Menu

JUBILEJ: Sedam decenija Bolnice Doboj

FOTO: Dobojski Info | FOTO: Dobojski Info |

Nešto više od dva mjeseca dijeli nas od velikog jubileja dobojskog zdravstva SEDAM DECENIJA RADA BOLNICE „SVETI APOSATOL LUКA“ DOBOJ. Od jednog „posuđenog hirurga“ i 90 postelja prve godine rada, danas se vinula do 450 bolničkih kreveta i impozantnog tima od 146 doktora medicine, među kojima 94 specijaliste, 6 subspecijalista, 43 doktora na specijalizaciji i 8 doktora medicine.

Sedamdeset godina je period u kome su se desile brojne prirodne i društvene promjene, ali javna zdravstvena misao i djelo ima kod nas bogatu i dosta dugu tradiciju s periodima vrlo dinamične aktivnosti, što je sigurno u najdubljoj zavisnosti od ukupnih društvenih i socijalnih zbivanja u datom vremenu i dotičnoj sredini.

Veoma je teško povezati sve događaje i uticaj na rad i razvoj dobojske bolnice zbog neravnomjernog i oscilirajućeg toka događaja, a prije svega zbog činjenice da se prvi oblici opšte zdravstvene zaštite na nivou ljekara u Doboju pominju tek 1900. godine (dr Simon Levi).

Put razvoja dobojske bolnice dug više od sedam decenija možemo podijeliti na tri vremenska perioda: predratni, ratni i poslijeratni. Prvi začeci pominju se tek 1952. godine i neprekidno traju sedamdeset godina. A sve je počelo odlaskom omladinskih radnih brigada sa izgradnje pruge Šamac  – Sarajevo i Doboj – Banja Luka. Okončanjem radova Omladinska bolnica predata je na korišćenje Izvršnom odboru opštine Doboj koji istovremeno 9. marta 1952. donosi rješenje o osnivanju Opšte državne bolnice u Doboju. Njan početak sa jednim „posuđenim“ hirurgom i 90 bolničkih kreveta dostigao je svoj vrhunac razvoja početkom devedesetih godina prošlog vijeka kada je raspolagala sa 1.020 bolnička kreveta, što je prevazilazilo potrebe dobojske regije, koja je imala oko 450.000 stanovnika.

bolnica doboj 3 151120 tw1024

U svom sedamdesetogodišnjem razvoju naša bolnica je prolazila kroz razne organizacione promjene, prilagođavajući svoju organizaciju zahtjevima i potrebama svojih korisnika. Na ovom putu dugom sedamdeset godina može se reći da je dobojska bolnica po svom statusu, kadrovskom i materijalnom potecijalu i kapacitetima nezaobilazna institucija u sistemu zdravstrvene zaštite Republike Srpske kao najveća u Republici Srpskoj poslije Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci. U njoj su stasala i stasavaju velika imena dobojskog zdravstva, poznati doktori medicinskih nauka, profesori, magistri, dragi i nezaboravni ljudi koji su svoju stručnost, humanost i čovječnost stavili na raspolaganje svojim korisnicima, zadobijajući ljubav i povjerenje naroda ovog kraja. Neizbrisiv trag u njoj ostavilo je preko 4.700 radnika raznih profila živih i mrtvih razasutitih širom planete Zemlje u godinama njenog trajanja. Neko je u njoj došao na svijet, neko je ostavio svoj život, a neko je doživio najlješe dane svoga rada i života.

Danas Javna zdravstvena ustanova Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj obavlja sekundarni i dijelom tercijarni nivo zdravstvene zaštite, rasapolaže sa 450 bolesničkih kreveta gdje se godišnje liječi preko 20.000 hospitalizovanih bolesnika, koji ostvare oko 120.000 bolesničkih dana. Zapošljava 570 radnika među kojima 146 doktora organizovanih u 19 medicinskih službi koji na godišnjem nivou obave preko 100.000 konsutativno - specijalističkih pregleda. Osim medicinskih, za organizaciju rada Bolnice formirano je i osam nemedicinskih službi.

U toku je izgradnja nove bolnice sredstvima Vlade Republike Srpske, koja je prema idejnom projektu koncipirana u jednom monolitnom izdanju koji će funkcionisati podijeljen na spratove u skladu sa evropskim standardima. Raspolagaće sa 468 kreveta, a imaće glavni operacioni blok sa pet operacionih sala, urgentni blok sa operacionom salom, dijagnostički centar za višestruke procedure, onkološku dnevnu bolnicu, angiosalu i drugo.

Na kraju treba reći da kroz ovih sedam decenija njenog razvoja istrajalo se samo zato što su oni koji su tu radili htjeli i znali više nego što su mogli i bili uporniji i čvršći od vremena i prakse. Javna zdravstvena ustanova Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj svim svojim radnicima tokom ovih godina trajanja bila je pouzdan oslonac kao što su i građani dobojske regije u njoj imali sigurno utočište za sve svoje zdravstvene probleme. Očekuje se da naredna godina u Doboju protekne u znaku ovog jubileja.

Vojislav Gnjato

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh