Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Zaštititi imovinu tokom godišnjih odmora

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Zaštititi imovinu tokom godišnjih odmora FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Zaštititi imovinu tokom godišnjih odmora

Policijska uprava Doboj poziva građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu intenzivnije mjere zaštite lične imovine i apeluje da građani, ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica, o tome odmah obavijeste policiju.

Iz policije savjetuju da za vrijeme odsustva iz stana ili kuće građani ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne.

"U blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, sanduke, burad i slične predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu. Radne mašine, alate i druge vrijedne predmete treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani", saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Građanima je preporučeno da na objektima ugrade tehničke sisteme zaštite.

Vrijednosti - novac, nakit, umjetnička djela i druge vrijedne predmete treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja ili pohraniti u trezor banke, ističu iz Policijske uprave Doboj.

"Dragocjenosti i novac se ne ostavljaju u kući ni na takozvanim skrivenim mjestima, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Dobro je obezbijediti fotografije nakita i vrjednijih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela", napominje se u saopštenju.

Iz policije savjetuju da ključeve od stana ne treba ostavljati na skrivenim mjestima, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi.

U saopštenju se dodaje da na društvenim mrežama ne treba ostavljate poruke o svom odsustvu, već treba obavijestiti lično samo one koje je neophodno.

"Radi sprečavanja eventualne krađe vozila građanima preručujemo da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave, te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca", savjetuju iz policije.

Iz Policijske uprave Doboj poručuju da s ciljem očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti sprovode planirane preventivne mjere i aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djela u kojim su objekt napada imovina građana i infrastrukturni objekti, kao i druge operativne aktivnosti usmjerene na sprečavanje svih zakonom kažnjivih radnji.

U saopštenju se navodi da je zaštita od kriminala umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom.

"Zato apelujemo da građani, ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anononiman", ističe se u saopštenju.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.