Menu

INFLUENCA-SEZONA 2017/2018 GODINA Izvještaj o nadzoru nad influencom u 50. nedjelji (11.12. - 17.12.) 2017. godine u Republici Srpskoj

INFLUENCA-SEZONA 2017/2018 GODINA Izvještaj o nadzoru nad influencom u 50. nedjelji (11.12. - 17.12.) 2017. godine u Republici Srpskoj

Nadzor nad influencom za sezonu 2017/2018. godinu je počeo u 40 nedjelji 2017. godine i trajaće do 20 nedjelje 2018 godine.

U 50. nedjelji 2017. godine, bilježi se uobičajen nivo respiratornih oboljenja, tako da je od strane domova zdravlja prijavljeno je ukupno 1586 akutnih respiratornih infekcija (ARI) i 607 oboljenja sličnih gripi (ILI). Od početka sezone, tačnije od 40. nedjelje ukupno je registrovano 20.484 akutnih respiratornih infekcija (ARI), a oboljenja sličnih gripi (ILI) prijavljeno je 6.466. Prema uzrasnoj strukturi najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripi je grupama predškolske (0-4) i školske djece (5-14). Najviša stopa incidencije ILI oboljenja je u regiji Banja Luka, zatim Doboj i Istočno Sarajevo, a najniža u regiji Foča.

U bolnicama Republike Srpske u toku sedmice su prijavljena tri slučaja teške respiratorne infekcije (SARI), koji je zahtijevaju hospitalizaciju, a od početka sezone prijavljeno je ukupno 19 oboljelih.

Od početka sezone, uzeto je ukupno 30 uzoraka o oboljelih od ILI i SARI infekcija sa sentinel mjesta, a nakon mikrobiološke analize svi su bili negativni na viruse influence.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) aktivnost gripe u Evropskim zemljama je sa niskim intenzitetom. Od ukupnog broja uzetih uzoraka od oboljelih sa sentinel mjesta, 11% je bilo pozitivno na virus gripa. Od ukupnog broja pozitivnih uzoraka najveći postotak je tip B/ Yamagata i Victoria 60%, Tip A(H3N2) 18% i Tip A(H1N1)pdm09 16%, dok 6% je tip A koji nije klasifikovan.

Vakcinacija protiv gripe komercijalnom vakcinom u Institutu za javno zdarvstvo Republike Srpske je završena za lica koja se vakcinišu prema vlastitom izboru. Ove sezone zabilježena je veća zainteresovanost stanovništva za vakcinociju protiv gripa, tako da su nabavljene količine potrošene u veoma kratkom roku. Vakcinacija za prioritetne kategorije oboljelih koje imaju pravo na besplatnu vakcinu od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske se sprovodi u nadležnim ambulantama pedijatrijske i porodične medicine pripadajućih domova zdravlja se privodi kraju.

Bez obzira što su respiratorne infekcije sa niskim intenzitetom javljanja, zbog zimskih uslova i nestabilnih vremenskih prilika (oscilacija temperatura), očekuje se povećano obolijevanja od svih respiratornih infekcija i gripa.

U cilju zaštite od nastanka i širenja gripa i drugih respiratornih infekcija neophodno je u kontinuitetu provoditi opšte preventivne mjere, odnosno primjenjivati mjere lične i kolektivne higijene kao što su:

- Provjetravanje prostorija više puta dnevno
- Izbjegavanje boravka u zatvorenom prostoru, većih skupova i bliskih kontakata sa drugim osobama
- Fizička aktivnost prilagođena uzrastu i boravak na čistom vazduhu
- Izbjegavanje kućnih ili bolničkih posjeta kod respiratonih infekcija
- Higijensko dijetetski režim, ishranu prilagoditi uzrastu i potrebama, koristiti više toplih napitaka, zatim voća i povrća (vitamin C)
- Prilikom kašlja i kihanja korištenje papirnih maramica a nakon svake upotrebe odlaganje na higijenski način
- Redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom
- U slučaju pojave bolesti, uz savjet i preporuku ljekara mirovati do potpunog oporavka.

Na grafikonima 1, 2 su prikazana stopa incidencije ILI oboljenja po nedjeljama i regijama, a na grafikonu 3. stopa incidencije SARI oboljenja po nedjeljama.

Grafikon 1. Stopa incidencije ILI /100.000 po nedjeljama u sezni 2017/2018.

GRAFIKON GRIPA 01

Grafikon 1. Stopa incidencije ILI /100.000 po regijama u sezni 2017/2018

GRAFIKON GRIPA 02 

Grafikon 3. Stopa incidencije SARI /100.000 po nedjeljama u sezoni 2017/2018

GRAFIKON GRIPA 03 

Mr sc. dr Ljubica Jandrić, spec. epidemiolog

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh