Logo
Odštampajte ovu stranicu

Metalurzi najduže čekaju na posao

Da bi dobili radno mjesto nezaposleni u Srpskoj u prosjeku čekaju oko četiri godine i šest mjeseci, a do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike i fizike i to za tri mjeseca, dok najduže čekaju metalurzi i mineralozi i to sedam godina.

Prema analizi Zavoda za zapošljavanje RS, kada je u pitanju visoka stručna sprema (VSS), ljekari, inženjeri građevine i diplomirani veterinari u prosjeku su na posao u 2013. godini čekali šest, a geodeti sedam mjeseci.

- Na zaposlenje najduže čekaju profesori filozofije i sociologije, te geografije, kao i diplomirani novinari, bibliotekari i inženjeri menadžmenta i to oko dvije godine - kazali su u Zavodu.

Na kraju prošle godine sa VSS na biroima je najviše bilo finansijskih radnika i diplomiranih ekonomista, i to njih 3.727, koji su u prosjeku na posao čekali godinu i sedam mjeseci.

Diplomirani pravnici na radno mjesto čekaju 1,6 godina, a profesori razredne nastave 11 mjeseci. Na biroima je lani bilo i 518 inženjera poljoprivrede koji su na zaposlenje u prosjeku čekali oko godinu.

- Kada je u pitanju četvrti stepen, hemijski tehničari radna mjesta dobijaju u prosjeku za pet godina, a finansijski radnici za četiri godine i osam mjeseci - podaci su Zavoda.

Ipak, najduže na posao čekaju osobe sa trećim stepenom stručne spreme, odnosno kvalifikovani radnici, pa do radnog mjesta monteri i instalateri dolaze za tri i po godine, dok se najsporije zapošljavaju metalurzi i mineralozi. Ugostitelji na radno mjesto najčešće čekaju oko četiri godine i dva mjeseca, a električari četiri godine. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se 7.639 ekonomskih tehničara koji u prosjeku na posao čekaju oko četiri godine i osam mjeseci, te 5.690 mašinskih tehničara koji radno mjesto najčešće dobijaju za četiri godine i sedam mjeseci. Posao traži 4.746 gimnazijalaca, a koji se uglavnom zapošljavaju za četiri godine i četiri mjeseca, te 3.885 elektrotehničara koji radno mjesto mogu očekivati za tri godine i tri mjeseca.

- Koliko će u prosjeku neko čekati na posao zavisi od stepena stručne spreme, zanimanja i potrebe tržišta rada - podaci su Zavoda za zapošljavanje.

Za neke poslove, koji su prije pet godina bili apstrakcija i mnogima potpuno nepoznati, danas na tržištu vlada ogromna zainteresovanost. Tako je poslodavcima potreban veći broj programera za mobilne aplikacije, ali i zumba instruktora, kao i specijalista za društvene mreže.

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.