Menu

DOBOJ: Prisiljeni da pristupimo ugovaranju komercijalnih usluga

DOBOJ: Prisiljeni da pristupimo ugovaranju komercijalnih usluga

Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Doboj moraće u ovoj godini da pristupi ugovaranju komercijalnih usluga da bi bila konkurentna na tržištu, budući da ugovorena sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske ne prate broj ostvarenih usluga, koje su za prošlu godinu iznosile 15.000.000 KM, rekao je direktor Doma zdravlja Radoslav Nikolić.Nikolić je na današnjoj javnoj raspravi o Programu rada Doma zdravlja u ovoj godini rekao da su se na ovaj korak odlučili, s obzirom na to da smanjenje broja osiguranika, od 10.000, ne prati i pad pruženih usluga, što je uzrokovalo da "zdraviji dio registrovanih lica prelazi u privatne zdravstvene ustanove, dok bolesni ostaju pri javnim". 

On je naveo da Fond zdravstvenog osiguranja dovodi u nepovoljan položaj javne zdravstvene ustanove kojima, u odnosu na privatne, nije dozvoljeno pružanje sekundarnih i tercijarnih usluga bez saglasnosti resornog ministarstva, iako za neke raspolažu sa kadrovima i opremom. 

Nikolić je istakao da Fond ne finansira usluge Centra za mentalno zdravlja i Centra za bazičnu rehabilitaciju dobojskog Doma zdravlja, koji su, kako kaže, formirani prateći projekte Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. 

Nikolić je naglasio da još nije upoznat sa sredstvima koje će za ovu godinu dobiti od Fonda, ali ukazuje na tendenciju smanjenja jer je prošle godine doznačeno 7.100.000 KM, iako su ostvarene zdravstvene usluge u iznosu od 15.000.000 KM. U 2016. godini dobojskom Domu zdravlja doznačeno je 8.300.000 KM. 

Nikolić je dodao da se u 2018. godini nastavljaju aktivnosti na sertifikaciji Doma zdravlja, s obzirom na to da je prošle godine izvršena verifikacija službi. 

Prema prezentovanom Programu rada Doma zdravlja Doboj, ove godine planirani su prihodi u iznosu od 6.932.000 KM, koji se ostvaruju na osnovu ugovorenih sredstava sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za registrovana lica o pružanju primarnog nivoa zdravstvene zaštite, dijela sekundarne zdravstvene zaštite iz oblasti ginekologije i pedijatrije, te ostalih prihoda. 

Odlukom Skupštine grada Doboj, za ovu zdravstvenu ustanovu planirana su sredstva u iznosu od 300.000 KM. 

Broj registrovanih lica u 26 timova porodične medicine je ukupno 55.861, od kojih 48.000 osiguranih lica. 

Planirani broj pruženih zdravstvenih usluga za 2018. godinu Službe konsultativno-specijalističke zaštite iznosi 635.442, a preventivnih zdravstvenih usluga 85.419. 

U Programu je ocijenjeno da redovna finansijska sredstva koja su planirana za ovu godinu neće biti dovoljna za realizaciju svih programskih i projektnih aktivnosti.

1 komentar

  • Slavko
    Slavko četvrtak, 11 januar 2018 19:27 Link komentara

    .Nikolić je na današnjoj javnoj raspravi o Programu rada Doma zdravlja u ovoj godini rekao da su se na ovaj korak odlučili, s obzirom na to da smanjenje broja osiguranika, od 10.000, ne prati i pad pruženih usluga, što je uzrokovalo da "zdraviji dio registrovanih lica prelazi u privatne zdravstvene ustanove, dok bolesni ostaju pri javnim". E, pa ova izjava je van svake pameti, jer polazim od sebe dok sam bio zdrav bio sam kod njih, posto sam rijetko kad posjecivao ljekara, pa mi je bilo svejedno.Medjutim, kada sam cesce poceo da posjecujem dom zdravlja, onda sam tek uvidio da im je usluga ispod svakog nivoa i odmah sam se prebacio u privatnu ustanovu,gdje je pacijent na prvom mjestu.

    Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh