Menu

OTVORENO PISMO SNEŽANE MIĆANOVIĆ: U kandžama inkvizicije

FOTO: Dobojski Info | OTVORENO PISMO SNEŽANE MIĆANOVIĆ: U kandžama inkvizicije FOTO: Dobojski Info | OTVORENO PISMO SNEŽANE MIĆANOVIĆ: U kandžama inkvizicije

U redakciju gradskog nezavisnog informativnog portala Dobojski Info stiglo je otvoreno pismo Snežane Mićanović, bivše direktorice JZU Apoteke "Jovan Jovanović Zmaj" i mi ga u cijelosti prenosimo:

U KANDŽAMA INKVIZICIJE

Dana 27.11.2021.godine dobih presudu Osnovnog suda u Doboju kojom me oglasi krivom i utvrdi kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci za krivično djelo neizvršenje sudske odluke i kaznu zatvora u trajanju od 5 mjeseci za krivično djelo nesavjestan rad u službi te s tim u vezi jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i određuje da se kazna neće izvršiti ako u roku od 2 godine ne počini novo krivično djelo.

Vrijeme radnje: 21 vijek, u Doboju, u vrijeme dok sam obavljala funkciju direktora sada već upokojene JZU Apoteke "Jovan Jovanović Zmaj".
U ovom predmetu ulogu tužioca igrao Mladen Simić, sudi i kažnjava sudija Vesna Mikerević u ustanovi zvanoj strašni sud u Doboju.
Ja, uz pomoć branioca s jedne strane i država, tužilaštvo i sud s druge strane u kafkijanskom procesu u kojem naravno nemam šanse.

Od februara mjeseca 2021. godine počinje nevjerovatan i u sudskoj praksi modernog doba neobjašnjiv progon.
Kada je došlo vrijeme da ja iznosim svoju odbranu sudija Vesna Mikerević uskrati pravo izvođenja dokaza moje odbrane uz obrazloženje da su „predmet optuženja pravosnažne sudske odluke, rješenja i sudsko poravnanje“ te odbija prijedlog odbrane za izvođenje predloženih dokaza.
Međutim, ni tu ne staje sudija Vesna Mikerević.
Danima svjesno, iako upoznata sa činjenicom da zbog bolesti ne mogu pristupiti suđenju zakazuje ročišta i to:06.04., 13.04., 22.04., 07.05., 18.05.
U 12. vijeku pozivani su imali pravo da se pojave pred sudom u roku od 15 do 30 dana.
U dobojskoj inkviziciji tog prava nema.
Kako bi mi uručila poziv sudija Vesna Mikerević šalje sudsku policiju mojim roditeljima (sa kojima ja inače ne živim) teško ih uznemirujući u njihovim poznim godinama života.
Potpuno je nejasno odakle sudiji Vesni adresa i podaci o mjestu prebivališta mojih roditelja.
Nasilje ni tu ne prestaje.
Sudska policija upada u nekoliko navrata na radno mjesto, uznemiravajući moje zaposlene, pa čak i u apoteku u Kotorskom.
U svojim pozivima mom braniocu sudija Vesna Mikerević pokušava da mi uskrati pravo na izabranog branioca i prijeti da će odrediti branioca po službenoj dužnosti.
Na postavljena pitanjam branioca ne konstatuje odgovore. Ne konstatuje korektno u kojoj fazi se krivični postupak nalazi, lažno navodeći na zapisnicima suda da je postupak u fazi završne riječi, iako je postupak još bio u fazi dokazivanja činjenica, budući da je tužilac izmjenio optužnicu,uskraćuje mi pravo da se izjasnim na izmjenjenu optužnicu i predložim dokaze, odbija da tokom postupka snima glavne pretrese audio tehnikom iako je to odbrana tražila i prigovarala što se pretresi ne snimaju. U zapisnik unosi činjenice koje nas nije ni pitala a kada je moj branilac tražio da se ispravi zapisnik sudija Vesna Mikerević odbija.
Sama odlučuje i odbacuje zahtjev za svoje izuzeće koje joj je pismeno podnio i predao moj branilac prije početka glavnog pretresa na prijemnu kancelariju a zatim uručio i sudiji Vesni Mikerević.
Ne dozvoljava mi da izađem iz sudnice kada je moj branilac bio prinuđen da napusti sudnicu,radi flagrantnog kršenje Zakona o krivičnom postuku,niti me uopšte poučila da imam pravo da angažujem advokata ili da mi se obezbjedi advokat, a sve pod prijetnjom određivanja pritvora koja je trajala duže vremena.
Ponašanje sudije Vesne Mikerević je sramno, skandalozno, neprofesionalno, pristrasno i izuzetno neprijateljsko.
Iz svega navedenog može se zaključiti da mi je već unaprijed presuđeno i da nije bilo nikakve potrebe da iznosim svoju odbranu ili stav, naprotiv ova sudija kada bi mogla donijela bi osuđujuću presudu odmah po prijemu optužnice. Njoj prisustvo mog branioca i mene predstavlja samo formalni razlog koji mora zakonski ispuniti kako bi donijela ovakvu odluku.

Kakav sam ja to strašni zločin počinila da bih bila ovako progonjena u narednim redovima.

U vanrednim i naročito otežavajućim okolnostima 2014.godine kada je poplava uništila kompletnu imovinu i dokumentaciju ustanove u kojoj sam radila Ljiljana Ružojčić (supruga sudije Mladena Ružojčića), ekonomski tehničar, na radnom mjestu šefa računovodstva, osmišljenim i umišljajnim radnjama odbija izvršavati svoje obaveze, ne dozvoljavajući meni kao direktoru isplatu plata radnicima i druga plaćanja, proizvodeći haotičnu situaciju kako bi Apoteci i zaposlenim nanijela štetu, pri tome nazivajući me samozvanim direktorom.
Da bih spriječila štetu koja bi mogla nastupiti bila sam prinuđena istoj dati rješenje o prestanku radnog odnosa, nakon čega kreće odmazda.
Nadležni prvostepeni sud donosi odluke u korist Ljiljane Ružojčić, ekonomski tehničar (supruge sudije Mladena Ružojčića) i nalaže da istu vratim na posao i isplatim pripadajuće naknade.
Pozivam je u ustanovu pozivom 25.03.2015.god. za tačno određen dan i sat da dođe u prostorije poslodavca radi regulisanja radno-pravnog statusa na koji se ista, ne odaziva.
Komisija utvrđuje da je radnica ispunila uslove za penziju te da joj radni odnos prestaje po sili zakona.
Isplaćujem joj plate za period do sticanja uslova za penziju, otpremninu u skladu sa zakonom o radu s obzirom da zakon ne poznaje mogućnost produžavanje radno-pravnog statusa nakon što radnik navrši 40 godina radnog staža.
Dakle, ko je tu bio nesavjestan?
Ja, koja sam radila u skladu sa zakonom ili Maja Ivančević, direktor posle mene, koja je zaključivala sudska poravnanja na osnovu kojeg je Ljiljani Ružojčić, ekonomski tehničar (supruga sudije Mladena Ružojčića) isplaćena plata za 41. i dio 42.godine staža.
Sudskim poravnanjem "dogovaraju" kada će Ljiljana Ružojčić, ekonomski tehničar (supruga sudije Mladena Ružojčića) u penziju a iznos od oko 30.000 KM joj je nezakonito i dobrovoljno isplaćen.
Kako bi se „oprali“ od nezakonito počinjenih radnji potrebna im je presuda u kojoj ću ja biti proglašena krivom.

U maju mjesecu 2021. godine sudija Vesna odlazi na bolovanje u trajanju od 5 mjeseci.
Predmet preuzima sudsko vijeće u kojem glavnu riječ vodi predsjednik suda Goran Đurić, koji mi prijeti pritvorima i potjernicama.
Po povratku sa izlječenja sudije Vesne Mikerević u trajanju od 5 mjeseci, bez ikakvog obrazloženja mom branicu i meni, postupak ponovo preuzima Vesna Mikerević.

O kakvim zvijerima je riječ svjedoči činjenica da neposredno nakon što sam izlašla iz bolnice sudija Vesna Mikerević naređuje sudskoj policiji moje privođenje ne osvrćući se na činjenicu da sam tek izašla sa bolničkog liječenja te da je još uvijek itekako aktivna infekcija te da mi je potrebno duže vrijeme za oporavak od sistemskog obolenja SARS-COV-19.
Određuje mi neuropsihijatrijsko vještačenje, iako to nije moja dijagnoza,u kojem dr.Vjekoslav Kovačević potvrdi da sam sposobna prisustvovati na istom za svega 200 tričavih maraka.
Na moje pitanje kako je moguće da neuropsihijatar vještači bolest SARS-COV- 19 sudija Vesna mi odgovori da je u pitanju psihijatrijsko vještačenje, te ostadoh zbunjena sa pitanjem u mislima otkad infektivno postade psihijatrijsko?

