Menu

GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA OZRENU: Potkupljive vlasti u pogodovanju investitorima zanemaruju i listu zaštićenih dobara UNESCO-a

 • Autor  Ljubinko Đurić Antikorupcija.ba
 • 9 Komentara
FOTO: Dobojski Info | GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA OZRENU: Potkupljive vlasti u pogodovanju investitorima zanemaruju i listu zaštićenih dobara UNESCO-a FOTO: Dobojski Info | GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA OZRENU: Potkupljive vlasti u pogodovanju investitorima zanemaruju i listu zaštićenih dobara UNESCO-a
Sudeći prema zvaničnim informacijama iz Lykosa, kompanije u čijem je vlasništvu „Medeni Brijeg“ registrovan u Bijeljini, Đokićevo ministarstvo je već dalo i dozvolu za proširenje istraživanja, uključujući i područje Doboja.

I pored protivljenja mještana ozrenskih naselja u opštini Petrovo, Ministarstvo energetike i rudarstva RS dalo je dodatnu dozvolu australijskoj kompaniji Lykos Metals Limited za geološka istraživanja u ovoj opštini, pa i proširenje na područje Doboja.

To su tvrdnje iz ove kompanije za istraživanje plemenitih metala, iako je ministar Petar Đokić na poslednjoj sjednici Narodne skupštine RS govorio samo o prethodno datoj dozvoli.

„Ministarstvo ne može oduzeti pravo nekome ko je dozvolu dobio prema postupku koji smo proveli prema zakonu i pravilniku, samo koncensionar može prekinuti istraživanja“, rekao je Đokić, odgovarajući na pitanje poslanika na ovu aktuelnu temu u RS, tvrdeći da je za to dobijeno i pozitivno mišljenje i opštine Petrovo.

U opštini kažu da je tražena podrška u postupku dodjele odobrenja data za područje Sočkovca, Karanovca i Kakmuža, a uskratili su saglasnost za proširenje istraživanja i na druge mjesne zajednice, što je verifikovano i na sjednici Skupštine opštine. Skupština je zadužila načelnika Ozrena Petkovića da od nadležnog ministarstva tražio da preispita zakonitost izdatog rješenja „Medenom brijegu“ te da od nadležnog ministarstva i izvođača detaljnih geoloških istraživanja traži obustavljanje svih istražnih radnji na teritoriji opštine Petrovo.

„Moja stranka je opština Petrovo i građani naše opštine. Slušajući glas naroda proteklih dana i konsultujući se sa svojim saradnicima, predložio sam ovaj zaključak koji je prihvatilo 13 od 15 prisutnih odbornika“, rekao je na sjednici Petković, izrazivši stav da tamo gdje građani pokažu nezadovoljstvo to se mora poštovati.

Međutim, sudeći prema zvaničnim informacijama iz Lykosa, kompanije u čijem je vlasništvu „Medeni Brijeg“ registrovan u Bijeljini, Đokićevo ministarstvo je već dalo i dozvolu za proširenje istraživanja, uključujući i područje Doboja.

„Lykos je dobio službenu potvrdu od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske o dodjeli dodatne dozvole, proširujući svoj projekat Sočkovac na površinu od 67 km2. Lykos započinje proces prijave kod Ministarstva rudarstva i energetike RS za dodjelu dodatne dozvole za proširenje svog projekta Sinjakovo kod Mrkonjić Grada. Izvršni direktor Lykosa Mladen Stevanović stiže u BiH radi upravljanja programima istraživanja na terenu“, saopštili su iz ove kompanije.

U informaciji za novododijeljenu licencu i dodatnih 50 kilometara kvadratnih istraživanja pominje se i Gostilj, te i identifikovanje nikl-kobaltnog tla. Takođe i pozivanje na istorijske geološke karte i zapisi postojanja nalazišta na ovom području i hroma i bakra. Međutim, Gostilj se nalazi na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, te je na tom području zabranjena bilo kakvo narušavanje okoliša, te time i bušenje zemljišta. Ali ni za to vlasti te lokalne zajednice izgleda ne mare, te je zadrška Skupštine grada Doboj na sjednici održanoj 24. novembra samo prividna.

Ovo znači da su prethodno pribavljene saglasnosti i opštine Petrovo i Grada Doboj i za dodatna istraživanja i značajno proširenje područja na koja će ona biti vršena.

„Želimo da nam dostave svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i elaborat za zaštitu životne sredine – izjava je Gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića, iako je za sjednicu Skupštine grada već pripremljen Zaključak o davanju pozitivnog mišljenja na istraživanja i na području Doboja, uključujući i Gostilj.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

9 Komentara

 • Dragan
  Dragan sreda, 26 januar 2022 19:59 Link komentara

  Jeste svetinja al kada drugi ginu za tu svetinju, i svetinja je po tom sto je pun pametnjakovića koji su okupirali sva Dobojska javna preduzeca i organe uprave, tu zgrcu pare koje bi onda da oni trose uzivajuci na Ozrenu. Ima da se kopa,i boricemo se da se stanovnistvo ne nadje prevareno kao ovdje u Stanarima,na pocetku su olacali priblizno realnu vrijednoat da dobiju svedizvole i izbjegnu revolt stanovnistva,a sada vise niti placaju niti postuju norme zakonom propisane.Unistavaju i prirodu i komoletnu inrasteukturu i zdravlje Stanarcana sto direktno a nesto iindirektno.A za Ozren ce mo traziti da se postuju sve zakonom propisane norme i prava stanovnistva,ali necemo dozvoliti da lezeseri iz ZRSa,opstine,poste i ostalih rupa bez dna sprijece napredak i razvoj cijele nase regije i republike.Ranije se nije iskopavalo jer litijum nije bio rentabilan,a sada dok jest ima da se iakoristi razvojna sansa,umjesto da se angazujete da trazite sto boljeg investitora vi uz mezu i pivu planirate kako da ocuvate svoja izmisljena radna mjesta i Ozren za razbibrigu zato sto se na poslu dosadjujete i dangubite.

  Prijavi
 • @Darko
  @Darko sreda, 26 januar 2022 19:39 Link komentara

  Učinite svima uslugu i vratite se na svetinju!

  Prijavi
 • Darko
  Darko sreda, 26 januar 2022 15:03 Link komentara

  E moj Dragane, nikad ti nećeš dobit posao u EFT...pljuješ po EFT rudniku a hoćeš posao kod njih a niti si sposoban da radiš u EFT niti znaš radit a jezičinu imaš za troicu...Za tvoj info neki dan sam sjedio sa Jerinićem i kuka kako su ga drugari sjebali kad mu je EFT-a nudila 2017godine 360 000KM za imanje i nije prihvatio...kuka kako ste ga većina vas koi ga ko fol zalite zajebali i kako sesjebao što je slušao budale, na kraju je dobio 130 000KM i ostao bez posla u EFT najbajboljoj firmi U BiH...U Stanarima je rudnik postojao i za vrijeme bivše države Jugoslavije, a na Ozrenu se litijum, zlato, srebro i ostala ruda nije kopala nikad osim u Petrovu azbest ali azbest je proglašen za nerentabilan i zabranjen je u cijeloj Evrop...i tako da poredit Ozren sa Stanarima nije isto i nemoj biti glup Ozren je svetinja...idi Dragane prošetaj kozu i ne baračij ništa jer ćeš sjebat...

  Prijavi
 • Dragan
  Dragan utorak, 25 januar 2022 18:22 Link komentara

  Ne radim, pošto nisam mogao da se zaposlim u EFT i Karmeuse, dvije jedine firme koje rade po zakonu, čekam sada da se otvori taj rudnik u Boljaniću pa da konkurišem za lopatu jer tu će biti dobre plate i tu će poslodavci da poštuju sve zakonom propisana primanja radnika. Kod ovih kod kojih se radi 300 sati za 1000 KM neću da radim, nisam se za to borio, a u javna preduzeća ne može se zaposlit od ovih stranačkih poltrona kao što si ti. Samo što prije da se započne eksploatacija u Boljaniću, a ovi koji su protiv prosperiteta lli napretka a platu primaju na željeznici, elektru ili opštini neka se stide sami svojih komentara, neka idu i oni da rade 300 sati za 1000 KM pa onda neka komentarišu.

