Menu

DOBOJ: “Medena” obećanja za stišavanje nezadovoljstva Ozrenaca zbog geoloških istraživanja

DOBOJ: “Medena” obećanja za stišavanje nezadovoljstva Ozrenaca zbog geoloških istraživanja DOBOJ: “Medena” obećanja za stišavanje nezadovoljstva Ozrenaca zbog geoloških istraživanja
Samo dan nakon što smo izvjestili o nezadovoljstvu mještana Sočkovca u opštini Petrovo o geološkim istraživanjima na području njihove i susjednih mjesnim zajednicama Kakmuž i Karanovac, u ovoj ozrenskoj opštini organizovan je sastanak koji je okupio predstavnike ovih MZ, opštinske uprave, odbornike u SO, privrednike, te predstavnike izvođača radova geoloških istraživanja.

Umjesto da nakon sastanka u Opštini Petrovo situacija bude jasnija, čini se da bi se tek sada mogla zakomplikovati, jer su nekim dobijenim informacijama Ozrencima tek „otvorene“ oči i doznali su namjere potencijalnih investitora i kotroverze oko ulaganje u privredu ove izrazito nerazvijene opštine. Glavni problem, na koji su investitorima ukazali i vlasti Petrova, mogao bi biti što se u obuhvatu predviđenog proširenja geoloških istraživanja nalaze glavni vodozahvati pitke vode za stanovništvo opštine Petrovo. Da li i zbog toga što se prema predloženoj karti istražnog prostora po Prostornom planu RS u obuhvatu nalazi i „Park prirode“, investitor, uz traženje saglasnosti za proširenje istraživanja, nije dostavio nikakvu validnu dokumentaciju.

Sastanak u opstini Petrovo zbog istraživanja ruda (Foto: Media centar Petrovo)

Ono što su Petrovljani doznali na sastanku je da geološka istraživanja kompanije iz Australije, zapravo provodi registrovano preduzeće u Bijeljini znakovitog naziva „Medeni brijeg“, čime je uz dosta pominjanog Miloša Bošnjakovića povezana i ta firma. Prije toga, što kao suvlasnik, bivši, sadašnji, budući direktor ili soba od uticaja, povezivane su i kompanije i preduzeća „Likos metals limited“, “Lykos Balkans metal”, “Eastern Mining”, “Adriatic Metals” i „Seven Plus“. Dovodi se u javnosti ovaj Tuzlak u kontekst i sa, takođe australijskom „Balkan Mining and Minerals“ i njihovom podružnicom u Srbiji “Jadar Lithium d.o.o.”. A ona sa „Rio Tintom“, zbog kojeg mjesecima traju protesti u toj susjednoj državi zbog geoloških istraživanja i namjere otvaravanja rudnika litijuma. Zbog toga i narušenog imidža u javnosti je ta beogradska firma i promjenila ime i adresu na nagovor PR agencija i sada posluje pod imenom „Balkan Istraživanja”, a kao novi direktor pominje se upravo Miloš Bošnjaković.

Bilo kako bilo, predstavnici „Medenog brijega“ svojim domaćinima na sastanku u utorak su „medili“, počevši od toga da su prihvatili kritiku na ponašanje pojedinih njihovih radnika na terenu, za koje su dobijene informacije da u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom nisu postupali u skladu sa normama ponašanja propisanim od strane kompanije, te da će oni nakon identifikovanja biti udaljeni iz kompanije. Da će oštećenja lokalne putne infrastrukture sanirati o svom trošku, ispoštovati imovinsko-pravne odnose u svakom pogledu, te će radovi bušenja tla biti izvođeni samo na lokacijama za koje budu potpisani ugovori sa vlasnicima zemljišta.

„Kada je u pitanju eventualna opasnost od nikla, ukoliko isti bude pronađen prilikom uzorkovanja tla, pojašnjenje od strane geološkog stručnjaka Mladena Stojanovića bilo je da će biti vršena bušenja na dubini od 50 do 100 metara, na kojoj je nikl već oksidirao i da opasnost ne postoji. Na većim dubinama neće se vršiti istraživanja. Kada su u pitanju ekološki standardi, odnosno zaštita životne sredine, istaknuto je da je kompanija obavezna da ispoštuje svjetske standarde i propise, koji su daleko strožiji od onoga što bi eventualno mještani mogli zahtijevati, tako da u tom pogledu opasnost ne postoji. Podcrtano je da je ovo projekat detaljnih geoloških istraživanja, koja će pokazati da li postoji ekonomska opravdanost za eventualno otvaranje rudnika. Ukoliko bi se dokazalo da je otvaranje rudnika ekonomski isplativo, to se u najboljem slučaju neće desiti još petnaestak godina, a prije bilo kakvih aktivnosti u tom pravcu biće tražena saglasnost lokalne zajednice i stanovništva koje ovde živi“ – zvanično je usaglašeno na sastanku u Petrovu.

Međutim, ono što je iznenadilo predstavnike mjesnih zajednica i odbornike je da je nakon što je „Medeni brijeg“ odobrenje Ministarstva energetike i rudarstva RS dobio u aprilu ove godine za području Karanovca, Sočkovca i Kakmuža, saglasnost od opštine tražili su za proširenje detaljnih geoloških istraživanja polimetaličnih pojava olova, cinka, nikla, bakra i pratećih metala i na područje Gostilj-Kruškov Do-Kamenice-Kakmuž, što osim Petrova obuhvata i područje Grada Doboja.

I Gostilj predviđen za istraživanja (Foto: Lj.Đ.)

Usaglašeni stav da opština Petrovo pruža podršku nastavku realizacije projekta, u Sočkovcu, koji i u istorijskim dokumentima važi za „izvorište“ nikla, i koje je po svemu sudeći primarno određen za lokalitet na kojem bi se otvorio rudnik, nikako ne žele prihvatiti. Ne pomaže, kažu, što su iz „Medenog brijega“ prihvatili kritiku zbog neinformisanja građana ove opštine o njihovim namjerama. Ni to što su obećali da će „ukoliko rezultati početnih istraživanja pokažu opravdanost nastavka investicije, kompanija u Petrovu ili Sočkovcu otvoriti informacioni centar/kancelariju u kojoj će svaki građanin, svaki radni dan, moći dobiti sve informacije o aktivnostima kompanije na ovom području“.

„Primjetili smo da odbornici većinom niti su čuli za ovu kompaniju, niti za navedene radove, te je time na ovom sastanku barem zadovoljena forma upoznavanja. Nije tačno da je usaglašena podrška građana projektu, a da je to tako pokazaće Javna rasprava koju planiramo održati do 23. novembra. Ostajemo dostojanstveni i nećemo se obazirati na pokušaje uvođenja dezinformisanja o ovom projektu, drago nam je da su sada svi saznali za nikl, koji je do sada skrivan. Tražićemo da inspekcijski organi provjere zakonitost bušotina“, izjava je Slobodana Popovića, koji smatra da se ovaj problem tiče i da se sa njim trebaju pozabaviti ne samo vlasti i građani Doboja, već i susjednih opština u FBiH Lukavac, Gračanica i Maglaj.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh