Menu

KOME SE NAMJEŠTA POSAO OD 32,7 MILIONA KM: Jerinić prolongirao rok, ali nije ispravio nepravilnosti

 • Autor  pratimotendere.ba
 • 3 Komentara
FOTO: Dobojski Info | KOME SE NAMJEŠTA POSAO OD 32,7 MILIONA KM: Jerinić prolongirao rok, ali nije ispravio nepravilnosti FOTO: Dobojski Info | KOME SE NAMJEŠTA POSAO OD 32,7 MILIONA KM: Jerinić prolongirao rok, ali nije ispravio nepravilnosti

Dobojski gradonačelnik Boris Jerinić utvrdio je da su žalbe djelimično osnovane i sve proslijedio KRŽ-u, koji mu rješenjem propisuje da to nije u skladu sa ZJN BiH te da bi, tek nakon što utvrdi potpunu neosnovanost primjedbi, sve mogao da proslijedi na odlučivanje. No, ni u novoj tenderskoj dokumentaciji nije usvojio primjedbe. Praktično, za isti tedner, po istoj tenderskoj dokumentaciji, samo je prolongirao rok za dostavu ponuda.

Iako je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić morao znati da Kancelariji za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini ne može slati „djelimočno osnovane“ žalbe, obje pristigle zbog tendera od 32.724.000 KM za rušenje postojeće zgrade i izgradnju novog administrativnog centra Gradske uprave je proslijedio. Time je željenim ponuđačima dokupio vrijeme do 17. januara, kako bi što bolje upakovali namjere za uzimanje budžetskog novca.

Nakon što se na namještanje tendera požalio „Radis“ iz Istočnog Sarajeva, u trku za novo vrijeme uključio se i „Sirius 2010“, izuzetno blizak vrhu vlasti u Republici Srpskoj.

Zamjerke „Radisa“, potvrdio je Jerinić, bile su identične onim koje je utvrdio i Centar za razvoj medija i analize. Osporena je stavka u vezi sa ekonomskom i teničkom, kao i profesionalnom sposobnošću ponuđača:

„Ugovorni organ zahtijeva dokaz o realizaciji dva ugovora, čime iz učešća isključuje ponuđače koji imaju više ugovora te, takođe, ne ostavlja prostor za realizaciju sličnih poslova. Zahtijevani su i uslovi koji nisu u vezi sa predmetom nabavke niti su propisani važećim propisima za oblast građenja. Ugovorni organ zahtijeva da ponuđač dostavi informaciju o ukupnom prometu u posljednjoj godini, a prema Zakonu o javnim nabavkama BiH ugovorni organ od ponuđača može zahtijevati izjavu o ukupnom prometu za period ne duži od tri godine.“

Nakon toga, i „Sirius“ navodi kako mu smeta to što je u tenderskoj dokumentaciji nejasno propisano kakve dodatne dokaze o iskustvu ponuđača u samostalnoj izradi projekata rušenja i izradi elaborata o uređenju gradilišta Grad Doboj propisuje, kad je već u u istoj tački tražen dokaz uspješnog iskustva o realizaciji ugovora o izvođenju građevinskih radova u posljednjih pet godina. Zamjerili su, kako su naveli, nezakonit i neprecizan uslov tehničke i profesionalne sposobnosti, a istakli su da garantni rok ponuđače dovodi u zabludu.

Dobojski gradonačelnik potom utvrđuje da su žalbe djelimično osnovane i sve prosljeđuje KRŽ-u, koji mu rješenjem propisuje da to nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH te da bi, tek nakon što utvrdi potpunu neosnovanost primjedbi, sve mogao da proslijedi na odlučivanje.

No, ni u novoj tenderskoj dokumentaciji nije usvojio primjedbe firmi. Praktično, za isti tedner, po istoj tenderskoj dokumentaciji, samo je prolongirao rok za dostavu ponuda.

Podsjetimo, portal Pratimo tendere prošlog mjeseca je objavio da Jeriniću ne ide glatko plan sa rušenjem i izgradnjom administrativnog centra Gradske uprave. Novim tenderom od 16. septembra povećao je cifru sa 24.404.000 na 32.724.000 KM. Samo milion manje ljetos je ponudio konzorcijum u čijem su sastavu bile firme „Kaldera Company“ i „Prointer“, izuzetno bliske porodici Milorada Dodika. Kada se činilo da će sve strane biti konačno zadovoljne, prvo je žalba firme „Radis“ iz Istočnog Sarajeva obustavila je postupak.

U novom pozivu gradonačelnik nije imao problem da jasno kaže šta želi, iako će račun ispostaviti građanima. Osim što ih početkom godine nije obavijestio da namjerava da potroši ove silne milione, na 55 stranica novog tendera „sakrio“ je dosta zanimljivosti i znakova budućem izvođaču. U trogodišnjem roku za završetak poslova, Jerinić je naveo da - ponuđena cijena ima ulogu od 50 odsto, rok isporuke i garancija 45, odnosno pet odsto. Dobavljač po gradonačelnikovoj mjeri morao bi da izjavom potvrdi traženi kalup:

„...o ukupnom prometu u posljednjoj finansijskoj godini (2020.) ili od datuma registracije, odnosno početka poslovanja, ako je kandidat registrovan odnosno počeo sa radom prije manje od godinu dana, potpisanu i ovjerenu kod nadležnog organa. Ukupan promet mora biti srazmjeran procijenjenoj vrijednosti nabavke tj. ne prelazi dvostruki iznos procijenjene vrijednosti nabavke od 32.724.000,00, odnosno 65.448.000,00 КM bez uračunatog PDV-a“.

PRIMJEDBE NA OČIGLEDNU KORUPCIJU

Centar za razvoj medija i analize 19. oktobra obavijestio je Agenciju za javne nabavke i Konkurencijsko vijeće BiH o kršenju Zakona o javnim nabavkama BiH i jasnim pokazateljima korupcije.

„Kako se nabavka ne nalazi u planu nabavki za 2021, a nije moguće pronaći ni posebnu odluku o pokretanju postupka koja je analogno morala da bude objavljena na web stranici dobojske Gradske uprave, nisu ispunjeni preduslovi za pokretanje tendera... Postavlja se pitanje zbog čega je nabavka koja ima najmanje dvije značajne faze izviđenja radova (rušenje i izgradnja objekta) „ukrupnjena“. Ovim se utiče na smanjenje konkurencije, jer je očigledno da se kao ponuđač može javiti samo velika kompanija i da su mali i srednji privrednici ovakvim potpuno neprirodnim ukrupnjavanjem značajno diskriminisani. Broj kompanija koje će se javiti na tender biće minimalan“, stoji, između ostalog u dopisu CRMA-e.

Takođe, navedeno je da zahtjevi koji se odnose na finansijsku i ekonomsku podobnost kandidata moraju da budu povezani i proporcionalni predmetu ugovora i ne smiju ograničavati efekat na konkurenciju, što, ističe se, značajno ograničava konkurenciju i nosi visok koruptivni rizik. Osim toga, uloga cijene, roka isporuke i garancije u gorenavednom omjeru nije zabranjena, ali je indikativna.

„To znači da ponuđač koji ponudi mnogo veću cijenu, a kraći rok izvršenja može dobiti ugovor. Pitanje je da li toliki procenat ugovornom organu donosi toliku ekonomsku prednost da mu se da toliki značaj“, stoji u dokumentu.

Agencija za javne nabavke BiH odmah je reagovala i tražila objašnjenje od gradonačelnika Jerinića. U međuvremenu na adresu Gradske uprave Doboj stigla je i žalba „Radisa“. Zamjerke na tender bile su identične, a Jeriniću „ruke ostale svezane“.

„U predmetnom postupku javne nabavke firma 'Radis“ izjavila je žalbu, koja je sa kompletnim spisom, proslijeđena na odlučivanje Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, kao drugostepenom organu. Nakon odluke, postupićemo po datim uputama. Napominjemo da žalba sadrži navode koji se odnose na neke od primjedbi sadržanih u vašem dopisu“, potpisao je Jerinić.

Zanimljivo, od Agencije za javne nabavke BiH zatražio je smjernice u vezi sa primjedbama.

KAKO SU ODBAČENI „KALDERA“ I „PROINTER“

Jerinić je s proljeća ove godine imao mnogo više samopouzdanja u vezi sa trošenjem miliona maraka iz budžeta. Iako bi čak i cifra iz aprilskog tendera (24.404.000 KM bez PDV-a) značajno uticala na finansijsku sliku grada, nije se mnogo osvrtao. Ambiciozno je najavio da je septembar 2021. idealan za krupan posao.

Kompletan iznos planirao je da izvođaču isplati u narednih deset godina. Prije ove odluke, poručio je javnosti, tražio je mišljenje vještaka građevinske struke za stari objekat građen 1947. godine. Navodno mu je potvrđeno da sve mora da bude porušeno te da na postojećoj zgradi nije moguća sanacija.

„Planiramo da napravimo administrativni centar u kojem će biti smještene sve gradske i republičke institucije u Doboju. Samo opštinske institucije imamo na deset lokacija i troškovi su ogromni. Paralelno sa ovim projektom idemo i sa prodajom objekata u kojima su smještene te institucije i na taj način planiramo finansirati izgradnju novog objekta“, kazao je tada „Capital“.

Neveolje su počele. Ponudu je poslala „Proda – mont“ iz Doboja, ali bez garancije, dokaza o uspješno realizovanim sličnim ugovorima, a i cifra prometa nije zadovoljila.

Drugu je dostavio konzorcijum na čijem je čelu prnjavorski „Gradip“. Grupu, zanimljivo, čine „Širbegović inženjering“ iz Gračanica, „Topling“ Prnjavor, ali i “Kaldera company“ Laktaši i „Prointer ITSS“ Banjaluka, koje su povezane sa porodicom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno njegovim sinom Igorom.

Možda bi gradonačelnik Doboja ovo i prihvatio, ali iznos na dokumentu bio je mnogo veći od onog koji je gradska vlast planirala da izdvoji, 31,7 milion KM. Izgleda da se desio – nesporazum.

„Uvidom u ponudu grupe ponuđača utvrđeno je da cijena navedene ponude znatno prelazi procijenjenu vrijednost nabavke. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 24,4 miliona KM, a ukupna cijena ponude 31,7 miliona bez PDV-a“, stajalo je u odluci o poništenju.

Cifra je s jeseni ispravljena, tačnije povećana za nevjerovatnih 8.320.000 KM bez uračunatog PDV-a. Ali, „Radis“, blizak lideru DNS-a Nenadu Nešiću, se ispriječio. Nakon toga, svjestan očiglednog propusta, žalbu šalje i „Sirius“, firma bliska vrhu vlasti u RS.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

3 Komentara

 • Grobarka
  Grobarka nedelja, 09 januar 2022 09:42 Link komentara

  ako meni namjeste bicu sretna.!

  Prijavi
 • Dadada
  Dadada subota, 08 januar 2022 17:43 Link komentara

  Zar zgrada ne pripada željezari iz zenice. Ništa od rušenja

  Prijavi
 • Pitam se,pitam....
  Pitam se,pitam.... subota, 08 januar 2022 15:23 Link komentara

  Kome se namješta? "Prointer" i "Kaldera",dakle Dodik,a naće se nešto i za Obrena i Jerinića. A kredit? Kredit će već neko vraćati,onaj ko ih uvijek i vraća-Mi,građani Doboja i RS.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

MERIDIAN TIKET – NAJVEĆE KVOTE: ATALANTA 2.20, MANCHESTER UNITED 2.00, BOR. DORTMUND 2.30!

Sportska kladionica Meridian, nudi najveće kvote na planeti, za sve utakmice italijanske Serie A, en...

MERIDIAN – REKORDER NOVOGODIŠNJIH POKLONA I BONUSA

Meridian sa novogodišnjim maratonom bonusa pomjera sve granice mogućeg! 

MERIDIAN KAZINO: LOONY BLOX – IGRA NAJVEĆIH DOBITAKA!

Online kazino slot Loony Blox je napravljen po uzoru na stare crtane filmove, sa grafikom mekih boja...

ZAGRANTOVANIH 8.000KM na Meridian Kazino turniru! Zaigraj za DOBITAK!

Najveći online kazino na Balkanu – Meridian Kazino spremio je fenomenalne keš nagrade! 8.000KM zagar...

Ekonomija i Privreda

SUROVA REALNOST ŽIVOTA U BIH: Sindikalna potrošačka korpa skuplja za 75 KM, a plata viša za 1 KM

Prošlo je praznično uzbuđenje, ovo je realnost u Bosni i Hercegovini...

Tržište akcija u Republici Srpskoj – kriza identiteta

Ako se finansijsko tržište Republike Srpske i Bosne i Hercegovine posmatra preko berzanskih indeksa ...

OPET POSLJEDNJI NA LISTI: Na svakih 100 eura koje dođu u region, 8 eura završi u BiH, a 55 u Srbiji

Niko neće u BiH Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH Milica Marković&...

DOBOJ: Dom zdravlja Doboj ostaje bez higijeničarske službe, sve radnice otpuštene

Spremačice u Higijeničarskoj službi Doma zdravlja Doboj, proglašene su tehnološkim viškom i ostat će...

Vlada RS se povukla, za sada ništa od dokapitalizacije HET-a!

Na sjednici Skupštine akcionara “Hidroelektrana na Trebišnjici” (HET), koja se održava u Trebinju, n...

DOBOJ: Odbor povjerilaca "Trudbenika" predlaže četvrtu licitaciju

Odbor povjerilaca fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" iz Doboja predložio je danas da...

Dodijeljeno 30 grantova u sklopu regionalnog projekta “Unapređivanje rodne ravnopravnosti kroz proces pridruživanja EU”

U sklopu regionalnog projekta “Unapređivanje rodne ravnopravnosti kroz proces pridruživanja EU”, Rea...

REKORDNE NAPLATE POREZA: Gdje završava ovaj novac i zašto građani ne osjete nikakve benefite?

U prošloj godini, prikupljeno je prema podacima UIO BiH, 990 miliona KM indirektnih poreza više u ne...

DOBOJ: ŽRS sklopile trogodišnji ugovor sa "Arcelor Mitalom" o prevozu željezne rude

Javno preduzeće "Željeznice Republike Srpske" sklopile su sa kompanijom "Arcelor Mital" iz Zenice tr...

DOBOJ: Imovina „Trudbenika“ na prodaji za 200.000 KM

Pokretna imovina fabrike kompresora i pneumatskih alata „Trudbenik“ iz Doboja, koja je u stečaju, po...

DOBOJ: Bijeljinski LBM ulaže 6 miliona KM u geološka istraživanja na Ozrenu

Kompanija Likos Balkan metal (LBM), sa sjedištem u Bijeljini, planira da uloži između pet i šest mil...

Obveznici duguju 483 miliona KM za indirektne poreze

Ukupan dug poreskih obveznika prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na kraju prošle godi...

Apoteke u BiH rasle brže nego IT

Među kompanijama u Bosni i Hercegovini koje su u prvoj godini pandemije najbrže rasle najviše je oni...

ZA SVAKU BEBU PO 500 MARAKA: Stupio na snagu izmjenjen Zakon o dječjoj zaštiti RS

Svaka porodilja u Republici Srpskoj od sada ima pravo na 500 KM pomoći od države za opremu novorođen...

Uprava ERS-a dovela fondove u nezavidan položaj

Da se dokapitalizacija „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) „lomi preko koljena“ i sprovodi bez ozb...

CIJENE GORIVA OPET RASTU Na pojedinim pumpama litar košta 2,51 KM

Usljed brojnih političkih problema, ali i zbog utjecaja pandemije covid-19, cijene nafte na svjetsko...