Menu

POPLAVE I ZARAZNE BOLESTI: Preventivne mjere

POPLAVE I ZARAZNE BOLESTI: Preventivne mjere

Rizika od zaraznih bolesti koje prate poplave može bitri značajno umanjen ukoliko se stanovništo pridržava sledećih preporuka.

Kratkoročne mjere

Hlorisanje vode

Dopremanje bezbjedne pitke vode je jedna od navjažnijih prebventivnih mjera koja se mora provesti tokom i nakon perioda poplave - najviše radi prevencije oboljenja vezanih za nečistu vodu (vidi ranije).

Preparati su: tečni natrijum hipohlorit ili varikina u prahu (smjesa kalcijum hidroksida, kalcijum hlorida i kalcijum hipohlorida)

Vakcinacija na Hepatitis A

Masivno vakcinisanje stanovništva na HVA se ne preporučuje. Preporučena je vakcinacija visokorizičnih grupa (osoblje na pripremi pitke vode, osblje na obradi komunalnog otpada, spasioci)

U slučaju izbijanja epidemije preporučeno je vakcinisati osobe sa kojima su oboljeli bili u kontaktu. Upotreba seruma (iimunoglobulini) nije preporučena.

Prevencija malarije

Insecticidi:poplava ne mora odmah biti praćena velikim izrojavanjem  komaraca,  ali su preporučena  preventivna prskanja prostora koja treba da obavljaju određene organizovane službe.

Rano otkrivanje: važna je priprema adekvarnih laboratorijskih kapaciteta za brzu analizu

Medicinska usluga: terapija zasnovana na artemizinskim kombinacijama lijekova paralelno sa obezbjeđenjem zdr. zaštite u teško dostupnim područjima  

Zdravstveno prosvećivanje

Promovisati dobru higijensku praksu. Osigurati sigurne i kvalitetne tehnike pripreme i dostavljanja hrane ugroženim. Osigurati prokuvavanje i hlorisanje vode (tehnička pa pitka voda).

Zbrinjavanje (svih!) leševa

U masovnim stradanjima prednost treba dati sahranjivanju ljudskih tijela u odnosu na kremaciju, uz obavezno obilježavanje i dokumentovanje radi event. naknadne identifikacije tamo gdje ista nije omguća odmah.

Ljudski leševi ne predstavljaju masovni zdravstveni rizik, uprkos uvriježenom vjerovanju. Tijela ne treba pohranjivati u otvorene masovne grobnice jer to nije mjera zaštite javnog zdravlja, predstavlja narušavanje važnih društvenih normi i razbacivanje značajnim resursima.

Porodicama treba omogućiti da provedu društveno prihvatljive pogrebne obrede uz poštovanje lokalnih tradicionalnih normi.

Gdje to uslovi dozvoljavaju, poželjno je obezbjediti pogrebne prostore za različite konfesione populacije tako da mogu dostojanstveno provesti svoju pogrebnu trediciju.

Kreirati programe za postupanja u slučaju vanrednih stanja kao i one za rano upozoravanje

Poboljšati na lokalnom, državnom, međunarodnom i globalnom  nivou mjere nadzora od nadolazećih katastrofa. Obezbjediti regulaciju kvaliteta vodovodne vode.

Sprovoditi visoke standarde higijene (komunalne, stambene, lične).

Očuvati programe za kontrolu  infektivnih oboljenja  aktivnim i efikasnim.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh