Menu

DOBOJ: Projekat „Sprečavanje zdravstvenih rizika u BIH“

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Projekat „Sprečavanje zdravstvenih rizika u BIH“ FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Projekat „Sprečavanje zdravstvenih rizika u BIH“

Inicijalnim sastankom lokalnih akcionih grupa u Doboju i Zvorniku zvanično je počela realizacija projekta unaprijeđenja zdravlja „Sprečavanje zdravstvenih rizika u BiH“, koje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sprovodi u ovim gradovima. Lokalna akciona grupa sastavljena je od predstavnika Gradske uprave Doboj, Doma zdravlja Doboj, javnih školskih i predškolskih ustanova, nevladinog sektora, vjerskih zajednica i sportskih udruženja.

Cilj projekta je promjena stavova građana o rizičnim ponašanjima koja dovode do bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma, dijabetesa i hroničnih bolesti respiratornih sistema: upravo ove bolesti uzrok su čak 95% svih smrtnih slučajeva u BiH. Do ovih bolesti uglavnom dolazi usljed konzumiranja duvana i alkohola, nezdrave ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, kao osnovnih faktora rizika, pa će na to biti usmjerene aktivnosti ovog projekta.

Sledeći korak biće formiranje lokalnih koalicija, što podrazumijeva uključivanje svih zainteresovanih lokalnih aktera – od lokalne samouprave, nevladinog sektora, preko medija, javnih i privatnih preduzeća, do javnih ličnosti i lidera u kreiranju javnog mnjenja u zajednicama. Svi oni biće angažovani na smanjenju četiri navedena rizika, koji su u fokusu projekta: pušenja, konzumiranja alkohola, neadekvatne ishrane i odustva fizičke aktivnosti.

Praksa je pokazala da se najbolji efekti dugoročno postižu kroz prevenciju, pa će aktivnosti biti usmerene najprije na decu u predškolskom i školskom uzrastu, zatim na nastavnike i roditelje, ali i na zdravstvene radnike i zaposlene u lokalnoj samoupravi.

Tokom trajanja Projekta biće organizovan niz aktivnosti u vrtićima i školama, ali i ulične akcije u saradnji sa sportskim i drugim udruženjima, kako bi se što veći broj građana uključio u prevenciju ovih nezaraznih bolesti sa smrtnim ishodom, i promijenio navike kako bi se očuvalo zdravlje nacije.

Tokom Projekta, biće raspisani grantovi za dodelu sredstava zajednicama, koje mogu konkurisati sopstvenim projektima koji se bave podrškom zdravih životnih stilova.

SPREČAVANJE ZDRAVSTVENIH RIZIKA U BIH

„Sprečavanje zdravstvenih rizika u BIH“ je sveobuhvatan projekat unapređenja zdravlja stanovništva Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je cilj promena stavova o rizičnim ponašanjima, i unapređenje znanja i prakse koja promoviše dobro zdravlje – prvenstveno kroz obrazovne i zdravstvene ustanove.
U Republici Srpskoj Projekat realizuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, uz podršku Svetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i to najpre u dve odabrane zajednice: Doboju i Zvorniku.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh