Menu

AKO SUDIJA ZABUŠAVA, RS GRAĐANIMA PLAĆA 3.000 KM Šta sadrži prvi zakon o suđenju u razumnom roku

  • Autor  Slobodan Popadić Srpskainfo
  • 1 komentar
FOTO: Dobojski Info | AKO SUDIJA ZABUŠAVA, RS GRAĐANIMA PLAĆA 3.000 KM Šta sadrži prvi zakon o suđenju u razumnom roku FOTO: Dobojski Info | AKO SUDIJA ZABUŠAVA, RS GRAĐANIMA PLAĆA 3.000 KM Šta sadrži prvi zakon o suđenju u razumnom roku

Građani Republike Srpske, prvi put u istoriji, uskoro će imati zakonsko pravo da traže kraće trajanje sudskih procesa u kojima učestvuju.

Prijedlog zakona o zaštitu prava na suđenje u razumnom roku prošao je stručnu raspravu i od usvajanja ga dijeli usvajanje na idućoj sjednici Narodne skupštine RS, a potom i u Vijeću naroda. Tada će sudsku zaštitu moći da traži građani u gotovo svim sudskim procesima, ukoliko smatraju da sud odugovlači s njihovim predmetom.

Mada su to tražili neki stručnjaci tokom rasprave, u zakonu decidno ne piše koji je rok u kome neki sudski proces treba da bude okončan, nego se kaže da se to radi „u skladu s praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu“. Ta praksa kaže da se „razuman rok“ određuje u svakom pojedinačnom slučaju na osnovu unaprijed usvojenih kriterijuma: složenosti predmeta, ponašanja podnosioca zahtjeva, postupanja organa vlasti i značaja predmeta za podnosioca zahtjeva.

Međutim, to bi u svakom slučaju trebalo da znači napredak, jer se u zakonu pominju rokovi izraženi mjesecima, dok pojedini sudski procesi u Srpskoj sada traju godinama, pa i decenijama.

Okvirno pet godina

– Evropski sud je govorio o praksi od pet godina u parničnim postupcima. Ali moramo da budemo svjesni da se parnični postupak može završiti i za godinu dana, ako se radi o sporovima malih vrijednosti. Mnogo duže traju postupci stvarnog prava, kao što su postupci u vezi sa zemljištem, pravima na nekretnine. Tada su komplikovane procedure, primjenjuju se propis materijalnog prava kao što su zakoni o zemljišnim knjigama, gruntovnici, katastru. Otuda priče o sporovima koji traju po 20 godina – kaže za Srpskainfo potpredsjednik NSRS Milan Petković, koji je, kao advokat, iskusio šta znači suđenje u „nerazumnom roku“.

Petković zastupa klijenta u predmetu koji traje od 1996. i na kome su, prije njega, radila dvojica advokata. Već peti put slučaj je vraćen na ponovno suđenje, a radi se o poništenju ugovora za zemljište od 700 metara kvadratnih, vrijednosti između 5.000 i 10.000 KM. Petković smatra da će, usvajanjem zakona, suđenja mnogo brže završavati.

– Građani su se zbog predugog trajanja sporova do sada obraćali Ustavnom sudu BiH, koji je najčešće utvrđivao takve povrede i obavezivao RS da im isplati novčane naknade. Na ovaj način građani će imati ne samo tu novčanu satisfakciju, nego će postojati i odgovornost sudija koje sude u tim postupcima. Korektno je reći da u su u posljednje vrijeme sudovi dosta ažurniji nego ranije, pogotovo u novim parničnim postupcima – kaže Petković.

Zahtjev, pa tužba

Šta kaže Prijedlog zakona? Procedura je takva da, u slučaju da sud odugovlači, građani na raspolaganju imaju dvije opcije: prvo zahtjev za ubrzanje postupka, pa tužbu.

Zahtjev se predaje sudu pred kojim se vodi postupak, a o njemu odlučuje predsjednik suda, odnosno njegov zamjenik ako predsjednik vodi konkretan predmet. Princip je da predsjednik suda, u roku od 15 dana, traži od postupajućeg sudije izvještaj o razlozima zašto postupak toliko traje, kao i mišljenje o roku u kojem se predmet može riješiti. Sudija je dužan da podnese izvještaj u roku od osam dana.

Zatim, predsjednik suda odlučuje o podnesenom zahtjevu za ubrzanje postupka u roku od 60 dana. Ako je zahtjev „očigledno neosnovan“ predsjednik će ga odbaciti. Ako je osnovan (a zakon precizira kada jeste), određuje rok postupajućem sudiji za preduzimanje određenih radnji i taj rok ne može da bude duži od tri mjeseca. Sudija nema pravo žalbe.

Prijedlog pojedinih narodnih poslanika, tokom stručne rasprave, da predsjednik suda treba da naloži sudiji kada će tačno donijeti odluku, nije prihvaćeno uz obrazloženje da „to rješenje nije praktično ostvarivo“. Ako građani nisu zadovoljni, imaju pravo da se žale višem sudu.

Druga mogućnost za nezadovoljne građane je tužba, a nju mogu da podnesu samo oni ko su prethodno sudu podnijeli zahtjev za ubrzanje postupka suđenja, pa to nije pomoglo. Tužba se podnosi Vrhovnom sudu RS u roku od šest mjeseci, a isto toliko ima i Vrhovni sud da o njoj odluči. Taj sud može da odluči da je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku ili da dosudi i novčanu naknadu oštećenoj strani, koja iznosi od 300 KM do 3.000 KM po predmetu. Ako je više oštećenih u sudskom procesu, ta naknada može da bude do 20.000 KM po predmetu. Novac se isplaćuje iz budžeta RS u roku od tri mjeseca.

U cijelom ovom procesu, stranka je oslobođena plaćanja sudske takse.

Šta je sa FBiH?

Predsjednica Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Dušica Šolaja ne očekuje izmjenu prijedloga zakona amandmanima, jer kaže da na njegov tekst nije bilo mnogo kritika ni kada je usvajan u formi nacrta.

– Za građane, ovaj zakon je značajan u tome jer je do sada postojao samo institut obraćanja Ustavnom sudu BiH, a sada svi možemo da zaštitimo pravo na suđenje u razumnom roku i pravo na pravično zadovoljenje, ako je to pravo povređeno. Poznato je da u našem sistemu ima jako mnogo sudskih sporova koji dugo traju, što stvara veliku štetu i građanima i privrednim subjektima. Lično očekujem da će donošenje ovog zakona popraviti tu situaciju, ali svakako ćemo da pratimo povratne informacije kada zakon stupi na snagu, kako bismo vidjeli da li je potrebno nešto dopunjavati i mijenjati – kaže Šolaja za Srpskainfo.

Međutim, jedna stvar ostaje nejasna – budući da je ovo zakon Srpske i primjenjuje se na sudove na njenoj teritoriji, šta će se desiti ako građani RS imaju problem sa suđenjem u razumnom roku na nivou pravosuđa BiH ili u sudovima u Federaciji?!

– Što se tiče pravosuđa BiH, u zakonu piše da stranke koje su se obraćale Ustavnom sudu BiH do sada, koji su već u postupku pred tim sudom, neće moći da koriste pravo koje ovaj zakon podrazumijeva. Kada je riječ o FBiH, bilo bi dobro da se ujednačava to pravo i mogućnost. Mi idemo korak ispred Federacije – kaže Šolaja.

DISCIPLINSKA ODGOVORNOST

Efekti zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku RS neće biti potpuni bez veće disciplinske odgovornosti sudija.

Upravo to će predložiti predstavnici Ministarstva pravde RS koji već učestvuju u radnoj grupi za izmjenu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

– Predstavnici Ministarstva pravde RS između ostalog će se zalagati i da se dopune dosadašnje odredbe Zakona o VSTS BiH, na način da se disciplinska odgovornost sudija u predmetima u kojima je utvrđena povreda prava na suđenje u razumnom roku, preciznije normira. Samo na taj način se postiže u potpunosti zaštita prava na suđenje u razumnom roku, kako prevencijom, tako i kažnjavanjem postupanja predmetnog sudije, a koje je dovelo do povrede prava na suđenje u razumnom roku – kažu u Vladi Srpske.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

1 komentar

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Meridianbet: Liga šampiona sa vrhunskim derbijem Juventus – Barselona!

Samo u sportskoj kladionici Meridian, za sve novoregistrovane igrače 20 KM BEZ USLOVA!

MERIDIANBET: Vrijeme za SENZACIONALNI BONUS za Ligu šampiona utorkom!

Sportska kladionica Meridian, svim novoregistrovanim igračima poklanja 20 KM bonus BEZ USLOVA, ali t...

Budite kraljevi igre i uskočite u 1x2 Turnir na Meridian kazinu!

Zabava, uzbuđenje i zarada vas čekaju na sjajnom 1x2 Turniru u organizaciji Meridian online kazina s...

JAČI I OD ZAKONA: Ministarstvo finansija RS ne poštuje odluku Ustavnog suda RS

I pored odluke Ustavnog suda RS koja dokazuje da su Vlada, odnosno Ministarstvo finansija i Lutrija ...

Ekonomija i Privreda

Potpuno ukidanje rominga na zapadnom Balkanu od jula 2021.

U regionu zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na...

DOBOJ: Javni poziv privrednim subjeкtima za podršku investicionim projektima

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS objavilo je Javni poziv za dodjelu sredstava privrednim su...

Covid-19 pogoršava financijsku situaciju za skoro polovinu domaćinstava u BIH

Procjena posljedica COVID-19  na društvo u Bosni i Hercegovini, koju su proveli UNDP i UNICEF, ...

LIDERSTVO U DOBA KRIZE Poslovni forum menadžera 2020: ReThink & ReStart

Centar za edukaciju PRO EDUCA iz Banjaluke je, prije 5 godina, radeći na identifikaciji problema i p...

DOBOJ: Uskoro obilaznica oko grada

Dvije petlje koje niču u Johovcu/Kladarima i Rudanci/Kostajnici na dionici koridora 5C koji prolazi ...

IAKO DUGUJU 300 MILIONA: Željeznice RS nabavljaju novu limuzinu za rukovodstvo

“Željeznice RS” u jeku pandemije nabavljaju novi službeni automobil za 65.000 maraka bez PDV-a. Traž...

Novi lockdown bi sahranio privredu

Kako Republika Srpska ne bi doživjela novi lockdown koji bi ostavio katastrofalne posljedice na priv...

BANJALUČKA BERZA: Kompenzovano 32,63 miliona KM obaveza i potraživanja

U multilateralnoj kompenzaciji koja je danas sprovedena posredstvom Banjalučke berze ukupno je kompe...

Privrednici i poljoprivrednici iz Republike Srpske: Ne možemo preživjeti još jedan lockdown!

Dok se evropske zemlje suočavaju sa novim talasom lockdown-a stanje u privredi Republike Srpske je t...

PRED SUDOM BIH PAO I LUKA PETROVIĆ: “Dweltu” nezakonito dao 14,5 miliona KM

Nakon što je “Dwelt” u tužbi protiv KRŽ pao pred Sudom BiH, isto se desilo i Elektroprivredi RS. “La...

Prosječna neto plata u BiH u augustu 953 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u augustu ove godine iznosila je 953 K...

WORLD BANK: Korona pustoši ekonomiju BiH

Pandemija koronavirusa (COVID-19) pustoši ekonomiju Bosne i Hercegovine (BiH), uzrokujući veliku šte...

Stanković tužio Republiku Srpsku zbog duga za ZEV

Zajednica etažnih vlasnika (ZEV) poslovnog centra „Integra“ tužila je Republiku Srpsku, Ministarstvo...

DOBOJ: Zaštita inovacija pokrenuta s mrtve tačke

Zaštita intelektualne svojine je oblast koja u Republici Srpskoj još nije u potpunosti regulisana, a...

Organski proizvodi u Republici Srpskoj dobili “identitet”

“Republika Srpska je prva u BiH koja je usvojila zakonsku regulativu o organskoj proizvodnji, i prva...

Zakazano šesto “prebijanje” dugova u Srpskoj

Banjalučka berza najavila je za 20. oktobar, šestu po redu multilateralnu kompenzaciju u ovoj godini...