Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Škola za trudnice tjera strah

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Škola za trudnice tjera strah FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Škola za trudnice tjera strah

Vježbe disanja prvo je što su buduće majke naučile u školi za trudnice, koja je u petak počela s radom u dobojskom Domu zdravlja, a okupila je desetak polaznica.

"Disanje je veoma važno u toku poroda. Ono omogućava bebi dovoljnu količinu kiseonika i u toku trudnoće za normalan razvoj, a naravno i u toku samog poroda, da se što lakše, bez poteškoća i posljedica, završi porod", ističe Branka Jović, akušerka i voditeljka kursa za trudnice.

Polaznice kursa su je pažljivo slušale, a zatim nam otkrile šta žele da nauče tokom časova.

"Radujem se svemu što ćemo da naučimo, da bismo znali kako da se što bolje fizički i psihički pripremimo za ono što nas čeka", kazala je Zvjezdana Miladinović, koja ulazi u deveti mjesec trudnoće. "Mislim da će nam to svima psihički pomoći da se oslobodimo straha i stresa pred porod. Najviše se radujem tehnikama disanja koje ću ovdje naučiti", kaže Ivana Jokanović, kojoj je termin za porođaj 24. april.

U ovu školu za trudnice mogu da dođu sve buduće majke, ali su više zainteresovane one koje će prvi put rađati, a Nataša Vujanić koja ima trogodišnjeg dječaka kaže da sada ima veći strah nego u prvoj trudnoći.

"Dvadeseta nedjelja trudnoće... U prvoj nisam ni znala šta me čeka pa nisam imala nikakav strah. Sad kad znam šta me čeka veći me strah i zato sam se i prijavila... U suštini, želim malo da olakšam to disanje i da se više uputim kako idu kontrakcije. Prvi put nisam znala ništa", kazala je Vujanićeva.

Jedan čas traje oko dva sata i podijeljen je na teoretski i praktični dio, odnosno vježbe koje su prilagođene trudnicama. Osim kako da pravilno dišu, trudnice tokom kursa uče i o pravilnom držanju.

"Uče da štede snagu, da štede kičmu... Učimo ih vježbama relaksacije, a strah od nepoznatog eliminišemo. Dakle, učimo o porođajnom bolu, kolika je njegova snaga, jačamo ženu da ona svoje snage iskoristi maksimalno", pojasnila je Branka Jović te dodala da sve trudnice imaju strah od bola, što je prirodno.

 

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.