  Prijavi
 • Neko
  Neko utorak, 25 januar 2022 11:30 Link komentara

  Dragane radis li ti sta ili samo palamudis po netu?

  Prijavi
 • Dragan
  Dragan ponedeljak, 24 januar 2022 17:11 Link komentara

  Pa zaista ova prica o svemirskim tehnologijama i IT industriji je sprdanje sa zdravim razumom.Pa mi nemozemo da ocistimo doboj od smeca i pokosimo travu i ocistimo snijeg.Deponija na koj cijela regija od Sarajeva do Slavonskog Broda odlaze sve vrste smeca je na 500 metata od centra grada,sta vi pricate kakva IT industrija i svemirska tehnologija.Pa hajde onda da zatvorimo rudnik i termoelektranu u Stanarimaod koje zivi cjela regija,sta mislite ekoloski osvijesceni Ozrenci.Ne gadi vam se tu da radite i ostvarujete profit,tu vam ne smeta sto EFT ulazi u privatnu imovinu u naseljenim mjestima i unistava prirodu i pitku vodu.Borite se vi da se ispostuju svi ekoloski propisi,i da to stanovnistvo sto bolje naplati svoju imovinu,a zaista je licemjerno i sebicno da plate i profit ostvarujete na drugim mjestima a da svoje sebicno cuvate samo za sebe,ali ste vi to tako navikli i iz rata,taj kraj je izuzetno dobro saradjivao sa Muslimanima i nisu cak ni pucali jedni na druge iako su bile kuce na puskomet,ana drugim mjestima su bili prvi u rusenju kuca i pljacki.Pa jel tako???

  Prijavi
 • Josip Jovanovic
  Josip Jovanovic ponedeljak, 24 januar 2022 16:55 Link komentara

  Ljudi,ako nađu zlato svi ćemo biti bogati!!!A ne samo Dodik,Petar Đokić,Obren,Višković,Srđan Todorović....

  Prijavi
 • Suzy
  Suzy ponedeljak, 24 januar 2022 13:21 Link komentara

  Postovani,
  Ovdje je ocigledno da se krsi zakon o geoloskim istrazivanjima prema kojem su istrazivanja zabranjena na naseljenim I zasticenim podrucjima.
  Takodje, kad govorimo o privrednom razvoju, svakom prosjecnom covjeku sa osnovnom skolom je jasno da nema razvoja bez visokih tehnologija poput ITja, robotike, svemirske industrije... Rudarske industrija, narocito sa tako malom rudnom rentom, nije faktor razvoja jedne zemlje, vec naprotiv, faktor osiromasenja, sto se moze vidjeti na primjeru africkih zemalja, prirodno najbogatijih, a ekonomski najzaostalijih na svijetu.
  Isto tako, privatna IMOVINA je svetinja, tako da niko nema pravo da otima privatnu imovinu, pa makar to bila I drzava.
  Uz to, rudarske kompanije prave toliku ekolosku stetu koja se vijekovima ne moze sanirati, dakle steta je veca od benefita.
  Danas je najveci resurs pitka voda I hrana I to postaje sve skuplje, jer se kolicina pitke vode I obradivog zemljista smanjuje, a populacija raste, te je tu nasa razvojna sansa.
  Ovom gospodinu iznad preporucujem da se bolje informise, obrazuje, ukljuci mozak I srce I prestane da jede partijske sendvice.
  Svako dobro I odbranicemo nasu prirodu od stranih okupatora, domacih veleizdajnike I ekspolatatora I unistitelja prirode.

  Prijavi
 • Dragan
  Dragan subota, 04 decembar 2021 22:40 Link komentara

  Od investitora treba samo zahtjrvati da se ispostuju propisi i sto se tice ekologije a i pravednog obestecenja mijestana koji ce morati biti iseljeni.Niko nema pravo da koci razvoj cijele regije i Republike Srpske zbog nekih svojih licnih sebicnih ciljeva.Samo zahtijevati strogo postovanje propisa i placanje poreza i naknada zakonom propisanih kao i pravedno obestecenje mjestana i sto prije da pocne eksploatacija prije ce nam svima biti bolje.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh