Logo
Odštampajte ovu stranicu

Obveznici duguju 483 miliona KM za indirektne poreze

FOTO: Dobojski Info | Obveznici duguju 483 miliona KM za indirektne poreze FOTO: Dobojski Info | Obveznici duguju 483 miliona KM za indirektne poreze

Ukupan dug poreskih obveznika prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na kraju prošle godine iznosio je 483,6 miliona KM, a ubjedljivo najveći dužnik je KJKP „Gras“ Sarajevo sa 23,2 miliona maraka.

Najveći iznos poreski obveznici duguju za PDV i to 447,3 miliona KM, po osnovu carinskih dažbina duguju 17,5 miliona, po osnovu akcize 16,1 milion, a po osnovu ostalih prihoda 2,7 miliona KM.

„To je ukupan dug od uspostave UIO, dok je u tom periodu prikupljeno više od 90 milijardi KM, što znači da do danas nije naplaćeno samo 0,5 odsto prihoda“, rekao je za CAPITAL načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Kazao je da je lani, u odnosu na 2020. godinu, dug obveznika smanjen za 45,7 miliona KM, kao i da se za sve dužnike indirektnih poreza koji nisu platili dugovanja u zakonskom roku preduzmaju mjere prinudne naplate.

„U 2021. godini naplaćeno je ukupno 226,2 miliona KM u postupku prinudne naplate. Postupak prinudne naplate počinje kada se dužniku uruči nalog za prinudnu naplatu. Ako dužnik ne plati dug u ostavljenom roku UIO nastavlja plijeniti njegovu imovinu“, istakao je Kovačević.

Posljednji spisak dužnika UIO pokazuje da čak 65 preduzeća ima dugovanja koja premašuju milion KM, dok ukupan broj dužnika premašuje 10.000.

Pored „Grasa“, na listi najvećih dužnika su i „Sarajevska pivara“ sa 18,4 miliona KM, „Bosmal“ Sarajevo sa 10,9 miliona „Monter & Co“ Bijeljina sa 7,6 miliona KM te Federalna direkcija robnih rezervi sa 6,4 miliona KM.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.