Menu

DOBOJ: Izvještaj protiv odgovornog lica u "Dobojinvestu"!?

Centar javne bezbjednosti Doboj, 25. 05. 2015. godine Okružnom tužilašvu Doboj podnio je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv jednog lica iz Doboja, zbog osnova sumnje da je počinilo u sticaju krivično djelo Zloupotreba ovlašćenja u privredi, krivično djelo Utaja poreza i doprinosa i krivično djelo Povreda osnovnih prava radnika.

Prijavljeno lice je kao odgovorno lice – vršilac dužnosti u privrednom društvu za organizovanje izgradnje i uređenja naselja u Doboju, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za privredno društvo, koristilo nezakonito otvoren žiro-račun na ime jedne od Zajednica etažnih vlasnika na kojem je jedino lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstima bilo prijavljeno lice. Istovremeno, kao odgovorno lice u preduzeću, prijavljeno lice je na navedeni nezakonito otvoren račun vršilo prenos sredstava sa žiro-računa privrednog društva, uplate izvršene privrednom društvu, kao i gotovinske pologe dužnika privrednog društva, odnosno organizovalo je poslovanje privrednog društva preko nezakonito otvorenog računa.

Raspolaganjem novčanim sredstvima sa navedenog računa, u periodu od aprila 2013. do aprila 2015. godine, ostvaren je nezakonit promet u ukupnom iznosu od 1.013.822,20 KM.

Prijavljeno lice je nezakonitim korištenjem namjenskih sredstava prekršilo pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom privrednog društva, čime su Poreska uprava Republike Srpske, akcionari i radnici dovedeni u zabludu da privredno društvo nema dovoljno sredstava za izmirivanje redovnih obaveza. Navedenim radnjama izbjegnuto je plaćanje poreza i doprinosa zdravstvenog i penzijskog osiguranja.

Prikazujući lažne podatke, na navedeni način oštećen je budžet Republike Srpske, a privredno društvo je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist u najmanjem iznosu od 120.859,43 KM.

Prijavljeno lice kao odgovorno lice u privrednom društvu, svjesno se ne pridržavajući odredaba Zakona o radu Republike Srpske, nije isplatilo plate radnicima od juna 2013. godine iako je privredno društvo raspolagalo navedenim novčanim sredstvima.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh