Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Jevrejska zajednica mala, ali aktivna

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Jevrejska zajednica mala, ali aktivna FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Jevrejska zajednica mala, ali aktivna

U Jevrejskom kulturnom centru u Doboju danas je, povodom 150 godina od osnivanja Jevrejske opštine u ovom gradu, održan radni sastanak sa predstavnicima Gradske uprave radi sumiranja dosadašnjih aktivnosti i unapređenja rada u narednom periodu.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, koji je novinarima rekao da je Jevrejska opština Doboj relativno mala zajednica, ali značajna jer se održala oko 150 godina i još je aktivna.

"Danas želimo da razgovaramo sa predstavnicima Gradske uprave o tome kako pomoći da aktivnost jevrejske zajednice bude od koristi gradu, te kako grad može pomoći da ta aktivnost bude u korist svih građana", izjavio je Finci i poručio da su u tom pravcu mogućnosti velike.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević ukazao je na dosadašnju dobru saradnju i najavio da će Gradska uprava izaći u susret u rješavanju problema koje su im predočili predstavnici dobojske Jevrejske opštine, kao što je pitanje grijanja prostora Jevrejskog kulturnog centra, te uređenja prostora i parkinga.

"To ćemo pokušati uvrstiti u projekat u narednom periodu kada dođe do rekonstrukcije ovog dijela ulice", naveo je Kovačević i dodao da će o problemu grijanja biti organizovan poseban sastanak.

Predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas rekao je da je tekuća godina važna za ovu zajednicu jer se obilježava 150 godina od naseljavanja Jevreja u taj grad, mahom Sefarda sa područja Španije i Portugalije, koji prostor BiH naseljavaju bježeći od pogroma koji datiraju još od 15. vijeka.

"Prva sinagoga u Doboju datira iz 1874. godine, a Jevreji su došli 1871", napomenuo je Atijas, navodeći da ova zajednica broji 45 članova.

Atijas je istakao da su dobojski Jevreji aktivni u lokalnoj zajednici djelujući u Međureligijskom vijeću i Lokalnoj akcionoj grupi.

Potpredsjednik Jevrejske opštine Doboj Dario Atijas rekao je da porodica Atijas potiče iz dvije jevrejske porodice Atijas i Elazar, koje su svojevremeno u Doboj došle sa područja Klokotnice i Gračanice, danas u sastavu Federacije BiH.

On je ukazao na niz aktivnost koje se planiraju realizovati, od kojih je izdvojio postavljanje spomen-ploče sa imenima oko 100 Jevreja koji su 1941. godine deportovani u koncentracione logore, te otvaranje izložbe "Bratstvo i jevrejstvo" koje je zakazano za 9. novembar.

Današnjem sastanku prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Doboja Sevlid Hurtić, koji se nije obratio novinarima.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.