Logo
Odštampajte ovu stranicu

Banke ne mogu da naplate 186 miliona KM kredita

FOTO: Dobojski Info | Banke ne mogu da naplate 186 miliona KM kredita FOTO: Dobojski Info | Banke ne mogu da naplate 186 miliona KM kredita

Dospjela potraživanja banaka u Srpskoj na kraju septembra iznosila su 186,1 milion maraka i manja su za 10 odsto u odnosu na kraj prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Agencije za bankarstvo RS.

Učešće dospjelih kredita u ukupnim kreditima iznosi 3,3 odsto i manje je za 0,2 odsto u odnosu na kraj 2020, kažu u Agenciji.

Posljednjih godina banke imaju bolju naplatu kredita o čemu svjedoči i podatak da se konstantno smanjuje iznos dospjelih potraživanja.

Iako je prošla godina pogodila bankarski sektor i uzrokovala smanjenje dobiti, potraživanja su i lani imala trend pada.

Na kraju 2020. ona su iznosila 207,7 miliona KM, godinu ranije 317,2 miliona marakа, a 2018. su bila 330 miliona maraka.

Ovi podaci nisu iznenađenje, kažu ekonomisti, s obzirom na to da se kompletno stanje u bankarskom sektoru popravlja.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo kaže za CAPITAL da bi smanjenje potraživanja moralo da se odrazi ili na porast nekvalitetnih kredita ili na porast dobiti banaka.

S obzirom na to da podaci pokazuju i pad nekvalitetnih kredita, jasno je, kaže, da banke sve više zarađuju.

„Naplata tih potraživanja je, usljed korone, bila malo odložena, ali klijenti banaka su izašli iz privremenih aranžama, izmirili svoje obaveze i banke su ostvarile bolji rezultat nego što se to očekivalo“, kazao je Đogo.

Ukupni krediti banaka u Srpskoj na kraju septembra su iznosili 5,7 milijrdi KM i povećani za 173,4 miliona KM u odnosu na kraj prošle godine.

Banke u Srpskoj završile su treći ovogodišnji kvartal sa rekordnom dobiti od 96 miliona.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.