijateljske kuće u Doboju. Vaskršnja jaja farbaju svi zajedno. Danas boje u crvenoj, a sutra će da šaraju jaja i drugim bojama. Holanđanka Marliz van Hofen, koja je prije 17 godina osnovala Prijateljsku kuću za djecu bez roditeljskog staranja, kaže da je tokom svih ovih godina naučila sve o pravoslavnim običajima, kako bi djeca osjetila toplinu porodičnog doma i prazničnu atmosferu.

- Na dan Vaskrsa djeca obavezno idu u crkvu, a poslije molitve ih čeka bogata praznična trpeza, koju pripremamo svi zajedno. Njihovo je da ukrase jaja, a moje da ih stavim da se kuvaju. Danas radimo samo u crvenoj boji, a sutra ćemo da farbamo i ukrašavamo ostatatak. Kada su praznici, trudimo se da i trpeza bude bogatija, tako će se u nedjelju pored jaja na stolu naći i mesni specijaliteti, domaća pogača, torta, koju nam ove godine poklanja jedna Dobojka, objašnjava Marliz.

U kući trenutno boravi sedmoro djece. Četiri djevojčice i tri dječaka. Najstarije ima osamnaest godina, a najmlađi dječak osam.

Bez obzira koliko ih boravi u kući uvijek kažu funkcionišu kao jedna velika porodica. Holanđanka koja je sve ovo pokrenula uz podršku porodice i prijatelja iz Holandije koji im pomažu, svoj humanitarni rad planira da nastavi i u narednim godinama.

nazad na vrh