Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Francuzi pomažu obnovu biblioteke

Narodna biblioteka u Doboju uskoro će dobiti novi objekat zahvaljujući 600.000 KM vrednoj donaciji Vlade Francuske. Biblioteka se ranije nalazila u zgradi koja je sagrađena sredinom prošlog veka, a koja je pretrpila znatna oštećenja tokom velike poplave 1965. godine, kao i u ratnim sukobima devedesetih godina. Iako oštećen i prilično neuslovan, ovaj objekat je korišten za potrebe biblioteke sve do prošle godine, kada je u potpunosti uništen tokom katastrofalne poplave koja je zadesila Doboj.

- Mi očekujemo da bi radovi mogli početi već od naredne sedmice. Objekat će zasigurno biti bolji i imati više sadržaja nego pre poplave, priča Slavica Gostimirović, direktorica Biblioteke.

Pored toga, nekada impozantan broj knjižnih izdanja koji se nalazio u dobojskoj biblioteci, najvećim delom je uništen u vodenoj stihiji prošle godine. Među uništenim knjigama nalazile su se i sve monografije izdate od 1945. godine na ovamo, kao i brojna izdanja koja je više nemoguće nadoknaditi. Ipak, u oporavak i saniranje štete se uključio dobar deo dobojlija, koji su delove kućnih biblioteka poklonili Narodnoj Biblioteci Doboj. Posebno je pohvalno i učešće dobojskih političara u akciji obnove biblioteke, među kojima se najviše ističe primer SNSD-ove poslanice u NSRS, Jasne Lukić, koja je dobojskoj biblioteci nedavno poklonila preko dve stotine vrednih knjižnih izdanja.

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.