Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Posađene sadnice za prvo zeleno autobusko stajalište

FOTO: RTV Doboj | DOBOJ: Posađene sadnice za prvo zeleno autobusko stajalište FOTO: RTV Doboj | DOBOJ: Posađene sadnice za prvo zeleno autobusko stajalište

U Doboju je danas simboličnom sadnjom sadnice svečano otvoreno prvo zeleno autobusko stajalište, u okviru nastavka realizacije inicijative Razvojnog programa UN /UNDP/ za zeleniju i održivu budućnost.

Sadnicu katalpe pokraj autobuskog stajališta u Nemanjinoj ulici posadili su zamjenik gradonačelnika Doboja Vladimir Marković i zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Suhrob Hošmuhamedov/.

Marković je rekao novinarima da se radi o simboličnom projektu koji je nastavak lokalnog Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama - SECAP, koji je predviđen do 2030. godine.

"Zeleno stajalište treba da olakša i uljepša građanima čekanje na prevoz", naveo je Marković i dodao da će tokom vrelih dana putnike rashlađivati mehanizam sa vodenom parom.

On je rekao da je Doboj jedina lokalna zajednica u BiH koja je prošle godine u jednom danu posadila 1.000 sadnica, u okviru inicijative UNDP-a za zeleniju i održivu budućnost.

Marković je najavio da se Gradska uprava obavezala da će zasaditi najmanje 1.000 sadnica u toku ove godine, od čega će 300 sadnica sufinansirati Zeleni klimatski fond kroz UNDP projekt.

Hošmuhamedov je rekao da je Doboj prva jednica lokalne samouprave u BiH koja je usvojila SECAP, sa obavezom da do 2030. godine izdvoji oko 10.000.000 KM za implementaciju mjera.

"To se odnosi na 230 stambenih objekata i 25 javnih, koje treba da se klimatski prilagode", izjavio je Hošmuhamedov.

On je dodao da su mjerama obuhvaćene i javna rasvjeta i grijanje, a sve kako bi ovaj grad do 2030. godine smanjio emisiju štetnih gasova za 40 odsto.

Prema njegovim riječima, sadnja sadnica šalje poruku javnosti i građanima o posvećenosti ozelenjavanju Doboja.

"Plan je da 40.000 stabala bude posađeno u 40 lokalnih zajednica", naveo je Hošmuhamedov.

On je ukazao da se 5. juna obilježava Svjetski dan zaštite životne sredine.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.