Tužilac Mladen Simić za koji narod šapuće da je sluga režima, i da je učio škole dugo godina me optuži za ova zločinačka djela jer sam štitila interes firme, boreći se svim pravnim sredstvima.
Ne zna tužilac Mladen Simić iako je dugo učio ove pravne škole, da Zakon nije propisao da se JZU i njihovi rukovodioci ne smiju braniti u prekršajnim postupcima, niti je propisao da JZU i njeni rukovodioci ne smiju u parničnim postupcima u kojima se pojavljuju kao stranke da se koriste zakonitim pravnim sredstvima i drugim pravnim lijekovima.
Upravo tako postupanje svjedoči da sam radila odgovorno i profesionalno, što je u ovom gradu i opštepoznata činjenica, posebno što je ta ustanova nakon mog odlaska likvidirana.
Ne može normalan čovjek da pojmi šta su zvijeri u stanju.
Ostaje nijem pred mučenjem, lažima, manipulacijama, namještenim procesima, progonom i apsurdima.

Na pitanje sudije upućenog tužiocu Simiću ko je "oštećeni" u ovoj krivično-pravnoj stvari zbunjeno i smušeno odgovori da je to složeno pravno pitanje.
Simić ni posle toliko godina staža ne zna ili je dobio zadatak da ne zna, da u slučaju kada je proveden postupak likvidacije i brisanja iz sudskog registra, ono više ne egzistira u pravnom i privrednom životu što znači da više ne posjeduje nikakva prava i obaveze koje bi bile podobne za prelazak na eventualnog pravnog sljednika.
O svim pitanjima koja su vezana za prava i obaveze preduzeća rješava likvidacioni sudija prije nego što preduzeće prestane da postoji.
Koja je namjera tužioca Simića i sudije Vesne Mikerević i interesnih grupa za koje rade, nije teško zaključiti.
Oni su spremni na sve kako bi izvršili zadatak onih za koje rade. Nije im stran ni progon, mučenje, otimanje, represija, nasilje, zatvaranje...

U narednim danima podnijeću krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Doboj i disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu protiv sudije Vesne Mikerević, krivičnu prijavu protiv Maje Ivančević za neovlaštenu i nezakonitu isplatu 30.000 KM Ljiljani Ružojčić (supruga sudije Mladena Ružojčića) kao i disciplinsku prijavu i prijavu Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske protiv tužioca Mladena Simića zbog izvrtanja činjenica i prikrivanja očiglednih nezakonitih radnji.

Ovim putem pozivam Okružno javno tužilaštvo Doboj da pokrene istragu kako i zašto je likvidirana JZU Apoteka "Jovan Jovanović Zmaj" Doboj i u čijoj režiji i kako je kao neovlašteno lice direktor Maja Ivančević nezakonito isplatila sudijinoj ženi iznos od 30.000 KM iako je ista ispunila uslove za penziju, a što sam već učinila i na ročištu održanom dana 16.11.2021.

Snežana Mićanović

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

10 Komentara

 • PENZIONIRI SU NAŠA BUDUĆNOST!
  PENZIONIRI SU NAŠA BUDUĆNOST! četvrtak, 27 januar 2022 10:47 Link komentara

  Ima još jedan slučaj da se penzioneru isplaćuje plata.
  Provjerite kako bivši inspektor Gavrić Ljubiša prima platu u Tehničkoj školi kod čestitog i poštenog Budislava Bude sve uz aminovanje novog inspekotra prosvetarskog Ljupčeta Ljube Spartanca koga je bivši inpspektor Gavrić i obučavao za inspektorske vode (jer naš Ljupče nije pravnik već fiskulturista) pa mu se ovaj odužio tako što je napisao u izvještaju da je PENZIONER regularno primljen u radni odnos kao profesor u nastavi a fakultetski obrazovana omladina vozi autobuse i pere dupeta po njemačkoj.

  Prijavi
 • Snježo
  Snježo četvrtak, 20 januar 2022 07:48 Link komentara

  Nije ni tvoje maslo za ramazana

  Prijavi
 • 053
  053 četvrtak, 20 januar 2022 07:26 Link komentara

  Ako neko obavlja dobar posao u onom sudu onda je to sudija Mikerevic,tako da je malo za vjerovati citavom tekstu. Pogotovo kad se uzme u obzir kako je gospodja Micanovic vodila gradsku apoteku i obezbjedila sebi kapital za otvaranje svojih apoteka. Sto bi davala iz svog dzepa kad mozes drzavne pare trositi za privatne poslove. Da ima pravde koju ganja gospodja dobila bi tezu kaznu od ove.

  Prijavi
 • Kratkonogi
  Kratkonogi četvrtak, 20 januar 2022 06:56 Link komentara

  @Donkihot, svaka cast za komentar.

  Prijavi
 • cisticete_ulice
  cisticete_ulice sreda, 19 januar 2022 23:08 Link komentara

  Kao jedno, jedesmo i pismo, odposlije se ipak posvadismo.
  Kada bijah, na vrhuncu struke, slabo marih, tad, za tudje muke.
  Sada pravde grcevito istem, ali nisam zasluzila iste.
  P.S.
  Cisticete ulice.

  Prijavi
 • Pošteni
  Pošteni sreda, 19 januar 2022 22:40 Link komentara

  Draga gosppđo Snežana glavu gore i samo naprijed.Veliki ste Vi i čovjek i žena naspram ovih smrdljivih smećara.Dugo su se i borili za grobarku adrijanu majku u pokušaju, narkomanku prikrivenu pod zaštitom petrovića dinastije...Možda sada i "sjaše" sa Vas jer je istjerana iz dinastije petrović a došla u dinastiju cigana, psihičkih bolesnika, lopova, prevaranata, i švercera drogom. Ustanovo Centar za socijalni rad i sudstvo Dobojsko spašavajte djeci žive glave dok ih još imaju, a manite se Snežane Velike! Sram da Vas bude govnari!

  Prijavi
 • Mrph
  Mrph sreda, 19 januar 2022 21:58 Link komentara

  Konacno neko hrabar nadasve pametan, pismen, kulturan da se oglasi javno i iznese imena ovih poluljudi, ima ih jos nazalost u Dobojskom sudu, tuzilastvu, policiji. Na prste jedne ruke moze se nabrojati par postenih ljudi iz navedenih ustanova koji su neprimjetni i svoj posao rade casno i posteno, ali zbog ovakve stoke koja osuđuje nevine i poštene ljude na pravdi Boga, kažnjava samohrane majke i podržava očeve nasilnike, narkomane i ubice oni ne mogu doći do izražaja i bivaju otpušteni sa radnih mjesta.Doci ce kraj i ovakvima ako ne na ovom svijetu, onda na drugom kada dodjemo pred velikog Boga na naplatu...Samo hrabro Snežana!

  Prijavi
 • Škola
  Škola sreda, 19 januar 2022 21:42 Link komentara

  A ti kao poštena?
  Prije nego što kreneš izigravati žrtvu, objasni ljudima koliko dugo si bila direktor te iste apoteke? Koliko si otvorila apoteka, u samom gradu, kada si otišla sa mjesta direktora apoteke (hint- poslovnice apoteke Zvezda)?
  Nadam se da se prema radnicima u apotekama bolje odnosiš nego prema učenicima u Medicinskoj školi. Zaslužila si da te bivši učenici pljunu na ulici.

  Prijavi
 • Drug Tito
  Drug Tito sreda, 19 januar 2022 19:54 Link komentara

  Bravo Snezana, udri govna!
  I nad sudijom ima sudija!
  Smrt fasizmu, sloboda narodu!

  Prijavi
 • Donkihot
  Donkihot sreda, 19 januar 2022 18:20 Link komentara

  Sretno hrabra ženo, mada ces tesko do pravde, ovde gdje se radi kako radi. Gdje je nacelnik mup. Sluga kriminalcima, gdje kriminalci stite lokalnu i republicku vlast, gdje direktora Snjezanu zamijene sa Obrenovom snahom ( dilerom) gdje advokati donose presude, gdje tuzioci rade za inspektore sa kojima su u emotivnim vezama, ......nemam citav dan da pisem, ali nevjerujem u pravo i pravdu u ovoj izopacenoj zemlji, gdje je svaka bitanga uzela sebi za pravo da bude PRAVEDNA,POSTENA, a ne zna znacenje tih prostih pojmova. Nego vi gospođo razmislite i gledajte svoja posla, vi trosite svoje resurse a oni nase protiv nas. Mnogo su losi i mnogo su opasni u svom neznanju. Pustite nisu vrijedni ni jednoga slova.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh