Menu

DOBOJ: Tužbom spriječiti koruptivnu diskriminaciju u predizbornim asfaltiranjima javnim novcem

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Tužbom spriječiti koruptivnu diskriminaciju u predizbornim asfaltiranjima javnim novcem FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Tužbom spriječiti koruptivnu diskriminaciju u predizbornim asfaltiranjima javnim novcem

Građani su prinuđeni da sudski traže zabranu da vlast radi bez obezbijeđenih osnovnih preduslova za transparentno i pravedno odlučivanje, odnosno onoga što bi i inače, po zakonima i elementarnoj logici morali imati prije donošenja bilo kakvih odluka... Ni prvi ni zadnji apsurd koji generiše politika zasnovana ne na javnom nego na ličnim i stranačkim interesima. I na zloupotrebi položaja i korupciji, kojima do ostvarenja tih interesa dolaze.

U spektru različitih mahinacija javnim novcem u cilju uticaja na birače i boljeg uspjeha na izborima, izdvaja se asfaltiranje lokalnih puteva, kao jedan od „tradicionalnih“ izbornih aduta stranaka na vlasti. Na koji pred svake izbore bude potrošena ogromna količina novca, uglavnom na krajnje netransparentan i nepravedan način – usmjeravajući javna sredstva ne prema onima kojima je najpotrebnije, nego onima od kojih stranke na vlasti očekuju podršku.

U narednom periodu, nevladine organizacije imaju namjeru na ovakvo ponašanje obratiti posebnu pažnju. Pri čemu je namjera ne samo detektovati takve slučajeve, nego i obezbjediti sudsku zaštitu građanima u slučajevima diskriminatornog ponašanja vlasti.

Na slučajeve koruptivne diskriminacije građana prilikom asfaltiranja lokalnih puteva i rješavanja drugih mjesnih problema u ovoj izbornoj godini ukazivaće i Centar za humanu politiku, koji će se, u okviru projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, posebno fokusirati na Grad Doboj, koji je, zbog očiglednih izbornih mahinacija na poslednjim lokalnim izborima u BiH, zaslužio posebnu pažnju svih zainteresovanih za provođenje fer i poštenih izbora u svim narednim izbornim ciklusima.

“Osnovna projektna aktivnost je priprema i podnošenje kolektivne tužbe za utvrđivanje povrede prava na nediskriminaciju i prikupljanje dovoljno dokaza da sud utvrdi postojanje diskriminacije prilikom asfaltiranja lokalnih puteva i rješavanja drugih mjesnih problema u izbornoj 2020. i 2022. godini. Osnovni razlog za korištenje ove zakonske mogućnosti je procjena da se kampanjom informisanja, zagovaranja, iniciranja i prijavljivanja tužilaštvu, ombudsmenu i drugim institucijama neće ništa postići i da korištenje sudskog postupka daje veće mogućnosti za uticaj na rješavanje problema, jer osim vođenja postupka pred domaćim, postoji mogućnost vođenja postupka i pred međunarodnim sudom za ljudska prava”, naglasili su iz CHP-a.

Navode i da ovaj problem postoji odavno, širom BiH, a da je vremenom postao masovna praksa u izbornim godinama. A pritom, nema institucionalnog odgovora po žalbama, prijavama ili po službenoj dužnosti, a nije, do sada, bilo adekvatnog reagovanja ni civilnog društva. Što je sve dovelo do situacije da se diskriminisani, poniženi i nezadovoljni građani, počnu miriti sa ovakvim stanjem, suočeni sa nekažnjenom zloupotrebom vlasti i javnih sredstava, gubeći vjeru u mogućnost da će biti zaštićeni, odnosno da će pravna država konačno početi funkcionisati i nezakonito ponašanje političara bivati sankcionisano.

Tvrdnje iz CHP su da su predstavnici lokalne vlasti u poslednjoj izbornoj godini vršili organizovanu i neskrivenu predizbornu koruptivnu diskriminaciju građana, na način da nisu imali poštene kriterije i programski definisane ciljeve – puteve, radove, niti iznose potrebnih budžetskih sredstava. Da nisu prethodno u mjesnim zajednicama obavljene rasprave, da su odluke o asfaltiranju puteva i rješavanju drugih problema donošene na osnovu procjene očekivane izborne koristi, da su izvođenje i završetak radova korišteni za organizovanje partijskih skupova na kojim su promovisani vladajuća partija, njen lider i kandidati za gradonačelnika i odbornike.

“Za ovu koruptivnu diskriminaciju korišteno je više miliona KM budžetskih i kreditnih sredstava i ova diskriminacija je bila dio korumpiranog izbornog procesa i uticala da izborni pobjednik u Doboju bude poznat i prije izbora, bez obzira što su izbori u novembru poništeni. Prijavu sa zahtjevom za ponavljanje izbora smo podnijeli CIK-u, ali se nije ni u ponovljenim izborima u februaru poništila ranije činjena diskriminacija kao što je kupovina birača asfaltiranjem puteva”, kaže predsjednik CHP Momir Dejanović.

Inače, CHP je i ranije više puta ukazivao na korumpiranost izbornog procesa u Doboju, podnoseći i krivične prijave, 2007., 2008. i 2016. godine. Po prijavi iz 2008. godine vođen je krivični postupak, koji je prekinut nakon što je Tužilaštvo odustalo od potvrđene i dokazane optužnice, a po prijavi iz 2016. godine donesena je tužilačka naredba o nesprovođenju istrage. Nakon ovoga, kažu u CHP, postalo je jasno da tužilaštvo neće krivično goniti odgovorne za ugrožavanje izbornih prava i druga koruptivna djela.

Zbogo toga su, kažu, odlučili da, između ostalog, pripreme kolektivnu tužbu protiv grada Doboja za utvrđivanje povrede prava na nediskriminaciju prilikom asfaltiranja lokalnih puteva i rješavanja drugih mjesnih problema. Tužba će biti pripremana, u saradnji sa pravnim stručnjakom, na način da će biti postavljen tužbeni zahtjev da je tuženi grad Doboj povrijedio pravo na jednako postupanje u odnosu na građane. Zahtijevaće se da se gradu Doboju zabrani preduzimanje radnji kojima se krši ili može prekršiti pravo na jednako postupanje i da se presuda objavi u medijima o trošku tuženog, kao i da će kao dokazi i činjenice biti korištene prikupljene informacije i izjave diskriminisanih, oštećenih i uključenih građana o više slučajeva diskriminativnog postupanja.

Dio tužbenog zahtjeva koji se odnosi na zabranu preduzimanja radnji kojima se krši ili može prekršiti pravo na jednako postupanje u odnosu na građane biće formulisan na način da se gradu Doboju zabrani asfaltiranje lokalnih puteva i rješavanje drugih problema bez prethodno pošteno utvrđenih kriterijuma, definisane liste puteva i prioriteta za njihovo asfaltiranje i održavanje, te, usvojenih srednjoročnih i godišnjih programa i planiranih i obezbijeđenih sredstava u budžetu.

Dakle, građani su prinuđeni da sudski traže zabranu da Grad, odnosno lokalna vlast, radi bez obezbijeđenih osnovnih preduslova za transparentno i pravedno odlučivanje, odnosno onoga što bi i inače, po zakonima i elementarnoj logici morao imati prije donošenja bilo kakvih odluka.

Ni prvi ni zadnji apsurd koji generiše politika zasnovana ne na javnom nego na ličnim i stranačkim interesima. I na zloupotrebi položaja i korupciji, kojima do ostvarenja tih interesa dolaze.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh