Logo
Odštampajte ovu stranicu

Međunarodna zajednica upadljivo tiha o prebivalištu (VIDEO)

Odluka Vlade Republike Srpske o prebivalištu  na teritoriji Srpske ni na koji način ne bi trebalo da ugrozi proces povratka u BiH, zna to Peter Sorensen specijalni predstavnik EU u BiH.

U suštinu Vladine odluke puno ne ulazi. Ipak, nije ni isključiv i po ukusu federalnih političara koji zagovaraju oštriju reakciju Međunarodne zajednice.

Evropa, u svakom slučaju, zagovara rješenje na nivou BiH. To je rješenje zapelo u Domu naroda BiH.

„To je žalosna činjenica da nema rješenja na nivou države.To je jedna unilateralna aktivnost koja neće sigurno sama po sebi doprinijeti nikakvom rješenju“, rekao je Sorensen.

Ko narušava pozitivnu atmosferu i manipuliše Zakonom odavno je jasno. Vlasti Srpske nisu ni očekivali negativnu reakciju MZ na sadržaj odluke osim možda na činjenicu ko je odluku donio.

Cilj je bio da se riješi problem na terenu i natjera BH parlament da donese Zakon koji bi bio optimalno rješenje.

„EU Je upadljivo tiha. To mišljenje cijenim kao solidno“, ističe Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Ko šta u Federaciji zagovara, nije nepoznato. SDA i koalicija prvi mart pokušavaju da manipulišu listama, a samim tim biračima, kaže Mladen Ivanić delegat u Domu naroda.

Stav međuanrodne zajednice mu je jasan.Odluka koju je donijela Vlada Srpske od 2010-e godine primjenjuje se u Distriktu Brčko.

„Meni je jasan stav MZ, ako je tako nešto pušteno u Brčkom, ne može se sada reći da je RS donijela nešto loše.To bi bila glupost“, smatra Ivanić.

Vladina odluka po kojoj će se provjeravati tačnost i istinitost podataka prilikom prijave prebivališta već je na snazi.

Objavljena je u Službenom glasniku. Zakon o prebivalištu BiH sigurno još dugo neće biti donesen.

Na sutrašnjoj sjednici Doma naroda sigurno neće biti razmatran jer nema konačnog stava Kolegijuma, odnosno članovi se nisu ni sastali zbog bolesti Sulejmana Tihića.

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.