Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Najavljen protest protiv kopanja nikla, stop trovanju Ozrena

DOBOJ: Najavljen protest protiv kopanja nikla, stop trovanju Ozrena DOBOJ: Najavljen protest protiv kopanja nikla, stop trovanju Ozrena

Mještani Petrova na Ozrenu danas će održati protest zbog namjera Lykos Balkan Metal kompanije da nastavi istraživati nalazišta nikla, te u konačnici na lokalitetu napravi rudnik.

Zabrinuti za zdravlje stanovništva pokrenuli su i peticiju “Zaustavimo uništavanje Ozrena i njegovih prirodnih ljepota,zaustavimo bušenje i istraživanje u svrhu iskopavanja rude nikla dajte svoj potpis za budućnost Ozrena i njegovih ljudi”.

Okupljeni protiv procesa kopanja nikla, kažu da vlast podržava aktivnosti ”Lykos Balkans-a”. Tvrde da se uskoro otvaraju četiri planirane bušotine, za što su pripremljene i platforne i izgrađeni pristupni putevi. Mještani Sočkovca angazovali su i advokata.

Izvor : N1

Ne slažu se sa planovima Miloša Bošnjakovića, australskog biznismena porijeklom s ovih prostora, koji planira kopati rudu.

Ozrenci će danas kod crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene održati skup i svojevrsni protest. Ne žele da se Ozren i Sočkovac, kao prirodni dragulji ekološki unište.

Tvrde da potencijalni investitor planira da po završetku trogodišnjeg istraživanja ovdje otvori i rudnik, a da su im dosadašnje aktivnosti pomenute kompanije, na ovom području nanijele štetu.

“Na bazi historijske građe i dokumenata Geološkog zavoda u Zvorniku očekujemo bakar, cink i olovo. Vrlo često te bazične metale prate i plemeniti metali, sad je samo pitanje da se geološkim istraživanjima utvrdi njihova količina, ima li tu ekonomije da se ide u sljedeću fazu investicija”, izjavio je, prenose mediji ranije, Miloš Bošnjaković nakon sastanka sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, od koga očekuje podršku za projekat.

Kompanija “Lykos Balkan Metals” d.o.o. sa sjedištem u Bijeljini, podružnica je australske firme “Lykos Metals Limited”, koja se od prije nekoliko dana nalazi na australskoj berzi (ASX). Dobila je dozvolu za geološka istraživanja na području općina Petrovo, Mrkonjić Grad, dio općine Jezero i Šipovo, kao i općine Čajniče.

Na sjednici Grada Doboja 24. novembra naći će se tačka o davanju saglasnosti za istraživanja nikla i u ovoj lokalnoj zajednici.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.